De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 26 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Chirac belaagd over
peperdure privéreisjes

Van onze correspondent

   
 

PARIJS - De Franse president Jacques Chirac is weer in opspraak. Ditmaal is de rechter een onderzoek begonnen naar zijn opmerkelijke reisgedrag tussen 1992 en 1995, toen hij nog burgemeester was van Parijs.

Chirac en naaste familieleden hebben in deze periode 800.000 gulden uitgegeven aan reizen. De tripjes naar onder meer de Verenigde Staten, Japan en Mauritius werden gefactureerd onder valse namen en een fictief adres. In alle gevallen werd er contant betaald.

De beruchte onderzoeksrechters Brisset-Foucault, Riberolles en Van Ruymbeke bekijken of er een verband bestaat tussen de peperdure reizen en de 200 miljoen gulden die bouwondernemingen begin jaren negentig in de kas van Chiracs RPR zouden hebben gestort in ruil voor opdrachten van de gemeente Parijs. Dat geld is nog steeds zoek.

De rechters hebben inmiddels een 80-jarige medewerker van het reisbureau gehoord, bij wie alle reizen werden geboekt. De man zou hebben verklaard dat de reizen om veiligheidsredenen waren gefactureerd op andere namen, maar de tickets bleken wel degelijk op naam van Chirac, zijn echtgenote Bernadette of dochter Claude te staan.

De rechters stuitten op de naam Chirac, toen ze een ticket in handen kregen gespeeld waarmee de Parijse burgervader zich in 1993 voor 40.000 gulden per Concorde van Parijs naar New York en terug had laten vliegen.

In een reactie liet Chiracs werkpaleis - het Élysée - weten dat de omstreden reisjes een privékarakter hadden, dan wel om politieke redenen werden gemaakt. Volgens een woordvoerder betaalde Chirac de tickets uit eigen middelen.

Afgelopen zomer zouden de president en zijn echtgenote volgens het weekblad Paris Match een peperdure vakantie op Mauritius hebben doorgebracht op kosten van de staat. Het drieweekse verblijf in de presidentiële suite van de Royal Palm zou de Franse belastingbetaler ruim 150.000 gulden hebben gekost. Ook toen ontkende het Élysée in alle toonaarden, maar opmerkelijk genoeg is er geen rectificatie geëist van Paris Match.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 26 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.