SOESTDUINEN - Voor de Nederlandse verzekeraars is het jaar 2000 een moeilijk jaar gebleken. Het resultaat in de levensector nam iets af, de zorgverzekeraars bereikten een nulresultaat en de schadesector dook zelfs in het rood.
Veel last ondervinden de verzekeraars nu ook van het nieuwe belastingstelsel. Maar in de levensector steeg de productie in het eerste kwartaal toch met 17%.
Dit bleek gisteren tijdens de presentatie van het jaarverslag van het Verbond van Verzekeraars in Soestduinen. Maarten Dijkshoorn, voorzitter van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek liet het hele verloop van de bedrijfstak zien via een overvloed aan grafieken.
"Ook vorig jaar nam bij de schadeverzekeringen de geleden schade met 10% weer sterker toe dan het premie-inkomen, dat met 5,8% groeide tot 19,3 miljard," aldus Dijkshoorn. "Alle schadebranches, behalve motorrijtuigen, toonden een dalend resultaat, dus ik denk wel dat hier en daar een premieverhoging noodzakelijk is."
Vooral de sector Brand moest een forse strop incasseren, onder andere door de ramp in Enschede (wat de verzekeraars ongeveer 550 miljoen kost) en een brand in Zeewolde (die ongeveer 250 miljoen kost). Werd in 1999 nog 6% van de premie als positief resultaat geboekt, vorig jaar was dat 4% negatief. Het resultaat in de motorrijtuigenverzekeringen verminderde van minus 2% naar minus 1% en is dus nog steeds negatief. Wel werden 5,6% meer auto's gestolen dan in 1999. Het aantal teruggevonden auto's steeg minder hard.
In de zorgverzekeringen steeg het premie-inkomen met 8,7% tot 17 miljard. Bij Ziektekosten werd nog een verlies geleden maar Medische Varia leverde winst op zodat het totaal resultaat op nul uitkwam.
Het resultaat bij Levensverzekeringen daalde licht, van 7,8% naar 7,7% van het premie-inkomen. Maar doordat het premie-inkomen met 12% toenam steeg de winst in guldens toch. De eerste drie maanden van dit jaar steeg de productie nog met 17%.
"Daar zit een na-ijleffect in van vorig jaar toen veel consumenten aarzelden vanwege de effecten van het nieuwe belastingstelsel. Ik denk dat 2001 een soort overgangsjaar wordt", zei Verbondsvoorzitter Paul van de Geijn. "Onze branche zit nu in een moeilijke positie, omdat er nog geen definitieve regels zijn voor het berekenen van het beruchte pensioengat. Daarom kunnen de tussenpersonen ook geen volledig advies geven. Die hele belastingmanoeuvre is een mega-operatie met allerlei vervelende gevolgen en chaos. Daar hadden we de politiek al voor gewaarschuwd, maar nu gebeurt het dus toch."