Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 30 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Flexwerkers & ondernemers?
   
 

DEN HAAG - Niet alleen werknemers in vaste dienst maar ook zelfstandigen en uitzendwerkers moeten onder het nieuwe, strengere wao-regime gaan vallen. Dat stelt de commissie-Donner voor.

Flexwerkers en zelfstandigen zouden in de toekomst alleen recht hebben op een wao-uitkering als ze volledig worden afgekeurd. Jonggehandicapten blijven buiten schot. Deze groep arbeidsongeschikten behoudt zijn huidige rechten.

De uitzendsector is een van de grootleveranciers van de wao. Dagelijks werken 250.000 mensen in een uitzendbaan. Het aantal zelfstandigen, waaronder kappers, loodgieters en bakkers, wordt op 500.000 geschat. Zelfstandigen hebben sinds 1998, als ze niet onder de ziekenfondsgrens vallen, een eigen arbeidsongeschiktheidsverzekering, de zogenoemde WAZ-regeling. Hiervoor gaan dezelfde strenge wao-criteria gelden.

Verder moeten zelfstandigen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt raken zelf op zoek naar een vervangende baan. Zij kunnen hiervoor de hulp inroepen van uitvoeringsinstellingen, als Gak en Cadans. Reïntegratie- en omscholingskosten komen geheel voor rekening van de zelfstandige. Het risico op arbeidsongeschiktheid moet net zoals nu door hen worden bijverzekerd.

Uitzendkrachten met voldoende arbeidsverleden krijgen bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid loondoorbetaling gedurende het dienstverband en uiteindelijk een Ziektewetuitkering. Het Gak voert de werkgeversverantwoordelijkheden uit, zoals het zoeken naar een nieuwe baan. Zieke flexwerkers met een kort arbeidsverleden krijgen tijdens de duur van hun tijdelijke baan loondoorbetaling en vallen daarna terug in de bijstand. Hun belangen worden behartigd door de Gemeentelijke Sociale Dienst.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 30 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.