Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 30 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Amsterdamse agent
mikpunt agressie

door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries

   
 

AMSTERDAM - De agressie van het publiek tegen politie-agenten neemt extreem toe. De afgelopen weken zijn in Amsterdam tenminste tien politiemensen gewond geraakt tijdens het uitoefenen van hun functie. De Amsterdamse politie is het geweld tegen agenten nu beu en dringt aan op politieke maatregelen.

Gebroken kaken, neuzen en ledematen waren de trieste gevolgen van twee weekjes politiewerk in de hoofdstad. De Amsterdamse Politie Vakorganisatie (APV), een vakbond met 1700 leden, wil nu dat de politiek dit soort misdrijven tegen de politie zwaarder gaat kwalificeren.

Zo willen de politiemensen af van lagere straffen zoals geldboetes en taakstraffen voor de daders. "Het in elkaar slaan van een politie-agent die gewoon zijn werk doet, is zware criminaliteit en moet ook zo worden behandeld," zegt APV-voorzitter Bart Driessen.

"Agenten in Amsterdam krijgen steeds vaker klappen te incasseren. Neem alleen de laatste twee weken. De één na de ander wordt in elkaar geslagen. De motivatie van agenten neemt hierdoor af. Zeker als de daders er met een lichte straf vanaf komen."

Irritaties

Volgens de APV is het al jaren ingezette politieke beleid in Amsterdam om niet meer alles te gedogen de grootste oorzaak van het toenemende geweld jegens agenten. "We moeten optreden tegen allerlei kleine zaken en veel boetes schrijven. Dat doet iedereen braaf, maar daardoor lopen de irritaties bij de burgers kennelijk op. Wildplassers, verkeersovertreders. Ze worden steeds agressiever tegen de handhavers van de wet met het stopzetten van het lang doorgewoekerde gedoogbeleid."

Daarnaast is het openhouden van krakerscafé Vrankrijk een doorn in het oog van de politiemensen. "Burgemeester Job Cohen verzint ineens dat dat bolwerk niet gecontroleerd mag worden door de politie maar door de Keuringsdienst van Waren. Het mag open blijven, zonder dat de politie toegang krijgt om te controleren wat er zich in dat café afspeelt. Bijvoorbeeld of minderjarigen daar alcohol drinken. Wat denk je van andere horeca-ondernemers. Die worden streng gecontroleerd en moeten zich aan allerlei regels houden, terwijl dat krakerscafé geen controle duldt."

"Bij onze leden komt de rook uit hun oren als ze een café-eigenaar moeten bestraffen, die terecht stelt dat vreemd te vinden omdat even verderop bij Vrankrijk alles wordt getolereerd. De politie-agent op straat is hierbij ook weer het mikpunt van (verbale) agressie," aldus Driessen.

"Ik hoop dat onze grootste baas met de krakers in Vrankrijk ook een goede afspraak heeft gemaakt over het aanstaande huwelijk van de Prins van Oranje. De ervaringen van onze leden met de kroningsrellen en de Eurotop en dit bolwerk waren erg slecht."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 30 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.