BEURZEN
De hoera-stemming
Beurzen vaker open
Nieuw: Euro STOXX 50
BEDRIJVEN
Heineken beraadt zich
Grolsch in guldens
Unilever dolblij
Shell houdt pond
Ahold eigenwijs
EXPERTS
Rients Abma (VNO-NCW)
Nico Veer (VPV)
Benne van Popta (MKB)
Jelle Mensonides (ABP)
Leo Keemink (Postbank)
George Möller (AEX)
Gjalt de Vries (KPMG)
PRAKTIJK
PTT brengt eurozegel
Valutacrisis '92
Euro-logo herkenbaar
Euro's of euro

De komst van de euro op de effectenbeurzen zal het speelveld voor particuliere beleggers drastisch veranderen. Het sectoraal beleggen wordt ook voor de kleine belegger zonder valutarisico mogelijk en de uitgekookte investeerder kan gaan inspelen op de concentratietendens die alom in Europa wordt verwacht. Maar het inburgeren van Europees beleggen kost tijd. Eer Nederlanders met een gerust hart een pakketje Spaanse aandelen kopen, moet er nog heel wat veranderen.

Postbank: veel verschillen
tussen nationale beurzen

door GEMMA BUTERS

"Beleggen wordt een stuk spannender omdat het speelveld opeens veel groter is", zegt Leo Keemink, hoofd effecten van de Postbank. "Die 25 AEX-fondsen kennen we nu wel. "Er komen allerlei eredivisies van grote fondsen binnen bereik en dat geeft het beleggen nieuwe dimensies; Deutsche Bank kopen in plaats van ABN Amro of SAP in plaats van Baan."

"Je krijgt ook toegang tot nieuwe sectoren die we op de Nederlandse beurs niet kennen, zoals de auto-industrie. Of je kan inspelen op concentratietendensen die worden verwacht in de financiële sector, de olie-industrie of de detailhandel. Want schaalvergroting is het walhalla voor de belegger; juist nu we aan de vooravond van een enorme concentratie staan."

Keemink, dankzij de Beursorderlijn en het grote klantenbestand van de Postbank een kenner van de particuliere belegger in Nederland, is opgetogen over de mogelijkheden die de euro beleggers biedt, maar hij is realistisch genoeg om te erkennen dat de ontwikkelingen niet al te snel zullen gaan.

"Beleggen over de grenzen is nu nog duur en ingewikkeld. Om de massa te bedienen, moet er een goede infrastructuur komen. Je moet zeker weten dat je order goed wordt afgehandeld, het dividend terecht komt en noem maar op", aldus de Postbank-man.

"Dat betekent dat de spelregels op de beurzen geharmoniseerd moeten worden; over de hoeveelheden aandelen die je kan kopen en de fiscale regimes. In Duitsland is er bijvoorbeeld een speciale belasting als je binnen zes maanden weer verkoopt. En de manier van afrekenen is overal anders. Ik zie dus niet meteen in januari grote veranderingen optreden. Daarvoor zijn de verschillen tussen de beurzen nog te groot."

Keemink schat dat binnen een termijn van twee tot drie jaar zo'n 40% van de 1,7 miljoen particuliere Nederlandse beleggers actief zal zijn over de grens tegen krap 12% nu. Op die termijn zal volgens hem een kwart van de portefeuilles in het buitenland worden gekocht. "In het begin zal de aandacht zich sterk richten op de grotere fondsen aan de beurzen van Frankfurt en Parijs. Later breidt het zich uit naar bijvoorbeeld Spanje en Italië. De informatiestromen zullen heel anders worden, ook dankzij de opkomst van Internet. Er komt meer grensoverschrijdende research en Europese beleggingsbladen."

De Postbank werkt aan het ombouwen van de Beursorderlijn zodat er in de loop van dit jaar langs die weg ook elders in Europa en in New York kan worden belegd. ABN Amro ging de massabank al voor. Daar kan al een jaar per telefoon op alle euro-beurzen worden belegd.

Keemink verwacht dat het ontstaan van een grote Europese beleggersmarkt nieuwe aanbieders zal aantrekken die tegen lage kosten de beleggers van dienst zijn. De 'discount brokers' zoals die in de VS al lang zijn ingeburgerd, azen straks op de klanten van de Postbank.

"Uiteindelijk wordt het verzorgen van transacties in aandelen en obligaties een massagoed en dan zullen de tarieven omlaag neigen. Er komen nieuwe aanbieders vanuit de VS, zoals Microsoft, die de software voor een pan-Europese markt hebben. De voorhoedegevechten spelen zich nu al af. Ik voorzie dat niet op korte termijn maar we moeten er als Postbank wel rekening mee houden door onze dienstverlening steeds te verbeteren. We willen onze klanten behouden door ze de keus te geven hoe en wanneer ze hun orders doorgeven; via Internet, de stemcomputer of in een gesprek met een medewerker."

De rol van het Damrak zal volgens Keemink onder druk komen te staan. "Frankfurt of Londen wordt de centrale plaats voor de aandelenhandel", meent de Postbankier. "Amsterdam loopt voor op het gebied van derivaten, daar kan men zich in specialiseren. De beurzen moeten één netwerk vormen, dan zal de schade voor Amsterdam wel meevallen. Als iedereen op eigen kracht een deel van de handel wil pakken, dan zullen de groten de kleintjes overvleugelen. Maar dat gaat niet zo snel. Alles moet zich nog harmoniseren."

&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">