BEURZEN
De hoera-stemming
Beurzen vaker open
Nieuw: Euro STOXX 50
BEDRIJVEN
Heineken beraadt zich
Grolsch in guldens
Unilever dolblij
Shell houdt pond
Ahold eigenwijs
EXPERTS
Rients Abma (VNO-NCW)
Nico Veer (VPV)
Benne van Popta (MKB)
Jelle Mensonides (ABP)
Leo Keemink (Postbank)
George Möller (AEX)
Gjalt de Vries (KPMG)
PRAKTIJK
PTT brengt eurozegel
Valutacrisis '92
Euro-logo herkenbaar
Euro's of euro

Ministers en bankiers
in hoerastemming

door RONALD VAN GESSEL

De geboorte van de euro is overal in Europa met geknal van champagnekurken en vuurwerk begroet. Minister Zalm (Financiën) noemde donderdag de kroon op de Europese eenwording "een grote stap om de Europese invloed op het wereldtoneel te vergroten". Hij riep de landen die nog niet mee willen doen Engeland, Zweden en Denemarken op zich toch zo snel mogelijk aan te sluiten. "De euro heeft het potentieel een leidende valuta in de wereld te worden naast de dollar en de yen."

Toch relativeerde Zalm de laatste loodjes tot "een leuke rituele bijeenkomst met enige plechtigheid" en "de allerlaatste van een reeks historische besluiten".

Er was enige verbazing dat de euro ten opzichte van de gulden op ƒ2,20371 uitkwam en niet boven de ƒ2,21 waar het lange tijd naar uitzag. Zalm: "Het heeft er een tijdje naar uitgezien dat de koers rond de ƒ2,22 zou liggen. Dat het wat lager is geworden komt door de invloed van het Britse pond en de Griekse drachme. Deze landen bevinden zich niet bij het euro-elftal maar maakten wel deel uit van het mandje van Europese valuta, de European Currency Unit (ECU). De waarde daarvan was bepalend voor het definitief vastklinken van de diverse munten aan de euro. De uiteindelijke koers zegt dus meer over de landen die buiten de eurozone zitten dan erbinnen."

Ook de president van De Nederlandsche Bank, Nout Wellink, noemde het vastprikken van de eurokoers een "historisch moment voor Nederland". "Ons land heeft vanaf heden zijn zelfbeschikkingsrecht over de gulden opgegeven", zei hij in een toespraak voor het personeel van de bank.

Wellink sprak van een "operatie zonder weerga". "Het is erop of eronder, in theorie althans. Eronder zal niet gebeuren", verzekerde hij zijn toehoorders. Een deel van de bankmedewerkers moest vervolgens de jaarwisseling overwerken om de nieuwe eurokoers in alle bancaire systemen ingevoerd te krijgen. Wellink zelf is constant oproepbaar. "We zullen dit weekeinde paraat zijn, maar dan wel nuchter", meldde de bankpresident.

In april van dit jaar wordt begonnen met het drukken van de eurobankbiljetten die begin 2002 in roulatie komen. Het slaan van de munten is al begonnen. Tot 1 januari 2002 wordt het hele eurokapitaal opgeslagen in een goed beveiligd pakhuis in Lelystad, dat in de volksmond al het Dagobert Duck pakhuis wordt genoemd.

Yves-Thibault de Silguy, de Franse eurocommissaris die verantwoordelijk is voor de euro, zei: "Het is de eerste keer dat Europa één valuta heeft en ook de eerste keer dat zoiets is bereikt zonder oorlog. De eurozone is nu het grootste handelsblok ter wereld en kan met de euro beginnen de interne stabiliteit en economische groei te verhogen."

Ook hij riep Engeland, Zweden en Denemarken op zich snel te bedenken en alsnog toe te treden. Vooral Engeland ligt onder vuur, zowel van buiten als binnen de Europese Unie. De Amerikanen en de Australiërs hebben al opgeroepen niet meer in Engeland te investeren omdat het geen lid is van de muntunie. De Londense beurs vreest omzet te verliezen aan de beurs van Frankfurt, die wel in euro's is omgeschakeld, en Europese exporteurs worden terughoudender om hun waren in Engeland te slijten vanwege het feit dat ze niet in euro's betaald krijgen en dus met hogere kosten zitten.

ECB-president Duisenberg zelf zei, nadat alle handtekeningen waren gezet: "Moge de euro een symbool worden voor alle Europese burgers. Vanaf nu zal de monetaire politiek, vroeger een essentieel onderdeel van de soevereiniteit van een land, bepaald worden door een echt Europees Instituut, de Europese Centrale Bank. Ik verzeker U dat wij ons uiterste best zullen doen van de euro een valuta te maken waarin de Europese burgers vertrouwen kunnen hebben. De euro zal waardevast zijn en zijn bijdrage leveren aan een stabiel, welvarend en vredig Europa."

Jacques Santer, voorzitter van de Europese Commissie, vindt de euro geen doel op zichzelf. "De euro is een instrument voor grotere economische groei en meer sociale ontwikkeling. Met de euro kan Europa als handelsblok beter meepraten op het niveau van de zeven grootste industrielanden, de G-7. De euro is meer dan een monetair instrument, het is een nieuwe start voor Europa."

&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">