telegraaf.nlDe krantLaatste nieuwsSportPriveDFTDigi


Vrouw en Relatie 
Reportages 
Uw mening 
Reageer 
WWW de Ware 
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
Over Geld 
Scorebord 
Autopagina 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 

     

Uw reacties op: kerstkaarten

Deze pagina wordt de komende week dagelijks bijgewerkt.

Warme kaart, Kille mail

U kunt zeggen wat u wilt, persoonlijk vinden wij het toch wel erg leuk dat de post in deze tijd eens wat anders brengt dan louter belastingaanslagen en rekeningen van het energiebedrijf. Dat wij daarin niet alleen staan, bleek uit uw reacties op onze oproep. Kerstkaarten blijven gezellig en welkom en hoewel er enkele schrijvers zijn die beweren dat zij de beste wensen per mail net zo waarderen als de handgeschreven kerstgroeten, vindt het gros van de mensen een computerkaart bepaald minder waardevol. "Voor de ontvangers is het een bewijs dat hij of zij ten minste één keer per jaar in de persoonlijke aandacht staat van de afzender. Vooral door ouderen en eenzamen wordt hier jaarlijks naar uitgezien. Dus toch maar aanhouden deze gewoonte! Kerst- en nieuwjaarswensen via e-mail vind ik maar kil en zakelijk en dus weinig romantisch", schreef bijvoorbeeld P. van Reisen.

                                                                                                  Illustratie: Hallmark     

Marjorie Meijer daarentegen heeft er juist dit jaar bewust voor gekozen haar dierbaren per mail een gedicht van Paul van Vliet toe te sturen: "Graag wilde ik vroeger aan iedereen laten zien hoeveel kerstkaarten wij wel niet ontvingen. Aan een grote slinger hingen ze door de kamer heen. Nu ben ik er eigenlijk helemaal van af. Dit jaar heb ik aan mijn dierbaren die ik tijdens de kerstdagen niet zie, per e-mail een mooi gedicht van Paul van Vliet toegestuurd en allen die ik rond of tijdens de kerstdagen persoonlijk zie, geef ik een welgemeende omhelzing met mijn beste wensen. (...) Het geld dat ik normaal aan kaarten en zegels kwijt ben, heb ik dit jaar gestort op de rekening van een goed doel. Een nationale kerstkaart, zo heb ik het ook omschreven. Bij deze iedereen hele fijne en gezellige dagen."

Van Bep de Groot mag het allebei, hoewel wij vinden dat iemand die zelf zoveel energie in haar kerstkaarten steekt, het toch verdient om zelf ook een speciaal uitgekozen of zelfgemaakt exemplaar te ontvangen. "Negenennegentig kaarten heb ik gemaakt en verstuurd, met en zonder glitters. Het heeft me veel plezierige uurtjes gegeven want er waren er geen twee gelijk. Maar ook een kaartje via internet is best leuk. Er verdwijnen al zoveel gewoonten, laten we met kerst extra lief zijn voor elkaar."

En Barbara Kolb, bij onze vaste lezers inmiddels bekend als een reguliere inzendster van korte verhaaltjes, kreeg dit jaar een kaart van niemand minder dan zichzelf: "Ik haalde hem uit de enveloppe en een schok van herkenning ging door me heen. Deze kaart had ik 28 jaar geleden zelf gemaakt, ik was toen 9 jaar oud. Ik had hem gestuurd naar mijn lieve oma, zo stond dat binnenin. Met de beste wensen voor het nieuwe jaar. Ongelofelijk. Mijn oom, haar jongste zoon, vond hem in een oude doos. Hij stuurde de kaart naar mij terug. Daar kan geen Hallmark-kaart tegen op."

Uw reacties:

OUDERWETS

Ik heb een hekel aan een mailkaart met de kerst. Ik vind het heel onpersoonlijk en het is niet tastbaar. Ik ben misschien wel ouderwets, maar ik maak altijd poezenkaarten, waar voor ik eerst een foto maak en er dan een kaart van laat maken. Elk jaar opnieuw iets leuks bedenken en dan stuur je iemand zo’n kaart en dan krijg je een mailkaart terug, balen vind ik dat.Volgend jaar krijgen ze er ook een terug. Laat mij maar lekker ouderwets zijn met mijn kaarten aan een lintje aan de deur waar ik naar kan kijken wanneer ik wil en daarna de mooie bewaren.

