Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 30 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Vaker schadeclaims
voor ondernemers

Van een onzer verslaggevers

   
 

DEN HAAG - Directeuren van middelgrote ondernemingen krijgen vaker te maken met schadeclaims. Nederland begint steeds meer op de Verenigde Staten te lijken, omdat de rechter volgens de ondernemers steeds vaker consumenten in het gelijk stelt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Vooral de sector Brand moest een flinke strop incasseren, mede door de ramp in Enschede. (Foto: ANP)
Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Trendmeter, dat vorige maand werd gehouden onder vierhonderd directeuren van middelgrote ondernemingen (20-500 medewerkers). "Er is sprake van een klaagzang", aldus Frits Spangenburg, directeur van onderzoeksbureau ITM. "Als ondernemers zich te veel gaan richten op de dreiging van claims dan verstart het ondernemingsklimaat."

Ruim de helft van het aantal ondernemers heeft de afgelopen drie jaar een proces aan de broek gehad. Het gros van de claims was het gevolg van slechte producten (40%). Bouwbedrijven en de industrie kregen hier relatief het meest mee te maken.

Ondernemers die te maken krijgen met schadevergoedingen als gevolg van slechte producten, hebben vaak de neiging eerst naar een advocaat of een andere jurist te stappen en daarna pas naar de verzekeringsmaatschappij. Bij claims die werknemers indienen tegen hun werkgever (17%) of claims als gevolg van omgevingsschade (6%), bijvoorbeeld schade aan het milieu, is dit juist omgekeerd. Dan wordt wel eerst de verzekeraar geraadpleegd. Bijna alle bedrijven (95%) hebben zich verzekerd tegen een vorm van aansprakelijkheid. Een kwart heeft zich ingedekt tegen alle mogelijke claims.

Het percentage ondernemers dat zich in negatieve zin over de toekomst uitlaat, explodeerde van 19 naar 63%. De stemmingsindicator Trendmeterindex daalde van 38 naar 27. Dit is het laagste punt sinds 1995. De verwachtingen voor werkgelegenheid en investeringen liepen terug. De belangrijkste reden hiervoor is de daling van het aantal orders.Ondernemers verwachten dat hierdoor de werkgelegenheid en de investeringen een stap terug moeten.

Het aantal vaste banen groeide met 1,2%. Dat is iets minder dan in september toen er nog 1,6% extra banen bijkwamen. Het aantal flexibele functies steeg wel fors, met 4,2%. Volgens Spangenburg heeft dit alles te maken met de onzekerheid over de economie. "Ondernemers zijn hierdoor terughoudend bij het geven van een vaste baan en bieden liever een tijdelijk contract aan", verklaart Spangenburg.

Over de winstgevendheid zijn de directeuren zowaar iets positiever, 28% verwacht een winsttoename tegenover 27% in september vorig jaar.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 30 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.