Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 30 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Strafbankje dreigt voor
UPC ondanks nieuw krediet

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - UPC heeft gisteren een converteerbare lening van EUR1 miljard afgesloten bij zijn Amerikaanse partner Liberty Media.

De kabelaar zegt hierdoor tot zeker begin 2003 over voldoende kapitaal te beschikken. Maar het krediet versterkt niet onmiddellijk het eigen vermogen van het zwaar verlieslijdende UPC. Als aan de huidige situatie niets verandert, dreigt het kabelconcern vanwege een negatief eigen vermogen in de tweede helft van dit jaar op het strafbankje van de Amsterdamse beurs te belanden.

Door het krediet wordt het eigen vermogen van UPC niet meteen versterkt. Om de Liberty-lening te kunnen omzetten in aandelen dient de kabelaar namelijk eerst zelf nieuw eigen vermogen op te halen of moet de gemiddelde koers van het aandeel UPC bijna verdubbelen tot ten minste EUR12.

Voor elke EUR1 die UPC ophaalt als nieuw eigen vermogen, kan het concern EUR1 van de Liberty-lening converteren in nieuwe aandelen UPC. De uitgiftekoers dient de komende twee jaar daarbij ten minste wel EUR8 te bedragen.

Een andere mogelijkheid is dat de koers van UPC zich de komende anderhalf jaar gemiddeld twintig van de dertig handelsdagen op of boven de EUR12 bevindt. In dat geval wordt de lening geconverteerd in aandelen met een nominale waarde van EUR8.

Mocht UPC er de komende maanden niet in slagen nieuw eigen vermogen aan te trekken, dan loopt het concern het gevaar uit de officiële notering van de Amsterdamse beurs te worden verwijderd. Het eigen vermogen van UPC bedroeg eind maart namelijk nog EUR1,1 miljard. Met een verlies van gemiddeld EUR500 miljoen per kwartaal zou het kabelconcern aan het einde van het derde kwartaal met een negatief eigen vermogen kunnen worden geconfronteerd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 11kb)
CHARLIE BRACKEN
...beursfusie biedt mogelijk oplossing...
UPC-topman Charlie Bracken zei gistermiddag in een telefonische toelichting dat de strafbankjes-regel van Euronext Amsterdam "minder goed van toepassing" is op de telecom- en kabelbedrijven die fors moeten investeren in de aanleg van hun netwerk. "Amsterdam is bovendien de enige beurs in de wereld die deze regel hanteert", zei hij. "Maar de AEX gaat samen met de beurzen van Brussel en Parijs, die deze regel niet hebben. Ik verwacht dat er aan het einde van dit jaar hierover meer duidelijkheid komt."

De voorwaarden van de Liberty-lening, die deels afhankelijk is van een transactie tussen Liberty Media en UPC-moederconcern United Global Com (UGC), zijn het afgelopen jaar twee keer veranderd. De kredietovereenkomst werd afgelopen februari voor de eerste keer opengebroken toen obligatiehouders van UGC dwarslagen.

In de gewijzigde opzet stelde UGC zich garant in een claimemissie voor zeker EUR1 miljard aan aandelen UPC kopen tegen een prijs van EUR8 per stuk. In dat geval zou het eigen vermogen van UPC in een klap met EUR1 miljard worden versterkt. Maar doordat de beurskoers van de kabelaar zich tegenwoordig onder de EUR8 bevindt, is ook van deze constructie afgezien.

De nieuwe lening heeft een rente van 6% en een looptijd van zes jaar. UPC gaat het krediet onder andere gebruiken voor de aflossing van een relatief dure lening van EUR750 miljoen die verstrekt is door de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 30 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.