Annelies Edeling

DECORATIE

Al ben ik helemaal weg van de mogelijkheden die een computer biedt, vind ik niets zo leuk als op deze donkere dagen in december vol verwachting iedere dag in m’n brievenbus te kijken van wie ik een kaartje heb gekregen. Ze hangen nu gezellig aan een houten plank in de woonkamer; ik zie het zelfs als een vrolijk stukje kerstdecoratie die niet weg te denken valt en er gewoon ieder jaar bij hoort. Al ben ik dus een grote fan van de computer, die kerstkaartjes horen er altijd te blijven. En dat zeg ik beslist niet omdat ik 21 jaar in dienst ben van TPG Post!

Christa

STIJLVOL

Vooruitgang kun je niet tegenhouden!! Wie dat wel tegen wil houden, kan van mij een mooie kerstkaart krijgen om aan een rood lintje op te hangen. De rest, het zijn er maar een paar, krijgt een leuke mailkaart. Overigens vind ik niet dat een door de post bezorgde kerstkaart bepaald stijlvoller is dan de mailkaart. Volgens mij heb ik nog nooit een stijlvolle kerstkaart gekregen. Dus een oproep aan iedereen: stuur alleen stijlvolle kaarten!

Marga Hazebroek

ADRESSEN

Als 63-jarige weduwnaar houd ik me nog aan de ouderwetse manier van kerstkaarten versturen. De enige verandering is dat ik via de computer de adresetiketten aanmaak, maar de teksten op de kaarten zelf schrijf ik nog met de hand. Wel is het zo dat de lijst van familie, vrienden en bekenden steeds korter wordt; door overlijden wordt de kring steeds kleiner. Wat betreft kerstwensen per e-mail: daar doe ik dus niet aan mee maar deze week ontving ik een mailtje met een zeer uitzonderlijke bijlage: een Microsoft Powerpoint diavoorstelling bestaande uit 10 schitterende dia’s voorzien van mooie, inspirerende en bemoedigende teksten (totaal 266 woorden). Deze bijlage heb ik wel naar mijn familie en vrienden doorgestuurd.

Jos Harmse

LIEF

Negenennegentig kaarten heb ik gemaakt en verstuurd, met en zonder glitters. Het heeft me veel plezierige uurtjes gegeven want er waren er geen twee gelijk. Maar ook een kaartje via internet is best leuk. Er verdwijnen al zoveel gewoonten, laten we met Kerst een beetje extra lief zijn voor elkaar.

Bep de Groot

NATIONALE KERSTKAART

Jaren was ik een echte kerstkaartfanaat. Weken van te voren lagen ze al geschreven klaar en zodra de Sint zijn hielen had gelicht, gooide ik ze op de bus. Graag wilde ik aan iedereen laten zien hoeveel kerstkaarten wij wel niet ontvingen. Aan een grote slinger hingen ze door de kamer heen. Nu ben ik er eigenlijk helemaal van af. Dit jaar heb ik aan mijn dierbaren die ik tijdens de kerstdagen niet zie, per e-mail een mooi gedicht van Paul van Vliet toegestuurd en allen die ik rond of tijdens de kerstdagen persoonlijk zie, geef ik een welgemeende omhelzing met mijn beste wensen. Omdat mijn man dit jaar van werk is veranderd, wilde hij graag zijn oud-collega’s nog een kaartje sturen. Dat zijn dan ook de enige kaarten die de deur uit zijn gegaan. Er is natuurlijk een aantal mensen die ik graag een hart onder de riem wil steken, maar dat hoeft niet per se op een kerstkaart. Je merkt ook dat je van mensen een kaart krijgt, omdat je toevallig nog in hun adressenbestand staat. Nee, het geld dat ik normaal aan kaarten en zegels kwijt ben, heb ik dit jaar gestort op de rekening van een goed doel. Een nationale kerstkaart, zo heb ik het ook omschreven. Bij deze iedereen hele fijne en gezellige dagen.

