AMSTERDAM - Atag de grootste stijger? Gaap, dat voorspelt niet veel goeds voor de handel op de Amsterdamse effectenbeurs, zo leek gisteren. Maar schijn bedriegt, al is het maar een beetje. Met dank aan KPN en UPC. De AEX zelf kwam nauwelijks van zijn plaats. De graadmeter maakte met een klein verlies van 0,6% op 590,89 punten een sur place.
De omzetten waren dun, al was het meer dan een dag eerder. "Maar dat leek natuurlijk helemaal nergens op", schamperde een beurshandelaar.
Halsreikend werd uitgekeken naar het openen van de Amerikaanse markten (die maandag dicht bleven). Deze zouden de dobberende Europese beurzen gistermiddag een nieuwe impuls moeten geven. Maar beleggers kwamen bedrogen uit. Met name de Nasdaq dook linea recta in het rood, terwijl de Dow als een slak uit de startblokken kwam. Dit ondanks het feit dat het laatste cijfer van het Amerikaanse consumentenvertrouwen meeviel.
Terug naar eigen land. Smaakmaker op het Damrak was UPC tenminste wat gespreksonderwerp betreft; de koers was daarentegen per saldo niet vooruit te branden. Na een fors hogere start zakte het fonds uiteindelijk 0,8% op EUR6,48.
De kabelaar krijgt nieuw 'brandhout' geleverd in de vorm van een converteerbare lening à EUR1 miljard. Het geld is afkomstig van het Amerikaanse Liberty Media maar wordt doorgeschoven naar diens deelneming UGC, dat weer de moeder van UPC is.
Op de beursvloer was men verdeeld over de waardering van de deal. Positief is dat UPC voorlopig weer wat extra geld in kas heeft. Daar tegenover staat dat het vooralsnog om een lening gaat, die bovenop de al loden schuldenlast van circa EUR8 miljard komt. En als UPC ergens geen behoefte aan lijkt te hebben is het nieuw vreemd vermogen.
Een pluspunt is weer dat de kapitaalinjectie deels wordt gebruikt om duurdere kasgeldleningen af te lossen. Bovendien kan de lening onder bepaalde voorwaarden worden omgezet in aandelen, waarmee het vreemde vermogen overgaat in eigen vermogen. Alleen leidt dit wel weer tot een verdere verwatering en de voorwaarden zijn niet gering.
Kortom, zegt u het maar. De markt gaf met de koersdaling een helder antwoord. "Het feit dat ze geen claimemissie hebben geplaatst, zegt al genoeg over het geringe vertrouwen in de markt", zo serveerde een handelaar het hoofdfonds af. Kredietratingbureau Standard & Poor's deed ook een duit in het zakje met de uitlating dat de lening geen effect zal hebben op de rating van de kabelaar.
Dan KPN. Het telecomconcern stond gisteren volop in de schijnwerpers. Allereerst was daar de bevestiging dat er overleg is met Belgacom, dat door de huidig meerderheidsaandeelhouder (de Belgische overheid) verder wordt geprivatiseerd. KPN rept van "oriënterende" gesprekken over vormen van samenwerking, zonder in detail te willen treden. Het is overigens niet de eerste keer dat er wordt gesproken tussen Belgacom en KPN, dat qua omzet circa drie keer zo groot is als de Belgische broer.
De mededeling kwam vlak na een ander bericht, als zou het Nederlandse telecomconcern in gesprek zijn met Orange over de verkoop van de Duitse mobiele telefoniedochter E-plus. Dat verhaal is inmiddels ook door Orange naar het rijk der fabelen verwezen, tot teleurstelling van menig analist. Een verkoop had KPN volgens een van hen wel eens EUR9 miljard kunnen opleveren. Een welkome verlichting, gezien de schuldenlast van EUR22 miljard.
Een andere manier om de schuldpositie te verbeteren zou het afstoten van een ander belang kunnen zijn: dat in kabelbedrijf KPNQwest (-1,5% op EUR14,60). Leuk, maar de Financial Times meldde gisteren al dat de Amerikaanse partner Qwest niet geïnteresseerd is in de overname van de aandelen van KPN in de joint venture. Tel daar de berichtgeving rond het stevige verlies van het Britse telecomconcern Vodafone bij op, en de koersval van KPN laat zich aardig verklaren. Het fonds verloor 4,5% op EUR12,23.
Ook Philips was zwak gestemd met een koersverlies van 4% op EUR34,14, terwijl ASML 2,3% terug moest op EUR28,48. Versatel, een andere kabelaar, leed onder alle UPC-perikelen en zakte 2,9% op EUR5,10.
Fortis, dat vandaag met cijfers komt, meldde het bod op beleggingsmaatschappij Calvé-Delft gestand te zullen doen. Tevens verklaarde de bank een openbaar bod uit te brengen op een andere beleggingsmaatschappij: Beurshave. Het aandeel Fortis klom 1,2% op EUR29,64.
Een sprong naar de lokale markt brengt meteen Ajax in het vizier. En het verhaal van dit muurbloempje is uitermate triest. Want uitgerekend op de dag dat de doodgeslagen koers na de behaalde derde plaats in de competitie eens leek op te veren, werd de handel door de FIOD-inval stilgelegd. Gisteren mocht er weer in de stukken worden gehandeld. Het gevolg liet zich eigenlijk al raden: Ajax verloor 4,7% op EUR7,15. En dat doet menig belegger én Ajax-supporter opnieuw zeer.