De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 26 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Alarm om halve cent
bij euro-omrekening

door Rob Sebes

   
 

AMSTERDAM - Om welgeteld een halve cent slaan de vakcentrale FNV en het College van Belastingadviseurs (CB) alarm bij het kabinet. De onbelaste kilometervergoeding die werknemers van hun baas mogen ontvangen voor zakelijke ritten is al jarenlang 60 cent en wordt per 1 januari 2002 precies 27 eurocent. Dat is omgerekend echter geen 60, maar 'slechts' 59,5 cent, ofwel een halve cent per kilometer minder.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 12kb)
Bert Bongers.
Gevolg: werknemers die jaarlijks veel voor hun baas rijden, zoals koeriers, vertegenwoordigers en bouwvakkers, leveren netto in op hun kilometervergoeding. De 'schade' bedraagt bij 20.000 zakelijke kilometers per jaar precies 100 gulden, rekent adjunct-directeur Bert Bongers van CB voor.

Volgens FNV en CB moet de onbelaste kilometervergoeding in 2002 niet 27, maar ten minste 28 eurocent zijn. Dat komt neer op 61,7 cent. "De onbelaste vergoeding is jarenlang niet verhoogd. Gezien de gestegen brandstofkosten is het bepaald geen overbodige luxe een kleine verhoging in te voeren", aldus FNV en CB.

Daar is dan wel een wetswijziging voor nodig. Immers, de 27 eurocent is, vooruitlopend op de euro-operatie, vastgelegd in de wetgeving van het nieuwe belastingstelsel dat 1 januari 2001 is ingegaan. Het kabinet heeft zich daarbij gehouden aan de officiële omrekenkoers: 60 cent is 27,2 eurocent en dat is afgerond 27 eurocent.

Wie op een speciale euro-omrekenmachine 27 eurocent intoetst en wil weten hoeveel cent dat waard is, krijgt dus geen 59,5 maar 60 cent als uitkomst. Dat wordt veroorzaakt doordat halve centen naar boven worden afgerond. Overigens, 27 euro geeft gewoon 59,50 gulden als resultaat.

Het kabinet handelt in deze centenkwestie volgens de regels. Maar daarmee geeft de overheid wel een verkeerd signaal af bij de invoering van de euro, vindt hoofd belastingservice Ymi Knaap van de FNV.

"Het kabinet eist dat bedrijven de consument bij de omrekening van gulden naar euro niet benadelen, maar doet dit bij de kilometervergoeding zelf wel", aldus Knaap. "Het nadeel voor werknemers lijkt klein, maar kan toch aantikken en bovendien gaat het om het principe. Het zou het kabinet sieren als zij het nadeel voor eigen rekening neemt."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 26 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.