Marjorie Meijer

KANT-EN-KLAAR

Een kerstkaart heeft voor mij weinig betekenis. Ik heb er jaren aan mee gedaan, het grootste gedeelte van de mensen die ik stuur die zie ik misschien een keer jaar of minder. Veel kaarten zijn gestickerd, het komt kant-en-klaar uit de printer en er staan een paar namen op. Bij mij is dat idem dito. Ik hang de kaarten die ik krijg ook nooit op. Ik heb er dus geen zin meer in en ik ben er dit jaar ook lekker mee gestopt. Ik heb al van diverse vriendinnen gehoord dat zij er ook niet meer aan mee doen. Ik heb het geld wat ik bespaard heb aan een goed doel gegeven.

S. Rietsnijder

EIGEN KAART

Ik klik het e-mail bericht aan en een virtuele enveloppe verschijnt op mijn scherm. Ik word uitgenodigd stap voor stap iets aan te klikken en begin met de postzegel. Een prachtig tafereeltje verschijnt op mijn scherm, een besneeuwde villa in kerststijl in een donkere, maanverlichte nacht. Sterren aan de hemel, kerstmuziek op de achtergrond.

Met elke muisklik verschijnt er iets nieuws. Een kerstboom in de voortuin, kaarsjes als bij toverslag, rook kringelt door de schoorsteen, de labrador en de poes springen rond de dennenboom. Als laatste begint het te sneeuwen en verschijnt er een kerstgroet.

Ik vind het leuk, ik ben gek op kerst en al die romantische toeters en bellen. Maar de mooiste kaart kreeg ik dit jaar van mezelf. Ik haalde hem uit de enveloppe en een schok van herkenning ging door me heen. Deze kaart had ik 28 jaar geleden zelf gemaakt, ik was toen 9 jaar oud. Ik had hem gestuurd naar mijn lieve oma, zo stond dat binnenin. Met de beste wensen voor het nieuwe jaar. Ongelofelijk. Mijn oom, haar jongste zoon, vond hem in een oude doos. Hij stuurde de kaart naar mij terug.

Daar kan geen Hallmark-kaart tegen op, zelfs niet de allermooiste virtuele.

Barbara Kolb

GEKWETST

Ik heb mijn kerstkaarten altijd zelf gemaakt, vroeger waren dat knutselkaarten, tegenwoordig vaak eigengemaakte foto’s. Dit jaar had ik een ludieke sneeuwpop. Ik prefereer kaarten waar de afzender de moeite voor heeft genomen er wat persoonlijks op te zetten. Ik gruw van de voorgedrukte teksten met slechts een signatuur er onder. Dan heb ik zoiets van ’Laat maar’. Twee keer heb ik ervaren dat men boos, nee kwaad was op de tekst van mijn kaart. Jaren geleden had één van mijn zussen het lef de kaart terug te sturen. Mijn tekst luidde; ’Geluk is niet te koop, wat een geluk. Ik wens je veel geluk voor het komende jaar.’ Ik weet nog steeds niet wat er mis is aan die tekst, ik denk maar zo, het terugsturen zegt iets van háár ’verknipte’ geest. Vorig jaar stuurde ik de volgende, overgeschreven tekst: Waartoe mijn familieleden, vrienden, collega’s en kennissen een prettig kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar toegewenst? Het spreekt toch vanzelf dat ik ze alle goeds toewens voor 2002, dat hoef ik toch niet apart via een kaartje te laten weten? Ik begrijp helemaal niets van die toevloed van nieuwjaarskaarten die in deze maand over ons losbarst. Het is een absurde verspilling van papier en mankracht . Waarom dierbaren iets toegewenst dat volkomen vanzelf spreekt? De kans dat het goed met ze zal gaan, wordt toch niet vergroot doordat ik ze een kleurig stukje karton toestuur waarop staat ’Met de beste wensen voor 2002’. Me dunkt; alleen als je iemand zoveel mogelijk rampspoed wil toewensen zou je hem of haar een kaartje moeten toesturen. Wat moet ik nou? Ik kreeg leuke reacties, want de meeste vrienden kennen mijn voorliefde door te spelen met woorden en teksten,en dus één woedende. Deze boze kennis schreef oa. dat ze de kaart onmiddellijk in de oud papierbak had gegooid,ze vroeg zich af wat ik mankeerde om zoiets ’slechts’ op te sturen etc. etc. Ik was er ondersteboven van en heb haar een excuus kerstkaart erover heen gestuurd, geen excuus voor mijn woorden, maar voor de onbedoelde gekwetstheid die het opriep bij haar.

