telegraaf.nlDe krantLaatste nieuwsSportPriveDFTDigi


Vrouw en Relatie 
Reportages 
Uw mening 
Reageer 
WWW de Ware 
---
Uit de krant 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Autopagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo  
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
 

     

Speelfilm over verleiden en dumpen
Hij wil haar, zij hem niet

door Daphne van Dijk

Sommige mannen weten precies hoe ze een vrouw moeten versieren: zeggen dat hij op zoek is naar een soul mate, rode rozen op het werk laten bezorgen, of heerlijk voor haar koken, doet het altijd goed. En als zij dan toehapt, kan het verleidingsspel beginnen. Maar er zijn ook nogal wat dingen waar mannen ontzettend op kunnen afknappen: twintig keer op zijn antwoordapparaat staan, zijn avondje kaarten met de mannen ongevraagd binnenvallen of na het eerste afspraakje zeggen dat je van hem houdt. En daar is een film over gemaakt: 'How To Lose A Guy In 10 Days' die aanstaande woensdag in première gaat.

                                                                                                     Illustratie: Dilys de Jong

 Wilt u reageren op dit artikel, klik dan hier

Hoe verleid je een vrouw of een man? En als de ander dan toehapt, hoe ga je verder? En wat zijn de dingen waar je in het begin van het liefdesspel waarzinnig op kunt afknappen? Met zes mensen gingen we naar 'How To Lose A Guy In 10 Days', een film die al deze hete hangijzers behandelt. Om daarna uitgebreid te praten over het verleiden.

De film gaat over Andie Anderson (gespeeld door Kate Hudson) die als journalist voor het glossy vrouwenblad Composure een ongebruikelijke opdracht krijgt. Voor haar rubriek 'How To...' moet ze uit de eerste hand beschrijven wat nou precies die dingen zijn waar vrouwen onbedoeld mannen mee afstoten. En dat binnen tien dagen. Tijdens een feestje loopt ze reclamemaker Benjamin Barry (Matthew McConaughey) tegen het lijf. Heel toevallig heeft hij net met zijn baas gewed om een belangrijke opdracht dat hij in tien dagen tijd een vrouw op hem verliefd kan laten worden...

En dus laat hij na de eerste avond samen honderd witte rozen op haar werk bezorgen met een briefje: 'je bent honderd keer mooier dan honderd rozen.' En belt zij hem al meteen tien keer op het werk - bij voorkeur tijdens vergaderingen - om te zeggen: "Ik mis je zo erg." Als ze naar een basketballwedstrijd gaan, zegt zij met opzet vijf minuten voor het einde dat ze dorst heeft en cola wil. Hij, als echte gentleman, haalt dat natuurlijk zonder morren. Maar als hij terugkomt, de wedstrijd is nog net niet afgelopen, kijkt zij heel beteuterd: "Maar ik wilde cola light!" En weer wordt hij eropuit gestuurd. En mist het laatste prachtige doelpunt...

De aanwezige critici voor deze film zijn Erik (32, muziekproducent), Diederik (33, bedrijfsleider), Patrick (31, medicus) en zijn vriendin Michelle (29, pr-medewerker), Inge (26, fysiotherapeut) en Jasja (31, communicatiemedewerkster). De scène van het cola halen veroorzaakt nogal wat commotie. Vooral onder de mannen. "Een minuut voor het einde van een belangrijke wedstrijd eisen dat er een drankje voor je wordt gehaald", zegt Erik. "Dat doe je toch niet?" Ook Patrick is het daar mee eens. Maar de vrouwen denken dat de doos met afzichtelijke knuffelbeesten die Andie in de film ongevraagd bij hem op de bank deponeert mannen meer zal afstoten. Erik: "Nee, hoor. Dat zouden mannen, denk ik, niet zo erg vinden."

Te snel

Te snel gaan en te snel willen in een beginnende relatie. Het lijken vooral vrouwen te zijn die dat doen. De mannen beamen dat. Michelle: "Vrouwen willen meer moeite doen in het begin. Die hebben de hele gang van zaken al 20.000 keer met hun vriendinnen besproken en geanalyseerd. Maar een man die te snel gaat, willen ze ook niet." Inge: "Ja, dat zo'n afhankelijke kerel alles goed vindt en alles voor je over heeft. Vreselijk!"

