Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 30 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Kweekvijver van talent
   
 

GRONINGEN - Eurovoetbal in Groningen. Wie is er niet groot mee geworden? Ronald en Erwin Koeman, Marco van Basten, Frank Rijkaard, Jari Litmanen en Patrick Kluivert, allemaal toonden ze ooit hun kunsten tijdens het grootse internationale jeugdvoetbaltoernooi op de Esserberg in Haren. Met Pinksteren bezoeken duizenden voetballiefhebbers Eurovoetbal dat dit jaar haar 25ste editie kent. Een uniek jubileum voor het toernooi waar de vedetten van morgen nu reeds voetballen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 30kb)
Eurovoetbal 1982. Ronald Koeman verliest met FC Groningen de finale van Everton met 1-2. Toch laat hij de beker zien aan het publiek.
In 1975 kwam de voorzitter van voetbalclub Velocitas, Bé Tent, met het idee om in 1977 een internationaal toernooi voor jongeren tot twintig jaar te houden. Aanleiding was het jubileum in dat jaar van drie stedelijke clubs: Velocitas (80 jaar), Be Quick (90 jaar) en GRC (75 jaar) en het 70-jarig bestaan van de afdeling Groningen van de KNVB.

"De bedoeling was om het toernooi eenmalig te organiseren", vertelt vice-voorzitter Jacques d'Ancona, die samen met secretaris Piet Ritsema al een kwart eeuw bij Eurovoetbal betrokken is. "Destijds was ik scheidsrechter en het leek me leuk omdat het toch maar voor één keer was. Het werd echter een onverwacht groot succes. Iedereen was laaiend enthousiast, het publiek, de pers. Onder drang van de publieke opinie zijn we toen doorgegaan. Nu zijn we aan de 25ste editie toe. Het kan soms raar lopen."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 24kb)
In 1990 wordt Edwin van der Sar gekroond tot beste keeper van het toernooi.
"In die vijfentwintig jaar zijn we van een amateuristische groep vrijwilligers gegroeid naar een zeer professionele organisatie. We begonnen met een hand vol vrijwilligers, nu worden we geholpen door honderden mensen. Het budget in 1977 bedroeg nog geen 50.000 gulden en nu werken we met een bedrag van ruim zes ton. De toeschouwersaantallen zijn gestegen van 5.000 tot bijna 50.000. Ik denk dat we dit jaar voor het eerst over die magische grens van 50.000 mensen heenkomen," vertelt de trotse Groninger.

"De kracht van Eurovoetbal? Dat is de combinatie van kwaliteit en sfeer. De locatie van Stadion Esserberg is uniek. De mensen kunnen er vrij rondlopen, hebben geen hekken om hun heen. Op twee velden kunnen ze genieten van het voetbal van toptalenten, want wij trekken geen 'second-hand' clubs aan. We gaan toch voor het beste."

Dat de beste spelers ook echt op het Eurovoetbaltoernooi hebben gespeeld, blijkt wel uit de statistieken. Neem de jaren 93 en 94. Beste speler van het toernooi in 1993 was Clarence Seedorf, in 1994 was dit Patrick Kluivert. Beide jaren was Sander Westerveld, toen uitkomend voor FC Twente, de beste keeper tijdens Eurovoetbal. In 1993 werd Boudewijn Zenden topscorer en het jaar daarna Clarence Seedorf. Toch niet de minste voetballers. Vandaar dat er tijdens de Pinksterdagen altijd veel scouts te vinden zijn op de Esserberg, op zoek naar jong talent.

Inmiddels duurt het toernooi vier dagen. Op vrijdag 1 juni worden de eerste wedstrijden gespeeld. Daarvoor maakt de organisatie gebruik van het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen, Sportpark Meerdijk in Emmen en het Oosterpark Stadion in Groningen. Van zaterdag tot en met maandag wordt louter op de Esserberg gespeeld.

Dit jaar zijn er zes Nederlandse jeugdteams van de partij. De complete top drie uit de jeugdcompetitie: Feyenoord, Ajax en PSV, verder FC Twente en de Noordelijke voetbaltrotsen SC Heerenveen en FC Groningen. Uit Argentinië komt River Plate en uit Brazilië America Belo Horizonte, een satellietclub van Feyenoord. Het nationale elftal van de Verenigde Staten is tevens present en gebruikt Eurovoetbal als voorbereiding op het WK voor junioren in Argentinië. Dat toernooi wordt van 17 juni tot 8 juli gehouden. Drie clubs uit Europa maken de bezetting compleet; Rode Ster Belgrado, het Turkse Galatasary en het Portugese Benfica.

"Ook dit jaar hebben we weer een sterke bezetting", meent d'Ancona. "Een favoriet? Nee, die heb ik niet. Ik hoop op een sprankelende finale die eindigt in 3-3 en door strafschoppen beslist moet worden."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 30 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.