telegraaf.nlDe krantLaatste nieuwsSportPriveDFTDigi


Vrouw en Relatie 
Reportages 
Uw mening 
Reageer 
WWW de Ware 
---
Uit de krant 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Autopagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo  
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
 

     

De vagina in het middelpunt

Vrienden van de yoni

De vagina-monologen, het boek 'Het verhaal van V' (maar liefst 428 pagina's louter en alleen over het intiemste plekje van de vrouw) en seksuologe Goedele Liekens die in Chili een uitgebreide lezing houdt over de ins en outs van het vrouwelijk geslachtsdeel; de vagina is hip!


                                                                                                          Illustratie:Dilys de Jong

WIST U DAT...?

Het dikke boek 'Het Verhaal van V' staat vol feitjes over de vagina, of yoni, zo u wilt. Wist u bijvoorbeeld dat:

In de prehistorische kunst de vulva als afbeelding het meest voorkomt?

De neus ook een clitoris heeft?

Een vrouw recordhoudster orgasmen krijgen is, namelijk 134 in één uur?

De vagina zelf bepaalt welke spermacellen de baarmoeder in mogen om een eitje te bevruchten?

Dat de man op de Mangaia-eilanden zijn vrouw drie orgasmen moet bezorgen voor hij zelf een keer mag klaarkomen en dat hij anders wordt gezien als een luie vent met een roestige penis?

30% van de vrouwen met aandoeningen aan de stembanden in haar jeugd is misbruikt?

Cornflakeskoning J.H. Kellogg het dubieuze advies op zijn geweten heeft de clitoris van meisjes die te veel masturbeerden, te overgieten met puur carbolzuur (eind 19e eeuw)?

Vrouwen met een heteroseksuele relatie meestal menstrueren bij volle maan en ovulaties hebben bij nieuwe maan en vrouwen die met vrouwen omgaan precies omgekeerd?

Ook mannen een clitoris hebben en dat de vrouwelijke dus geen piemeltje is?

"En dat wordt tijd ook", aldus Goedele, "Vrouwen hebben nu lang genoeg hun vagina beschouwd als vies, stinkend en gênant. Schaamheuvel, schaamlippen... Ik vind dat het onderhand wel eens trotsheuvel en trotslippen mogen heten."

Catherine Blackledge is het helemaal met haar eens. In haar boek 'Het verhaal van V' schrijft de wis- en scheikundige: 'Het woord vagina wordt in de meeste gesprekken vermeden en een onderzoek waarbij de woorden vagina, vulva of voortplantingskanaal in de titel van de onderzoeksvraag staan, wil vrijwel niemand financieren.' "Zelfs ik, met al mijn onderzoek en dat hele dikke boek, krijg af en toe nog een rood hoofd. Onlangs nog op de eerste communie van een nichtje. Haar opa vroeg me waar het boek eigenlijk over ging. Ik kon het niet over mijn lippen krijgen, zei toen maar 'over vrouwen'. Daar heb ik nou nog spijt van."

Er zijn ook geen lieve alternatieven voor het woord vagina, zo realiseren we ons. "Mannen hebben het over penis, piemel, wiemel, pikkie of 'little Harry'. Vrouwen moeten het doen met het plechtige vagina of vulva. Iedere andere benaming is sterk seksueel getint of schuttingtaal. Dat komt ook omdat we al meer dan honderd jaar vermijden over de vagina te praten. Als we er niet zo bang voor zouden zijn, hadden we vast wel een leuk woordje gevonden."

Goedele pleit voor het vriendelijk klinkende 'Yoni'. "Dat wordt in heel veel boeddhistische talen gebruikt, is neutraal en heeft een aardige klank."

Industrie

De Vlaamse seksuologe wijt de negatieve houding van vrouwen ten opzichte van hun vagina ook aan de industrie. "Al jaren wordt ons wijsgemaakt dat onze vulva druipt en stinkt tenzij we de juiste inlegkruisjesgebruiken, er rechtsdraaiende yoghurt in spuiten of rozenparfum op sprayen. Maar ik heb nieuws: geen enkele gezonde vagina ruikt naar rozen."

