JAKARTA - Aan de vooravond van het parlementaire debat over de politieke toekomst van de Indonesische president Abdurrahman Wahid stromen gewapende aanhangers van het staatshoofd de hoofdstad Jakarta bij honderden tegelijk binnen.
Een razzia onder arriverende bus- en treinreizigers leverde gisteren een grote collectie zwaarden, bamboesperen, sikkels en andere wapens op. Politie en leger zijn in de hoogste staat van alarm gebracht.
In Surabaya verspreidde de politie met waarschuwingsschoten een menigte van zo'n 3000 man die het provinciale parlement wilden bestormen. Tegelijkertijd staken rond 5000 van hun geestverwanten gisteren twee kerken in Pasuruan op Oost-Java in brand. Omdat tot dusver alleen Wahid-supporters zich aan gewelddaden schuldig maakten, wordt de president ervan beschuldigd geweld te gebruiken in een wanhoopspoging aan de macht te blijven.
Bloedbad
Nog steeds wordt rekening gehouden met een bloedbad wanneer het Huis van Afgevaardigden (DPR) vandaag zal vragen om een speciale zitting van de Raadgevende Volksvergadering. Dat dit gebeurt, lijdt geen twijfel meer sinds de PDI-P de grootste politieke partij die onder leiding staat van vice-president Megawati zich gisteren unaniem schaarde in de rij van voorstemmers. De DPR zal daarna naar ieders verwachting met grote meerderheid besluiten een afzettingsprocedure tegen Wahid te beginnen wegens diens grillige en ineffectieve stijl van regeren.
Minister Susilo Bambang Yudhoyono (Veiligheidszaken) onthulde gisteren dat president Wahid eergisteren wel degelijk van plan was de civiele noodtoestand af te kondigen en beide Kamers van het parlement te ontbinden. Nadat Wahid maandagochtend had gezegd dat zijn besluit vaststond, besloten Susilo, de opperbevelhebber, de commandant van de nationale politie en de chefs van staven dat zij de presidentiële actie en alle consequenties daarvan niet konden meedragen en steunen. Meerdere afwezige ministers waren dezelfde mening toegedaan, aldus Susilo.
Nadat zij Wahid hiervan op de hoogte hadden gebracht, trok deze zijn besluit terug en verving het door het bevel de economie aan te pakken en de orde en veiligheid in het land te herstellen. "Een onuitvoerbaar bevel", zoals de Jakarta Post het noemde. |