telegraaf.nlDe krantLaatste nieuwsSportPriveDFTDigi


Vrouw en Relatie 
Reportages 
Uw mening 
Reageer 
WWW de Ware 
---
Uit de krant 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Autopagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo  
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
 

     

Roel van Duijn bestrijdt liefdesverdriet met website

Kabouter treurt om antilope

"Ik heb mij jarenlang om het redden van de buitenwereld bekommerd. Nu zet ik me in voor de binnenwereld." Roel van Duijn, ooit oprichter van de provo's, later politicus en biologisch boer weet wat liefdesverdriet is. Het relaas wat hij zelf schreef over het verlies van zijn grote liefde Anna, die hij nota bene zelf de deur had gewezen, is hartverscheurend.

"Pagina's, virtuele althans, heb ik vol getikt. Dag in, dag uit", vertelt hij. "Ik ben diep in mezelf afgedaald en met die kennis die ik zo heb verworven, wil ik andere mensen helpen die met liefdesverdriet worstelen."

Het was zo'n mooie liefde, die tussen voormalig kabouter - voortgekomen uit de provo's - Roel en zijn Anna. 'Mijn antilope', noemde hij haar en als ze aan haar proefschrift werkte, hield hij zich op de achtergrond. Hij wilde niet storen. Maar hoewel Anna's wetenschappelijk geschrift gestaag vorderde, werd haar humeur er niet beter op. En echt communiceren deden de geliefden niet meer. Andere dingen aan het hoofd en zo. Tot het op een dag brak bij Roel. 'Ga weg', zei hij, 'ik wil een tijdje zonder je zijn'. Toen hij enkele weken later tot inzicht kwam en het gemis van Anna steeds pijnlijker werd, wilde ze niet meer terugkomen.

Zelfverwijten

"Dat ik haar zelf had weggestuurd, de zelfverwijten, dat maakte mijn liefdesverdriet bepaald niet minder", vertelt hij met op de achtergrond de kast waarvan zij de bloemen rood heeft geschilderd. "Ik heb alle verwerkingsmodellen geprobeerd: drank, zelfdestructieve plannen, dooddoeners als 'de tijd heelt alle wonden'. Het bleken stuk voor stuk slechte modellen. De enige methode die echt werkt is het afdalen in je pijn, in je verdriet. Het onder ogen zien van je angsten en je eenzaamheid. Ik was geobsedeerd door mijn verdriet, door haar. Maandenlang wilde ik alleen maar over haar praten. Ik was continu mensen aan het bellen om mijn beklag te kunnen doen. Dat gaat vervelen ja, daarom zorgde ik ervoor dat ik veel verschillende mensen bellen kon. Ik heb zelfs een helderziende geraadpleegd."

Hij noemt het een van de vreselijkste ziektes die een mens mee kan maken. "Die afschuwelijke pijn omdat degene van wie je het meeste houdt je de rug heeft toegekeerd. Het is een afgrond waar je in valt, een immens gevoel van verlatenheid. Het is niet zozeer de persoon waar je verdriet om hebt maar de band met iemand die je hebt verloren. Die band die zei dat jullie de enigen voor elkaar waren en niet inwisselbaar. Ik heb van alle gevoelens last gehad. Het 'ik ben niks meer waard, want ze houdt niet meer van me', dat is de ergste. Het is alsof je je met een schok realiseert dat je niet meer bestaat, want je wordt niet meer bemind door die ene die je boven alles lief hebt."

In de maanden na het verbreken van zijn relatie met Anna kwam de politicus nergens meer toe, vertelt hij. "Ik was alleen maar bezig met mijn verdriet; ging niet meer naar vergaderingen, zei alles af. Sinds een week of zes heb ik de draad weer opgepakt. De pijn is weg. Het schrijnt nog wel, maar het is niet meer zo allesomvattend. Al dat praten en schrijven heeft me enorm geholpen."