Onze afwerende houding zou volgens Goedele Liekens een stuk positiever zijn als we wat meer in direct contact met onze vagina stonden. "Een man pakt zijn penis een paar keer per dag vast om te plassen. Wij kunnen iedere rechtstreekse aanraking vermijden als we geen tampons gebruiken - en in West-Europa gebruikt slechts 50% van de vrouwen een tampon, in de VS is dat 20%, maar mét inbrenghuls en in Latijns-Amerika zelfs maar 5% - en onszelf wassen met een washandje. Ik raad dat vrouwen altijd af, gebruik gewoon je vingers. Voel zelf ook eens hoe het van binnen aanvoelt. Toen ik nog bij de Rutgersstichting werkte, viel me al op hoe weinig meisjes van hun eigen vagina weten. Ze kwamen zelfs paniekerig langs als ze een tampon niet konden terugvinden. Hallo zeg, diep graven en je krijgt hem vanzelf te pakken. Daar heb je echt geen arts bij nodig. Het is niet van kwetsbare klaproosblaadjes daar binnen."

"Ik ben ervan overtuigd dat als je een willekeurige vrouw tien foto's van vrouwelijke geslachtsorganen voorlegt, ze die van haarzelf niet herkent", vervolgt ze, "terwijl een man zijn eigen piemel er meteen uithaalt. Trouwens, ik denk dat een man ook eerder de vagina van zijn vrouw herkent. Mannen hebben meestal een veel betere relatie met het vrouwelijke geslachtsdeel dan vrouwen zelf."

Macht

Dat was vroeger anders, weet Catherine Blackledge. Een belangrijk deel van haar boek wijdt zij aan de geschiedenis van de houding ten opzichte van de vagina. Daaruit blijkt dat vrouwen in vroeger tijden hun geslacht ontblootten om hun macht en kracht te doen gelden. "Onze vagina's zijn de poorten naar nieuw leven en wij zijn de enigen die zeker weten dat het kind echt ons kind is. In tegenstelling tot dat van mannen is ons lichaam altijd klaar voor seks en sommige vrouwen kunnen ook nog eens meerdere orgasmen achter elkaar krijgen. Al die factoren hebben mannen onzeker gemaakt en dus hebben ze ons met behulp van de kerk wijs gemaakt dat wij ons voor onze vrouwelijkheid moeten schamen."

Seksuologe Goedele Liekens wil een club oprichten voor de vagina

Volgens Goedele moeten we weer trots worden. Daarom zou ze het liefst een club oprichten. "De club 'Vrienden van de Vagina', zegt ze grijnzend. "Of de 'Vrienden van de Yoni' natuurlijk. In Chili (waar ze overigens was uitgenodigd om een nieuw voorbehoedsmiddel te promoten, red.) heb ik dat ook voorgesteld aan de aanwezige gynaecologen. Ook mannen mogen namelijk lid worden, mits ze de vagina een goed hart toedragen. Ze mogen zich bijvoorbeeld niet vergapen aan de geretoucheerde vulva's uit de Playboy, geen denigrerende grappen maken. Dat de vagina na een geboorte lijkt op een geëxplodeerde egel wil ik echt nooit meer horen, dat is zo negatief en respectloos. Én ze mogen niet willen dat hun vrouwen zich kaal scheren of zo'n verticale snor creëren; een echte vagina hoort een mooi zacht driehoekje haar te hebben. Dat mag best bijgewerkt worden, maar kaal vind ik pervers. Dan krijg ik meteen van die associaties met pedofielen."

Verfraaien

Catherine Blackledge gruwelt daar ook van. "Vrouwen zijn niet haarloos. We are lovely and hairy. In de Verenigde Staten zag ik advertenties van plastisch chirurgen die aanbieden de vagina te verjongen of verfraaien. Door al die pornofoto's van 'verminkte' vulva's denken veel vrouwen nu dat er iets mis is met hun vagina omdat ze bijvoorbeeld naar hun mening te grote of te rommelige schaamlippen hebben. Een vagina hoort rimpelig te zijn. Anders zou er niks naar binnen of naar buiten kunnen."

"Weet je dat er in Amerika zelfs wordt geadverteerd ten gunste van een keizersnee met de slogan Keep your Lovechannel clean en dat er zelfs nog artsen zijn die denken dat de vagina toegang biedt tot een lange verticale buis die recht omhoog gaat?" zegt Goedele. "Het is te idioot voor woorden."

"Mocht mijn 'Vrienden van de Vagina'-club er ooit komen", vervolgt ze, "dan ga ik buttons maken of zoiets. Met van die flikkerende lichtjes en flubberende schaamlippen, zodat iedereen weet dat die bij een normale gezonde vagina horen. En dat wij daar trots op zijn."

Wilt u reageren op dit artikel, klik dan hier


© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.