De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 26 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Kofi Annan zet aids
in de schijnwerpers

Van onze redactie

   
 

NEW YORK - In New York is gisteren de drie-daagse conferentie van de Verenigde Naties over aids begonnen.

Regeringsleiders, ministers en politici uit 180 landen begonnen de conferentie met een minuut stilte voor de 22 miljoen doden die tot nu toe zijn gevallen als gevolg van de ziekte.

De conferentie is een initiatief van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan. Hij riep op om geld in te zamelen om de ziekte te bestrijden en eist van de regeringen te stoppen met het stigmatiseren van haar slachtoffers.

"Aids kan niet langer in het donker toeslaan, de wereld is wakker geworden", aldus de secretaris-generaal. "Laten we onthouden dat iedereen die geïnfecteerd is, wat de reden ook mag zijn, een medemens is met rechten en behoeften."

Het doel van de conferentie is jaarlijks zo'n 18 tot 26 miljard gulden te verzamelen voor de bestrijding van aids. Met het geld moet preventie, voorlichting en behandeling van de ziekte in Afrika, Azië en Zuid-Amerika worden betaald. Het bedrag is vijf keer zoveel als het huidige bedrag dat wordt besteed aan de bestrijding van de ziekte in de armere landen. "Wanneer wij anderen aansporen om hun gedrag te veranderen om infectie te voorkomen, moeten wij zelf ook klaar zijn om ons gedrag te veranderen", motiveerde Annan zijn pleidooi om meer geld te verzamelen om de ziekte te bestrijden.

Wereldwijd zijn zo'n 36 miljoen mensen besmet met hiv, het virus dat aids veroorzaakt, ruim 25 miljoen slachtoffers zijn afkomstig uit Afrika. De ziekte, die exact twintig jaar geleden werd ontdekt, heeft tot dusver aan ongeveer 22 miljoen mensen het leven gekost en heeft 13 miljoen kinderen tot wees gemaakt.

In sommige Afrikaanse landen heeft de epidemie de maatschappelijke ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar teniet gedaan. In landen als Botswana, Zimbabwe en Zuid-Afrika is twintig procent van de bevolking besmet met het virus. Rond 2005 zal de levensverwachting in Zuid-Afrika gedaald zijn met zeventien jaar. "Nu verspreidt de epidemie zich met verontrustende snelheid in Oost-Europa, Azië en het Caraïbisch gebied", aldus Annan.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 26 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.