STOCKHOLM - KPNQwest verwacht binnenkort Euronext, de combinatie van de effectenbeurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs, tot zijn klantenkring te mogen rekenen.
|
KPNQwest verwacht ook de communicatie van beurscombinatie Euronext te zullen verzorgen. (Foto: REUTERS)
|
Gesprekken daarover tussen het telecombedrijf en de beursorganisatie zijn in een vergevorderd stadium. Dat maakte Jack McMaster, president en ceo van KPNQwest gisteren bekend bij de officiële ingebruikname van de Nordic Ring, een glasvezelverbinding tussen 6 steden en 4 landen in Noord-Europa.
De KPN-dochter heeft al de Amsterdamse beurs en die van Madrid als klant. Begin vorig jaar tekende de Nederlandse beursvoorzitter George Möller een contract ter waarde van EUR1 miljoen. De op IP (Internet Protocol) gebaseerde communicatie tussen de beurs en de banken en brokers in Londen en Brussel konden daardoor via het supersnelle KPNQwest-net lopen. De Amsterdamse beurs is inmiddels met die van Brussel en Parijs gefuseerd in Euronext.
De Nordic-ring is de vijfde Euro-ring van KPNQwest en met een lengte van 4.500 kilometer een van de langste van de in totaal zeven glasvezelringen die de onderneming eind dit jaar wil hebben. De nieuwe ring verbindt de steden Stockholm, Kopenhagen, Gothenburg, Helsinki, Malmö en Oslo. Hiermee was een investering gemoeid van EUR250 miljoen.
Nog voor het einde van dit jaar moeten daar glasvezelringen in Zuid-Europa (de Iberian-ring) en Oost-Europa (Easter Ring) aan zijn toegevoegd. Dan heeft de onderneming een investeringsprogramma van in totaal EUR1,5 miljard afgerond en beschikt zij over een glasvezelnet van in totaal 20.000 kilometer. "We hebben nu nog zo'n EUR400 miljoen te gaan", aldus de KPNQwest-topman.
Over de financiering daarvan maakt McMaster zich geen zorgen: met de opbrengst van de beursintroductie plus de leningen had de onderneming in totaal zo'n EUR2,5 miljard te besteden.
In totaal heeft KPNQwest nu meer dan 100.000 klanten in 15 Europese landen. Het marktaandeel is echter nog beperkt, minder dan 2%. Maar daarin komt verandering, voorspelt McMaster. "Over 3 à 4 jaar willen op een marktaandeel van 5 à 8% zitten", zegt hij. En de markt, die hij nu nog op EUR20 à EUR25 miljard schat, zal dan kunnen zijn uitgegroeid tot EUR55 miljard.
De onderneming liet al eerder dit jaar weten in het vierde kwartaal van volgend jaar te rekenen op een nettowinst. In 2000 liep het verlies nog op tot EUR138,6 miljoen, vergeleken met EUR68 miljoen in 1999. In het laatste kwartaal van dit jaar zou er in ieder geval een break-even ebitda kunnen worden behaald. Ebitda is het resultaat exclusief rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie van goodwill.