De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 19 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Verregaande vernieuwingen in Wereldbekercyclus
   
 

</sportkort></plattetekst> HEERENVEEN - De Wereldbekercyclus schaatsen ondergaat komend seizoen ingrijpende wijzigingen. Er worden nieuwe onderdelen toegevoegd: achtervolging voor landenteams, een kleine vierkamp en, voor de mannen, een aparte Wereldbeker op de tien kilometer.

De plannen van de technische commissie van de Internationale Schaats Unie (ISU) worden binnenkort gepresenteerd aan het hoofdbestuur. Dat zal de plannen ongetwijfeld bekrachtigen. Het is veel ineens, beaamt Ard Schenk, lid van de technische commissie. "Maar dat is niet erg. De tien kilometer krijgt een belangrijker plaats in het circuit, hoewel veel mensen denken dat we die afstand proberen te schrappen. Maar daarvan is geen sprake."

Wel krijgt de 3000 meter voor mannen de officiële status. De tot nu toe incourante afstand zou vanaf de volgende jaargang twee keer per seizoen geschaatst moeten worden. Na twee weekeinden met kleine vierkamp worden op dat onderdeel Wereldbekers vergeven. De vrouwen schaatsen 500, 1000, 1500 en 3000 meter, de mannen 500, 1500, 3000 en 5000.

Voor het onderdeel achtervolging, speciaal aantrekkelijk voor de toeschouwers, denkt de technische commissie aan landenploegen van drie schaatsers. Die bestrijden elkaar over zes (vrouwen) of acht (mannen) ronden. Het principe is hetzelfde als bij baanwielrennen: starts aan de overzijde van de baan, twee ploegen tegelijk op het ijs. "De coaches waren er razend enthousiast over", aldus Schenk.

Wereldkampioen Jochem Uytdehaage wordt morgen in zijn woonplaats Utrecht gehuldigd. Eind vorige maand werd hij idaar ook al in het zonnetje gezet, nadat hij twee gouden en een zilveren plak had behaald tijdens de Olympische Spelen in Salt Lake City. De huldiging werd kort gehouden omdat Uytdehaage weinig tijd had vanwege zijn drukke trainingsprogramma. Burgemeester A. Brouwer kondigde toen al aan dat een uitgebreide huldiging nog zou volgen. Uytdehaage beloofde zijn best te doen om Utrecht in de tussentijd ook nog aan een wereldkampioen te helpen. De uitgebreide huldiging begint om 16.00 uur.

NOC*NSF en de sponsors van de schaatsploegen gaan op korte termijn praten over de inhoud van het convenant dat de reclame-uitingen rondom de Olympische Spelen bepaalt. Tijdens de Spelen in Salt Lake City kwam KNSB-sponsor Aegon in aanvaring met de sportkoepel over een advertentie waarin een foto van Jochem Uytdehaage werd gebruikt.

De reclame-uitingen tijdens de Spelen zijn op last van IOC en NOC*NSF sterk beperkt. Aegon mag als geldschieter vier jaar lang Uytdehaage in elke advertentie gebruiken, maar tijdens de Spelen gelden andere regels. Naar aanleiding van de bewuste advertentie ontving Aegon een brief van de advocaat van NOC*NSF waarin werd gewaarschuwd dat Uytdehaage en ook Renate Groenewold uitgesloten konden worden van deelname aan de Winterspelen. In het geval van Groenewold betrof het een waarschuwing vooraf; zij was nog niet gebruikt in een campagne.

Jan Driessen, directeur communicatie van Aegon, vindt nog steeds dat zijn werkgever binnen de afgesproken regels heeft gehandeld. De foto van Uytdehaage was van het EK in Erfurt, niet van de Spelen. Daarmee bleef de verzekeraar in zijn ogen binnen de grenzen. NOC*NSF vindt van niet en interpreteert de regels dus op andere wijze.

"Om te voorkomen dat dit nogmaals gebeurt, moeten we zorgen dat die afspraken helder en eenduidig worden", meent Driessen. NOC*NSF is het daarmee eens.

De Winterspelen van Salt Lake City worden 20 april tijdens een symposium in Heerenveen geëvalueerd. Doel van het congres is vanuit verschillende oogpunten ervaringen uit te wisselen. Hiervoor werken schaatscoaches mee, maar ook bij voorbeeld een dokter en een manager.

De organisatie van het symposium is in handen van onder meer de KNSB en de Nederlandse Schaats Trainers Vereniging, in nauwe samenwerking met NOC*NSF. Drie coaches werken mee: Geert Kuiper (TVM), Bart Schouten (Amerikaanse ploeg) en Markus Eicher (Duitse coach van onder anderen Anni Friesinger).

KNSB-arts Hans Smid, Jeroen Otter, adviseur van het Belgische shorttrackteam en Orlando van den Bosch, manager van Gianni Romme, zijn de andere sprekers. Leo Visser, chef de mission van de Nederlandse ploeg in Salt Lake City, houdt de openingslezing van het symposium.

De leiding van de TVM-schaatsploeg heeft besloten de contracten van de Canadezen Jeremy Wotherspoon en Mike Ireland en de Amerikaan Casey FitzRandolph niet te verlengen. Zij maakten de afgelopen twee seizoenen deel uit van het team. De directie van TVM is tevreden over de prestaties van het drietal, maar maakt voor de komende jaren een bewuste keuze voor een Nederlandse topploeg. Trainer Gerard Kemkers komt met vijf schaatsers van de KNSB-selectie de ploeg van TVM versterken. Een van de rijders is olympisch, Europees en wereldkampioen Jochem Uytdehaage.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 19 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.