Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 30 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Sjoukje Dijkstra
nu achter de kassa

   
 

AMSTERDAM - Wie de komende pinksterdagen een kaartje koopt voor het dierenpark HILTERBERG van de circusman Gerhard Koch in het Noord-Duits Lathen (80 kilometer van Groningen) zal daar achter de kassa het bekende gezicht zien van SJOUKJE DIJKSTRA. De nu 59-jarige Sjoukje eens het sportidool van Nederland heeft na haar carrière ook door haar huwelijk met dresseur Karl Kossmayer haar hart verpand aan het circusleven. Haar dochters Katja en Rosalie uit dit huwelijk treden ook op met de paarden en ezels, waarmee Karl een wereldnummer had.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
Sjoukje Dijkstra. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
Karl leerde Sjoukje kennen toen zij optrad bij 'Holiday on Ice', waar hij ook geëngageerd was. Vorig jaar december stierf Karl. Hij werd 83 jaar. "Ik mis hem nog elke dag", aldus Sjoukje, "net als mijn dochters, die hem nu niet meer kunnen opbellen voor advies over hun circus- en dierennummers."

Karl heeft ze nog wel goed kunnen opleiden in de circuswereld. Katja treedt nu op in het Pferdepalastprogramma Goya, dat op het ogenblik in München te zien is. En Rosalie werkt in Lathen met haar ezels, waarmee zij een vrijheidsnummer brengt en ze rijdt hogeschool op haar 'Irish Tinker'.

Sjoukje heeft aanvankelijk nog gedacht dat Rosalie een schaatscarrière zou ambiëren en leidde haar ook op. "Maar de dieren hebben het toch gewonnen bij haar", zegt ze. "Je moet op een zeker moment een keuze maken in je leven."

Sjoukje zegt: "Rosalie en Katja hebben door Karls circusmentaliteit een echt ouderwetse opvoeding gehad, waarin ze ook discipline is bijgebracht. En dat komt hen nu goed van pas", aldus Sjoukje, die de laatste jaren 24 uur per dag samen was met haar Karl. "We waren altijd op reis, bezochten samen circussen of waren bij onze dochters. Nu moet ik alles alleen doen. Maar mijn dochters, die veel van de circusliefde van hun vader geërfd hebben, zijn heel lief voor me."

Sjoukje maakt er geen probleem van dat zij nu achter de kassa zit van een dierenpark. "Ik ben niet iemand die niets kan doen", zegt ze. "Ik wil altijd bezig blijven. Dat zit nu eenmaal in me."

Waarom bemoeit zij zich helemaal niet met de wereld van het kunstschaatsen, waarin ze toch adviseuse was?

"Ach", zegt ze, "die mensen weten het allemaal beter. Die hebben zo hun eigen visie en die verschilt van de mijne. Dan doe ik liever iets anders."

Het blijft echter merkwaardig dat men de ervaringen van deze wereld- en olympisch kampioene niet benut. Want zo ver heeft men het in Nederland na de jaren van Sjoukje en Joan in de kunstschaatssport niet meer gebracht...
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 30 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.