Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 30 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Reddingsoperatie
voor varkens

   
 

- Krijsend van angst hebben 174 mestvarkens gisteren in een wetering bij het Gelderse Hedel tegen de verdrinkingsdood gevochten. Van de krulstaarten, die onderweg waren naar het slachthuis, verloren 25 varkens de strijd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 26kb)
Varkens te water.
De varkens, elk met een gewicht van zo'n 130 kilo, waren bij een varkenshouderij aan de Zeedijk in een vrachtwagen geladen. De 35-jarige trucker uit Stavenisse kwam even na het verlaten van het bedrijf in de berm terecht. De rechterwielen zakten in de grond weg en het enorme gevaarte tuimelde op z'n kant in de brede en vrij diepe sloot. Nadat de ongedeerde chauffeur alarm had geslagen, schoten politie en diverse brandweerkorpsen uit de regio te hulp. Via het gedeeltelijk gescheurde dak en de open gewrikte deuren werden de zware varkens stuk voor stuk het water ingesleurd. Terwijl sommige varkens vrijwel meteen onder water verdwenen, zwommen de andere weg van de onheilsplek en hokten her en der samen. Ze hadden echter geen kans om de steile kant op te klauteren. Met brandslangen en kabels sleurden brandweerlieden en duikers de varkens een wei in. Ook een ijlings opgetrommelde shovel schepte verward rond zwemmende dieren uit het water.

Volgens dierenarts D. Breen uit Zaltbommel, verkeerden verscheidene varkens in een shocktoestand. Zij kregen een kalmerende injectie. Aan het eind van de omvangrijke reddingsactie werden de drenkelingen in een afgezet deel van het weiland bijeengedreven. "Ze hebben minimaal een dag rust nodig. Door de opgelopen stress daalt de vleeskwaliteit. Ze kunnen dus op z'n vroegst na een etmaal alsnog naar het abattoir", aldus de dierenarts. De dode dieren gingen naar een destructiebedrijf.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 30 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.