De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 26 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Peru vreest aanslag
op Montesinos

Van onze correspondent

   
 

SANTIAGO - De gevluchte ex-directeur van de Peruaanse inlichtingendienst, Vladimir Montesinos (55), is terug in het Andesland. Hem wacht een waslijst aanklachten uiteenlopend van wapen- en drugssmokkel tot het witwassen van cocadollars.

Montesinos arriveerde gisterochtend in de hoofdstad Lima in een politievliegtuig vanuit Venezuela, waar hij een veilig heenkomen had gezocht. Direct na aankomst werd hij per helikopter naar een onbekende bestemming overgebracht.

Minister Diego Garcia van Justitie zei te vrezen voor diens leven. De meesterspion was het middelpunt van wijdvertakt corruptienetwerk dat tot doel had de regering van de inmiddels afgezette president Fujimori te beschermen en diens machtsmisbruik te verbergen. Veel mensen die zich door Montesinos hebben laten omkopen, zouden hem definitief tot zwijgen willen brengen.

FBI

De arrestatie van Montesinos volgde op een tip van de Amerikaanse FBI die afgelopen zaterdag in Miami een van diens naaste medewerkers kon arresteren. De Peruaan had zijn toevlucht in Venezuela gezocht, omdat hij verschillende militairen na een mislukte staatsgreep in 1992 politiek asiel had verleend. Deze officieren behoorden tot dezelfde groep muiters waarvan ook de Venezolaanse president lid was.

Het openbaar ministerie bevestigde dat Montesinos levenslang riskeert, maar liet doorschemeren een lagere straf te zullen vragen wanneer de meesterspion bereid is mee te werken aan het strafrechtelijk onderzoek.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 26 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.