Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 30 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  KPNQwest krijgt ook Euronext als klant

Van een onzer verslaggevers

   
 

STOCKHOLM - KPNQwest verwacht binnenkort Euronext, de combinatie van de effectenbeurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs, tot zijn klantenkring te mogen rekenen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
KPNQwest verwacht ook de communicatie van beurscombinatie Euronext te zullen verzorgen. (Foto: REUTERS)
Gesprekken daarover tussen het telecombedrijf en de beursorganisatie zijn in een vergevorderd stadium. Dat maakte Jack McMaster, president en ceo van KPNQwest gisteren bekend bij de officiële ingebruikname van de Nordic Ring, een glasvezelverbinding tussen 6 steden en 4 landen in Noord-Europa.

De KPN-dochter heeft al de Amsterdamse beurs en die van Madrid als klant. Begin vorig jaar tekende de Nederlandse beursvoorzitter George Möller een contract ter waarde van EUR1 miljoen. De op IP (Internet Protocol) gebaseerde communicatie tussen de beurs en de banken en brokers in Londen en Brussel konden daardoor via het supersnelle KPNQwest-net lopen. De Amsterdamse beurs is inmiddels met die van Brussel en Parijs gefuseerd in Euronext.

De Nordic-ring is de vijfde Euro-ring van KPNQwest en met een lengte van 4.500 kilometer een van de langste van de in totaal zeven glasvezelringen die de onderneming eind dit jaar wil hebben. De nieuwe ring verbindt de steden Stockholm, Kopenhagen, Gothenburg, Helsinki, Malmö en Oslo. Hiermee was een investering gemoeid van EUR250 miljoen.

Nog voor het einde van dit jaar moeten daar glasvezelringen in Zuid-Europa (de Iberian-ring) en Oost-Europa (Easter Ring) aan zijn toegevoegd. Dan heeft de onderneming een investeringsprogramma van in totaal EUR1,5 miljard afgerond en beschikt zij over een glasvezelnet van in totaal 20.000 kilometer. "We hebben nu nog zo'n EUR400 miljoen te gaan", aldus de KPNQwest-topman.

Over de financiering daarvan maakt McMaster zich geen zorgen: met de opbrengst van de beursintroductie plus de leningen had de onderneming in totaal zo'n EUR2,5 miljard te besteden.

In totaal heeft KPNQwest nu meer dan 100.000 klanten in 15 Europese landen. Het marktaandeel is echter nog beperkt, minder dan 2%. Maar daarin komt verandering, voorspelt McMaster. "Over 3 à 4 jaar willen op een marktaandeel van 5 à 8% zitten", zegt hij. En de markt, die hij nu nog op EUR20 à EUR25 miljard schat, zal dan kunnen zijn uitgegroeid tot EUR55 miljard.

De onderneming liet al eerder dit jaar weten in het vierde kwartaal van volgend jaar te rekenen op een nettowinst. In 2000 liep het verlies nog op tot EUR138,6 miljoen, vergeleken met EUR68 miljoen in 1999. In het laatste kwartaal van dit jaar zou er in ieder geval een break-even ebitda kunnen worden behaald. Ebitda is het resultaat exclusief rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie van goodwill.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 30 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.