GRONINGEN - VVD-leider Dijkstal vindt dat heffing van een vaste premie die iedereen voor het basispakket in de gezondheidszorg moet gaan betalen een absolute voorwaarde is voor invoering van een nieuw efficiënt zorgstelsel. Volgens de liberaal vertraagt de PvdA onnodig de totstandkoming van een nieuw stelsel, omdat de socialisten blijven hameren op een premie die afhankelijk moet zijn van het inkomen van de verzekerde.

|
VVD-leider Hans Dijkstal. (Foto: Dijkstra b.v.)
|
Dijkstal maakte gisteravond tijdens een VVD-bijeenkomst in Groningen duidelijk dat de PvdA moet afzien van haar eis van een inkomensafhankelijke premie. "Anders wordt de invoering van een nieuw zorgstelsel door de PvdA op het spel gezet, want dat komt er dan helemaal niet", aldus Dijkstal.
Mensen met een laag inkomen moeten volgens Dijkstal gelijktijdig fiscaal gecompenseerd worden bij invoering van het nieuwe stelsel.
"De PvdA moet eieren voor haar geld kiezen. Zij moeten de nominale premie accepteren en wij willen dan dat er voor mensen met een laag inkomen geld op tafel komt ter compensatie. Dat is voor onze achterban ook moeilijk uit te leggen, maar wij willen dat er een goed en betaalbaar stelsel komt ter vervanging van het huidige systeem dat onbetaalbaar dreigt te worden," aldus Dijkstal
De VVD'er waarschuwde de PvdA geen afstand te nemen van het advies van de Sociaal Economische Raad. "Heb geen koudwatervrees", aldus Dijkstal in de richting van de PvdA. Binnen vijf jaar kan het nieuwe stelsel volgens Dijkstal worden ingevoerd.
Dijkstal wond er geen doekjes om dat minister Borst (Volksgezondheid), die inmiddels bijna acht jaar de scepter zwaait op haar departement, er niet in is geslaagd een compleet nieuw stelsel uit de grond te stampen.
Hij noemde het 'onbestaanbaar' dat zelfs de Algemene Rekenkamer geen antwoord kan geven waar het bedrag van 25 miljard is gebleven dat door de twee paarse kabinetten extra in de zorg is gestoken. "Op deze manier kan het niet verder", stelde Dijkstal.
De liberaal benadrukte dat er door haar slechts 'bouwstenen' zijn opgesteld. Van een blauwdruk voor een nieuw zorgstelsel is in zijn ogen geen sprake.
"Alle partijen moeten concessies doen om het eens te worden over een nieuw stelsel. Maar hiermee kunnen we in de kabinetsformatie wel tot zaken komen, mits ook de PvdA akkoord gaat met het advies van de Sociaal Economische Raad."