J.C.H. van Veen

ROMANTISCH

Vele miljoenen wenskaarten vonden deze weken hun weg door het land en over de hele aardbol. Een traditie waarvan sommigen zeggen dat het niet meer past in deze tijd van moderne communicatietechnieken. Het zijn voor een deel eenmalige contacten met verre familieleden of bekenden, maar daarom niet minder waardevol. Voor de ontvangers is het een bewijs dat hij of zij ten minste één keer per jaar in de persoonlijke aandacht staat van de afzender. Vooral door ouderen en eenzamen wordt hier jaarlijks naar uitgezien. Dus toch maar aanhouden deze gewoonte! Kerst- en nieuwjaarswensen via e-mail vind ik maar kil en zakelijk en dus weinig romantisch. Zelf kaarten maken is leuk maar bij een aantal van meer dan honderd wel wat al te tijdrovend! Ik wens u allen een prettige jaarwisseling en een gezond en voorspoedig 2003!

P. van Reisen

GEZEUR

Wat een gezeur zeg, het is toch leuk om virtuele wens te ontvangen!

W. Kruyd

TIJDNOOD

Een kerstkaart versturen via de computer heeft een heel onpersoonlijk karakter omdat als je de adressen hebt ingevoerd, je je groet met één druk op de knop tegelijkertijd naar alle e-mail-adressen kunt sturen. Ik doe het alleen als ik in tijdnood kom naar het buitenland. De post doet er bijvoorbeeld naar Nieuw-Zeeland zeker tien dagen over. Ja, ik denk er niet altijd op tijd aan, aan kerstkaarten versturen. Nu, geef mij maar de handgeschreven kerstkaarten, die spreken en stralen persoonlijkheid uit.

Mw. Folmer-v.d. Fliert

THEEZAKJES

Niet alleen met kerst, maar het hele jaar door maak ik zelf alle kaartjes van theezakjes. En dit jaar werk ik mijn lijstje af met wie er een kaart krijgt en wie geen kaart terugstuurt, krijgt er het volgende jaar geen. Zo werkt dat bij mij. Wij hebben geen computer.

A. Eijsink

GEGEVEN

Wij maken sinds 1966 ons eigen kaartje en dat is sindsdien een vast gegeven bij familie, vrienden en kennissen, waar we niet meer onderuit komen.

Wil en Joop Diets

FOTOSinds wij kinderen hebben, sturen we elk jaar een zelfgemaakte kaart met foto van de kinderen naar familie en vrienden. En omdat we in vijf jaar vier kinderen kregen, werd de kaart elk jaar anders! Dit jaar voor het eerst met onszelf en de nieuwe hond erbij. We krijgen altijd veel leuke reacties en hebben onze kerstkaart zelfs wel eens ingelijst teruggezien! De afbeelding op de kaart heb ik in de computer gemaakt m.b.v. een ingescande foto. Uitdraaien op stickerpapier, uitsnijden en opplakken!

Petra Caspers

SJOUWEN

Ik heb nog geen internet, kan dus niet e-mailen. Zou dat ook niet doen, vind zelfgeschreven kaarten leuker, hoewel mijn handschrift er ook niet duidelijker op wordt. Een poos geleden liet ik ieder jaar kerstkaarten maken van een mooie foto, meestal een sneeuwlandschap, die ik zelf dus had gemaakt. Maar daar is ook de klad in gekomen, misschien in verband met mijn leeftijd. Ik ben 76 jaar. Maar ik blijf wel kerstkaarten sturen, plm. 45 à 50. Een paar familieleden, de rest van de kennissen. Er hangen drie linten aan de deur met kaarten die ik mocht terug ontvangen. Leuk toch! Ik heb alleen te doen met de postbodes, die met tassen vol moeten sjouwen.

