Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 30 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Onvergetelijke gewaarwording
voor Denny Landzaat

Van onze speciale verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Denny Landzaat is een nieuw gezicht tussen de oude bekenden van Oranje.
HOENDERLOO - "Een vreemde gewaarwording, maar wel een onvergetelijke." Na anderhalf uur trainen kwam debutant Denny Landzaat met een voldaan gevoel het trainingsveld in Hoenderloo af. De vervanger van de geblesseerde Niels Oude Kamphuis voelde zich niet als een kat in een vreemd pakhuis. "Ik heb m'n opleiding bij Ajax gehad en ben daar al eerder tegen bondscoach Louis van Gaal aangelopen."

De keuzeheer kwam nog wel even terug op de miscommunicatie met de middenvelder van Schalke'04 over zijn blessure. "Oude Kamphuis heeft niet juist gehandeld, maar z'n handelswijze is verklaarbaar. Hij was debutant en had mijn nummer niet om me in te lichten over z'n blessure. Tot maandagmiddag, toen hij me wel vijf keer heeft gebeld en me uiteindelijk bereikte na de persconferentie waarin ik de selectie heb bekendgemaakt. In ieder geval heeft Oude Kamphuis laten merken dolgraag voor Oranje uit te willen komen, maar door z'n blessure heb ik noodgedwongen voor Landzaat gekozen."

In de gouden jaren van Van Gaal bij Ajax speelde Landzaat in het tweede van de Amsterdamse club en kreeg zelfs enige speeltijd in het eerste. Tegen Borussia Dortmund voor de Champions League mocht hij twee minuten meedoen. "Als vervanger van Jari Litmanen." De Fin kreeg een publiekswissel. Later speelde de Amsterdammer 22 minuten voor de competitie tegen Roda JC. "Na dat seizoen hebben Denny en ik samen in mijn kamertje gezeten. Toen is de optie doorgenomen om het bij een andere club te proberen", wist Van Gaal uit zijn geheugen op te vissen. "Je moet het zien in relatie met de spelers die ik toen tot m'n beschikking had."

Volgens Landzaat kwam het vertrek bij Ajax niet als een verrassing. "Ik kon naar MVV en dacht daar als jonge speler meer profijt van te hebben dan te blijven en te spelen in het tweede van Ajax." Het eerste seizoen werd hij direct kampioen met de Maastrichtse ploeg en draaide een jaar mee in de eredivisie alvorens hij door Co Adriaanse, ook een bekende van hem uit de jeugd van Ajax, naar Willem II werd gehaald. "De twee seizoenen in Maastricht zijn heel belangrijk geweest voor m'n ontwikkeling. Daarna moest ik het opnieuw oppakken in Tilburg en afgelopen seizoen was m'n beste."

De scoutingsrapporten in Zeist bevestigen dat. "Ik heb ze ingekeken, maar daarnaast heb ik hem persoonlijk zien spelen en Landzaat heeft een sterk seizoen achter de rug", aldus Van Gaal. En dus belde de bondscoach Willem II-trainer Hans Westerhof maandag op zijn mobieltje. 'De bondscoach aan de lijn. Hij wil je even spreken'. Aan de manier waarop Westerhof dat tegen me zei, wist ik dat er van een grap geen sprake was."

"Ja, en dan sta je ineens hier in Hoenderloo", keek Landzaat nog wat beduusd om zich heen naar de andere internationals, waarvan hij de meesten is tegengekomen op de Nederlandse velden of nog kende van Ajax. Genieten en z'n best doen, lijkt de middenvelder van Willem II het beste. Zoals Toine van Mierlo, in 1980 de laatste international van de Tricolores, ook altijd voor ogen hield. "Het is voor mij groot nieuws, maar vanzelfsprekend ook voor de club", onderkende Landzaat de eer, die een uitverkiezing met zich meeneemt voor speler en club.

Uiteraard is Landzaat morgen afwezig bij het uitgestelde competitieduel Fortuna Sittard-Willem II. Van Gaal: "Ik heb Hans Westerhof gevraagd of hij een representatief elftal kon opstellen omdat naast Landzaat ook Jos van Nieuwstadt (Jong Oranje) en Geert de Vlieger (België) verplichtingen elders hebben. Voor Westerhof was het geen probleem."

De bondscoach kan zich voorstellen dat ze bij De Graafschap, de directe concurrent van Fortuna Sittard bij het ontlopen van de nacompetitie, minder blij zijn. De Doetinchemmers spelen morgen tegen NAC. Hij nam het ook mee in zijn overwegingen om Landzaat erbij te halen. "Maar het is een ongelukkige samenloop van omstandigheden en daarvoor bestaat begrip bij iedereen. Bovendien: De Graafschap heeft het in eigen hand. En ze hadden het ook niet op de laatste wedstrijd aan moeten laten komen."

De Graafschap-NAC werd afgelopen weekeinde uitgesteld na het overlijden van het Bredase selectielid Ferry van Vliet. Gerard Marsman, trainer van de Achterhoekers, maakt geen bezwaar. "In eerste instantie stond ik er niet eens bij stil, maar we laten het hierbij. Daarbij, we hebben behoud van het eredivisieschap in eigen hand. Bij winst tegen NAC zijn we veilig. Laten we van onszelf uitgaan." NAC mist trouwens ook twee spelers omdat doelman Babos en rechtsachter Feher al naar Hongarije zijn vertrokken voor een dubbele interland.

Jan Vennegoor of Hesselink (knietje) en Michael Reiziger (scheenbeen) trainden gisteren na aankomst van Oranje in Hoenderloo apart terwijl Mark van Bommel zich helemaal niet liet zien. Volgens bondscoach Louis van Gaal blijft dat nog wel even zo. Hij wil geen enkel risico nemen met de middenvelder van PSV, die z'n teen heeft gebroken. "Het kan zijn dat we hem in Estland testen, maar het kan zijn dat hij zonder een bal te raken in de voorbereiding zaterdag wel in de basis start", waarmee Van Gaal aangaf hoe belangrijk hij de aanwezigheid van de aanvoerder van PSV wel niet vond.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 30 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.