BEURZEN
De hoera-stemming
Beurzen vaker open
Nieuw: Euro STOXX 50
BEDRIJVEN
Heineken beraadt zich
Grolsch in guldens
Unilever dolblij
Shell houdt pond
Ahold eigenwijs
EXPERTS
Rients Abma (VNO-NCW)
Nico Veer (VPV)
Benne van Popta (MKB)
Jelle Mensonides (ABP)
Leo Keemink (Postbank)
George Möller (AEX)
Gjalt de Vries (KPMG)
PRAKTIJK
PTT brengt eurozegel
Valutacrisis '92
Euro-logo herkenbaar
Euro's of euro

In één klap zijn alle effecten in de elf euro-landen genoteerd in euro's. Beleggers gaan Europees denken, maar bij velen bestaat de vrees dat er voor de Amsterdamse beurs slechts een bijrolletje op het Europese toneel resteert. Ten onrechte, vindt president- directeur George Möller van Amsterdam Exchanges (AEX). "Amsterdam heeft juist een sterke uitgangspositie. We zitten niet te slapen: we winnen alleen maar marktaandeel. We zijn op weg naar een pan-Europees platform en daarin gaat Amsterdam een belangrijke rol spelen."
Damrak meer dan bijwagen
op het Europese toneel

door GEMMA BUTERS en PETER VAN DER TUIN

Door de komst van de euro hebben de Europese effectenbeurzen het afgelopen jaar driftig elkaars gezelschap gezocht. De beurzen van Londen en Frankfurt schokten de financiële wereld door een samenwerking aan te kondigen. Parijs reageerde woedend en maakte bekend met de overgebleven Europese beurzen een tegencombinatie te gaan vormen. Amsterdam hield typisch Nederlands alle opties voor aansluiting open.

"Iedereen praat nu met iedereen en er is nog geen definitieve club gevormd", stelt Möller in zijn stemmige kantoor aan Beursplein 5. "We hebben afgesproken dat we radiostilte bewaren, dus ik mag er niet veel over zeggen. Maar ik zit er vrolijk bij. Er zijn mensen die denken dat we hier als bestuur zitten te slapen. Het tegendeel is het geval. Hier in huis geldt het motto van Johan Cruyff: 'Je moet veel bewegen, anders ken je geen doelpunten maken'."

Möller is niet bang dat Amsterdam de boot zal missen. Volgens hem is het Damrak een aantrekkelijke partij om mee samen te werken, al was het alleen al om als 'smeerolie' tussen twee grote partijen te dienen. "Onze tarieven zijn laag en onze centrale marktfunctie is prima georganiseerd. Daardoor hebben we hier een uitstekende prijsvorming. Door de laatste aanpassingen aan het TSA-handelssysteem zien we weer marktaandeel terug komen. Bovendien is het een misvatting dat we als Amsterdam een kleine partij zouden zijn. Integendeel, de omzet in Amsterdam is vergelijkbaar met die van Parijs en Zwitserland. Frankfurt is niet eens zo veel groter, hoewel ze daar natuurlijk wel een veel groter marktpotentieel hebben."

De beurzen van Spanje, Italië, Frankrijk, Zwitserland, België, Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland zijn nu aan het praten over de vorming van een pan-Europees platform voor de 'blue chips', de grote Europese aandelen die figureren in de nieuwe indexen zoals de Stoxx 50 en de FTSE Eurotop 100. "Zo ontstaat één virtuele beurs die voor alle partijen bereikbaar is. Een commissionair in Groningen kan daar rechtstreeks handelen in allerlei Europese aandelen. Er komt dan één centraal orderboek per fonds", schetst Möller. "Amsterdam wordt een van de toegangspoorten tot die beurs. De orderstroom loopt via ons, net zoals het 'hub'-systeem in de luchtvaart."

De vorming van zo'n platform impliceert nogal wat aan harmonisatie op het gebied van de openingstijden en -dagen, de clearing, het toezicht op de beurshandel, de wetgeving voor de primaire markt enzovoort. Geen eenvoudige onderwerpen en bovendien politiek beladen, erkent Möller. "Het aan elkaar knopen van de systemen kan snel gaan, maar die andere aspecten kunnen lang gaan duren. Het eindpunt ligt misschien wel een generatie verder. Je moet markten bij elkaar brengen en iedereen heeft daarbij een andere optiek", zegt hij diplomatiek. "Dat betekent dat we niet meer helemaal onze eigen regels kunnen maken. Maar dat is een kleine prijs om te betalen. Isolatie heeft geen zin."

Als de grote aandelen een pan-Europese zaak worden, kan de Amsterdamse hoekman zich volgens Möller misschien het best gaan ontwikkelen tot een specialist in het Europese middensegment. Buitenlandse beleggers zullen ook daar belangstelling voor hebben, denkt de beurspresident. Möller peinst er echter niet over het maximale marktaandeel van 35% voor de hoekmannen te verruimen. "We moeten de markt juist zo inrichten dat er meer in plaats van minder partijen kunnen komen. We hebben al een her-allocatie van fondsen aangekondigd bij de evaluatie van TSA. Andere partijen moeten ook een kans krijgen."

Möller is daarnaast bezig met samenwerking op het gebied van de 'nieuwe markten' (de NMAX en haar Europese zusjes) en hij kijkt naar de positie van de derivatenhandel. De beursman beseft dat Europese samenwerking voor de optiebeurs moeilijk is omdat men in Amsterdam vloerhandel kent in tegenstelling tot andere beurzen.

"Als vloerhandel een superieur systeem blijft ten opzichte van schermenhandel, zoals wij dat denken, dan heeft Amsterdam een voordeel. We kunnen dan een heleboel producten noteren die zijn afgeleid van al die Europese aandelen. Maar we mogen het er niet op aan laten komen. We willen, nadat het Switch-project mislukte, toch voor eind '99 ook een schermsysteem operationeel hebben zodat we beide alternatieven kunnen bieden. Dan zien we wel hoe het loopt."

Ook op vastrentend gebied ziet Möller nog tal van mogelijkheden voor het Damrak om een positie in Europa te verwerven. "We zien dat banken steeds meer hun balansen gaan ontlasten. Zo komen er steeds meer 'asset backed securities', dus effecten met als onderliggende waarde bijvoorbeeld een pakket hypotheken of bedrijfsleningen. Die markt groeit alleen maar. Daar moeten wij een rol in gaan spelen met aparte regelgeving. Daar wordt naar gekeken."

De omschakeling op de euro zal aanstaande maandag volgens Möller zonder al te veel rimpelingen verlopen. Vrijwel alle partijen zijn nu 'euro-proof'en de laatste test ging volgens Möller "voortreffelijk". Maar het kan wel gebeuren dat de beurshandel maandag later van start gaat omdat er teveel orders voor half tien moeten worden ingelegd zodat de telefoonlijnen verstopt raken. "Dan gaan we een half uur later open", meldt Möller. "En verder kan er natuurlijk altijd wat mis gaan. Met alle computerstoringen van het afgelopen jaar hebben we de wet van Murphy hier heel goed leren kennen." &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">