Chatbox

Lotgenotencontact is ook een belangrijke insteek voor de site www.liefdesverdriet.nu. Er is een chatbox met ruimte voor 30 mensen. "Die is altijd vol. En niet alleen door vrouwen, vertelt hij. "Vrouwen kunnen beter praten over liefdesverdriet dan mannen. Daar hebben ze vriendinnen voor waarmee ze hun gevoelens uitdiepen. Mannen hebben daar minder geduld voor. Die denken al snel 'nou is het mooi geweest, ik moet aan het werk'. Toen ik met mijn eigen verlaten worstelde, waren het dan ook vooral vrouwen die me aan wilden horen. Op de website echter, komen ook heel veel mannen. Misschien omdat die nu eenmaal meer affiniteit hebben met computers dan de meeste vrouwen."

Er is wel degelijk een verschil in de beleving van de beide seksen als het om een verbroken liefde gaat. "Vrouwen zijn trouwer aan hun gevoel, mannen voelen zich sneller verraden. Dat is toch een gevolg van een jarenlange patriarchale samenleving. De man als de koning van zijn gezin, en die koning wordt afgezet, in het hart gestoken. Het gebroken hart van een man staat vaak in relatie met zijn gekrenkte trots. En waar vrouwen het leed verwerken met praten, worden mannen vaak gewelddadiger. Zeker als ze als gevolg van een traumatische jeugd toch al verlatingsangst hebben. Dat geweld kan zich naar anderen toe richten, maar ook naar zichzelf. Voor ik met de site begon heb ik 40 mensen geïnterviewd over hun liefdesverdriet. Ik had meer gesprekken gepland, maar een aantal konden niet doorgaan omdat er slechts nog nabestaanden waren."

Vernieuwen

"Er is een stelling", vervolgt hij, "die zegt dat liefdesverdriet precies half zo lang duurt als de relatie heeft geduurd. Het kan sneller, weet ik nu, want zeker bij een lange relatie is het einde zoek. Je zult maar 20 jaar samen zijn geweest en dan nog eens 10 jaar moeten treuren. Daar is geen beginnen aan. Ik heb het daarom op me genomen om mensen te helpen met dat versnelde proces. Ik wil ze leren diep in hun emoties af te dalen om zo zichzelf te vernieuwen. Dat verandert je als mens en pas als je vernieuwd bent, kun je jezelf open stellen voor een nieuwe relatie of tevreden en gelukkig alleen blijven."

Creativiteit is daarvoor nodig, geeft hij aan. Schilderen, schrijven, maar ook: rennen, fietsen. "Ik ken een vrouw die een Harley Davidson heeft gekocht en nu met dat brullende beest over de snelwegen raast. Je moet om leren gaan met je woede. Als je die woede eenmaal voelt, als die de plaats inneemt van het schrijnende gevoel van verlies, ben je al halverwege. Als je maar niet denkt over je liefdesverdriet heen te komen door zo snel mogelijk een vervangster voor je verloren geliefde te zoeken. Dat is geen verwerken, dat is je kop in het zand steken."

Roel zelf schreef dus en doet dat nog steeds. Dagboeken vol. "Aanvankelijk heb ik dat misschien wel gedaan in de hoop haar naar me terug te schrijven. Inmiddels is mijn motivatie veranderd, wil ik alleen nog andere mensen helpen met mijn inzichten. Het ligt dan ook in mijn bedoeling een boek te gaan schrijven over liefdesverdriet. Niet alleen met overlevingstips, maar ook met mijn ervaringsverhaal."

Een verhaal dat nog niet helemaal af is. Want hoe is het nou met Anna, de onbekende antilope die zoveel leed heeft veroorzaakt? "Het gaat heel goed met haar", zegt Roel. "Ze heeft gelezen wat ik over mijn liefdesverdriet om haar heb geschreven en vond het mooi. En meer wil ik daar niet over kwijt."

Wilt u reageren op dit artikel, klik dan hier


© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.