Ook het bellen na een eerste afspraakje houdt de gemoederen bezig. Wie belt als eerste en vooral wanneer? In de film komt Benjamin na een dag werken thuis en staat Andie 17 keer op zijn antwoordapparaat. Menig man krijgt daarvan kippenvel, maar Benjamin vindt alles best, zolang hij maar de weddenschap wint. En dus ziet hij door de vingers dat zij ongevraagd de sleutel van zijn huis heeft laten namaken. Accepteert hij dat ze maandverband, tampons en andere verzorgingsproducten in zijn medicijnkastje heeft gestopt en dat ze haar tandenborstel in de beker heeft gezet. "Dat van die tandenborstel kan ik helemaal begrijpen. Dan word je ineens zo met je neus op de feiten gedrukt", meent Diederik die voor zijn vrouwelijke vriendinnen "dat zijn geen partners" altijd maandverband in huis heeft.

En dan komt het gesprek over hoe ver iedereen ooit gegaan is om die ene, die de ware leek te zijn, te krijgen. Jasja: "Ik ben mezelf wel eens helemaal uit het oog verloren omdat ik te erg met de ander bezig was en stemde al mijn plannen af op hem. Echt heel fout, maar ik weet nu gelukkig wel dat het belangrijk is om jezelf te blijven." Diederik heeft een keer voor een godsvermogen boven op de Kilimanjaro in Tanzania een meisje gebeld. "En ik ben ook wel eens gaan mountainbiken in België puur omdat er een vrouw meeging die ik leuk vond." Michelle heeft ooit op haar zestiende een liefdesbrief gestuurd. "Heel sentimenteel. Op aanraden van mijn moeder. Doe ik nóóóóit meer!" Patrick en Erik laten zich niet zo leiden door sentimenten. Erik: "Ik geloof niet zo in liefde op het eerste gezicht, want dat heb ik nog nooit meegemaakt en ik heb naast het 'normaal' uitsloven en leuk (proberen te) doen nooit echt gekke dingen gedaan." Patrick vult aan: "Vroeger dacht ik snel 'joh, bekijk het maar'. Achteraf had dat wel wat subtieler gekund, vrees ik."

Koken

Vrouwen zijn dol op mannen die lekker kunnen koken. Dat weet filmheld Benjamin maar al te goed. Uren is hij bezig om voor haar gestoofde lamsbout te bereiden, terwijl in de cd-molen al zijn muziek van vrouwelijke bands iets te nadrukkelijk geprogrammeerd is. Maar Andie moet hem zien kwijt te raken. En dus zegt ze dat ze vegetariër is en gaan ze noodgedwongen naar een vegetarisch restaurant waar Andie tegen de serveerster zegt dat haar vriendje haar dik vindt. Een doodzonde. Nog een totale afknapper: Zij noemt zijn lid 'prinses Sofia'. Schijnen mannen ook niet echt leuk te vinden.

Een foute spijkerbroek of verkeerde schoenen, daar kunnen vrouwen op afknappen, stelt Michelle. Hoewel? "Patrick en ik leerden elkaar kennen doordat hij over mijn schoenen kotste. En we gaan nu al zeven jaar met elkaar!" Als een vrouw scènes gaat maken, dan houdt Erik het snel voor gezien. Jasja knapt af op mannen die zielig doen. "Ik kan helemaal verliefd zijn bij een romantisch diner bij kaarslicht. Maar als een man ineens gaat zeuren dat zijn leven zo rot is, dan gaan bij mij de tl-lampen aan hoor." Diederik: "Ja, dat je dan ineens uit de roes van verliefdheid kunt treden."

Dat Andie in de film de mannenavond - potje kaarten, biertje, sigaartje, flauwe grappen - verpest, vindt Diederik echt de grootste afknapper. Inge: "Ik hou niet van mannen die praten in hints. Als ik dan een weekend wegga op zo'n cynisch toontje zeggen 'Zo, jij gaat zeker leuke dingen doen?'" Erik: "In hints praten? Dat doen toch alleen vrouwen?" Patrick is ooit afgeknapt op een meisje dat tijdens een avondje stappen wel dertig keer naar de wc ging. "Ik vond haar aanvankelijk heel leuk, maar het ging me op een gegeven moment zo ontzettend irriteren."

 


© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.