A. van der Eng-de Jonge

KNIPPEN EN PLAKKEN

Het is tweede kerstdag en ik ben door mijn kerstkaarten heen. Gelukkig ben ik redelijk creatief, dus de laatste, zelfgemaakte intussen nieuwjaarskaarten gaan morgen de deur uit. Ik vind het ieder jaar even ontroerend als ellendig, die enorme stapel kerstgroeten. Denk je dat je iedereen gehad hebt, komen er weer kaarten binnen uit onverwachte hoek. En al begin ik in augustus met mijn kerstpost, ik zit altijd tijdens de kerst nog te knippen, plakken en pennen. Maar met liefde en plezier, want tot kerstwensen via e-mail verlaag ik mij nog lang niet.

Hette Morriën

COMMERCIE

Waarom wensen mensen met kerst en met nieuwjaar elkaar uitbundig de beste wensen toe en een goede dag? Je zou elkaar gewoon elke dag moeten groeten. Zo ook het eten, je krijgt af en toe het idee dat men alleen met kerst goed eet, in de rest van jaar niet zoveel meer krijgt. Bij mij hoort kerst en nieuwjaar in rijtje thuis van vaderdag, moederdag, sinterklaas en bedenk er maar een paar om een rede te hebben om de kas van de middenstand te spekken.

Harm Dubbelboer

EIGENZINNIG

Een kerst/nieuwjaarskaart is persoonlijk. Je doet er moeite op om je gevoelens/wensen via een kaart over te brengen aan je dierbaren. Wij sturen kaarten alleen naar diegenen die wij wat willen wensen. Hebben wij een kaart gekregen van iemand (al of geen familie) en ons gevoel is op dat moment niet hetzelfde? Nou, dan krijgt hij/zij géén kaart van ons. Wij zijn geen fatsoensrakkers. Misschien wel een beetje eigenzinnig. Deze pomp is nep en staat aan onze oprit. Met sneeuw en een beetje fantasie is dit jaar deze boodschap ontstaan. Volgend jaar? Wie weet. Het moge duidelijk zijn dat wij motorrijders en blues-liefhebbers zijn. Diegenen die deze kaart ontvangen, weten dat ook. Wij zijn niet gevoelig voor commercie. Conclusie: een wenskaart maak je zelf. Je stuurt hem aan iemand die het op dat moment verdient. En volgend jaar misschien wel niet.

Jan Kruit

VITAMIENTJES

Als een van de eersten stuur ik al jaren mijn goede wensen naar allen die mij lief zijn en ook naar mensen die wat voor mij hebben betekend in mijn lange leven. Leuke reacties daarop! ’U was weer de eerste’, ’Dat onthoud je goed’ of ’Wat bent u toch trouw’. Ook kan dat leiden tot teleurstellingen dat je via een dochter hoort dat haar moeder is overleden. Zelf was ik 55 jaar getrouwd toen mijn man overleed en als je alleen overblijft, moet je de draad weer oppakken.

Het leven is een lange levensles, je kunt dan nog leren. Niemand hoeft medelijden met mij te hebben, maar zo’n kerstkaart met ook vaak iets persoonlijks erop, dat zijn vitamientjes van enorme waarde. Een zaalarts in 1977 in het Militair Hospitaal, dr. Roos, thans chirurg in het ziekenhuis van Sneek, stuurde mij afgelopen vrijdag een mooi kerststuk! Ik was er heel erg ontroerd door. Daarom blijf ik in mensen geloven, al zal het na nieuwjaar allemaal opnieuw beginnen (verkiezingen!). De onverschilligheid moet heropgevoed worden, maar ze gaan voor de stoeltjes en niet voor ’s lands belang, de goeden uitgezonderd.

Mw. van den Biezenbos

BEKENDEN

De meeste kerstkaarten maak ik zelf. Die worden verstuurd aan familie, vrienden en de buren. ’Bekenden’ kennen we vaak alleen nog van de jaarlijkse kerstkaart; zij krijgen dan ook meestal een gekochte, de familie en vrienden een zelfgemaakte. Dit jaar waren dat er veertig, in totaal hebben we zo’n 65 kaarten verstuurd. Die krijgen we ook terug en die hangen we aan een lijn in de kamer. Gezellig! Wij doen niet aan e-mail.

B.C.Cornelisse-Hazeleger


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.