
|
KLM denkt 60 miljoen gulden op jaarbasis te kunnen besparen. (Foto: ANP)
|
SCHIPHOL - KLM gaat als eerste luchtvaartmaatschappij in Europa gebruik maken van een wereldwijde nieuwe service van Boeing, die de hoge investeringen in de opslag van vliegtuigonderdelen overbodig maakt.
KLM-directeur Peter Hartman bevestigde gisteren dat zowel KLM als Boeing daarmee belangrijke besparingen bereiken. "We bereiken in feite hetzelfde resultaat met een substantieel minder kapitaalbeslag van naar schatting uiteindelijk 60 miljoen op jaarbasis. En dat betekent directe kosten- en rentebesparingen", aldus het KLM-directielid.
Het Boeing-initiatief, ondergebracht in Boeing Global Airline Inventory Network (GAIN), is veel efficiënter dan de oude methode via de bestaande distributiekanalen. Japan Airlines is de eerste maatschappij in Azië die overschakelt op het nieuwe systeem, dat al in september wereldwijd operationeel moet zijn.
De KLM, die het contract met Boeing niet zelf bekendmaakte, is met het Boeing-netwerk verzekerd van het volledige toeleveringsproces van vliegtuigonderdelen voor alle reparatie en onderhoud. Het gaat in eerste instantie alleen om Boeing-onderdelen, maar het is de bedoeling dat later ook onderdelen van andere vliegtuigfabrikanten worden geleverd. "Het past in onze uiteindelijke doelstelling om van Schiphol ook een logistiek en technisch onderhoudscentrum te maken", aldus Hartman.
Op dit moment houden zowel fabrikanten als luchtvaartmaatschappijen er kostbare distributiekanalen en opslagfaciliteiten op na. De nieuwe service laat dat voortaan helemaal over aan GAIN van Boeing, dat jaarlijks voor meer dan $7 miljard aan onderdelen levert. "Een belangrijk voordeel van dit netwerk is dat Boeing eigenaar blijft van de onderdelen totdat ze daadwerkelijk worden gebruikt. Hierdoor worden de kosten verder gedrukt", aldus de KLM.