Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 30 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Europa ziet geen heil
in raketschild

door Guido van de Kreeke

   
 

BOEDAPEST - De Verenigde Staten hebben in Boedapest de Europese NAVO-lidstaten niet kunnen overtuigen van de noodzaak van de bouw van een raketschild. Tijdens het halfjaarlijkse beraad van de ministers van Buitenlandse Zaken weigerden de Europese ministers zich bij de Amerikaanse aanname neer te leggen dat ballistische raketten van derde-wereldlanden een algemene bedreiging vormen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Colin Powell. (Foto: REUTERS)
Dit betekende een forse tegenvaller voor de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell die gehoopt had de sceptische bondgenoten tot meer medewerking aan plannen voor een raketverdediging te bewegen.

Vooral door verweer van Frankrijk en Duitsland werd de door de Amerikanen in een gezamenlijke slotverklaring vast te leggen 'algemeen bestaande dreiging' tot een 'mogelijke dreiging' teruggebracht.

De Duitse minister Joschka Fischer stelde dat er geen beslissingen over het raketschild mogen worden genomen voordat verdere consultaties ook daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. "Een Amerikaans raketverdedigingsplan moet een toevoeging vormen aan onze veiligheid en stabiliteit. Het moet niet leiden tot een nieuwe wapenrace."

Minister Powell zei er echter van overtuigd te zijn dat de Europeanen nog wel op hun schreden zullen terugkeren. "We moeten vooruit, want er is een reële dreiging. Ook al zal het ons tijd vergen iedereen daarvan te overtuigen, uiteindelijk zal ons dat lukken."

Gelukkig

De Amerikaanse minister toonde zich daarentegen weer gelukkig dat hij erin was geslaagd het ABM-verdrag uit 1972, dat de ontwikkeling van afweerschilden tegen intercontinentale raketten verbiedt, helemaal buiten de NAVO-slotverklaring te houden. Washington wil van dat verdrag met Rusland af, terwijl dit verleden jaar nog in de slotverklaring van dezelfde NAVO-raad 'de hoeksteen van de strategische stabiliteit' werd genoemd.

In een poging de Russen te winnen voor een aangepast ABM-verdrag, toonde Washington belangstelling voor de aankoop van Russische S-300 luchtafweerraketten en de mogelijkheid van gezamenlijke raketdefensietraining.

Vandaag zal Powell spreken met zijn Russische collega Igor Ivanov, die gistermiddag al een speciale zitting van het overleg tussen de NAVO en Rusland bijwoonde.

De Europese ministers juichten weer wel uitbundig de consultaties toe die de Amerikanen over hun nieuwe strategische plannen aankondigen. Zij spraken hun uiterste tevredenheid uit over de belofte van Washington rekening te houden met de opinies van de bondgenoten. Daaronder vallen alle aspecten van wapenbeheersing, noodzakelijke diplomatieke stappen en een gepaste beoordeling van dreigingen.

Minister Powell stelde zich ook teweer tegen kritiek als zouden de Verenigde Staten hun toezeggingen in Bosnië verzaken. Hij zei dat de 3.300 Amerikanen die deel uitmaken van de 21.000 man sterke SFOR-macht, in de roerige republiek zullen blijven, zelfs als dat nog jaren moet duren. "Wij zijn er samen aan begonnen en wij vertrekken er ook samen", aldus Powell.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 30 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.