De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 19 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Italianen ruiken bloed
   
 

TORRICELLA SICURA - Pas voorbij de streep constateerden de Italianen dat er nog een gegronde reden is om te hopen. Snakkend naar adem passeerde Erik Dekker in de geelrode-leiderstrui de verlossende kalklijn. Zo'n honderd meter verderop moest de 'campionissimo' van deze Tirreno volledig uitgeput languit op het asfalt gaan liggen. Happend naar lucht, met de ogen gesloten, tekende zich een pijnlijke grimas op zijn gelaat. Zeker drie minuten kon hij niet overeind komen. Alleen de kracht om wat water over zijn hoofd te gieten perste hij nog uit zijn lichaam. Zijn leiderspositie was niet in gevaar gekomen, maar het had wel pijn gedaan.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 26kb)
Danilo di Luca juichend over de finish. (Foto: EPA)
"Ach, af en toe mag het wel pijn doen", constateerde hij nuchter toen de hartslag naar normale proporties was gedaald. "Ik had niet verwacht dat het hier makkelijk zou zijn. De hele rit viel mee, alleen de laatste vijf kilometer waren loodzwaar. Het was een gemeen bergje waar de grote concurrenten nog een poging waagden. De laatste vijfhonderd meter ben ik echt diep gegaan."

Verbaasd keken de meeste coureurs naar de leider, die als een 'dood vogeltje' op de grond lag. Was dit nu die ongenaakbare kampioen die bergop imponerend stand hield en geen meter prijs gaf? De ploegmaten van ritwinnaar Danilo di Luca stootten elkaar aan, zodat ze zeker wisten dat ze niet droomden. Blijkbaar hadden ze Dekker toch behoorlijk pijn gedaan. Ze beseften ineens dat ze niet met een 'Robocop' te maken hadden, hetgeen perspectieven biedt voor de rit van vandaag maar Montegrenaro.

Voor de start had Di Luca reeds aangekondigd dat hij zich zeker niet bij een zege van Dekker zou neerleggen. "Mijn tijdrit was heel teleurstellend, maar met twee zware ritten in het vooruitzicht heb ik nog kans", keek hij in Rieti vooruit. Al na zestig kilometer op de 1299 meter hoge Passo di Capannelle sloop de kopman van Saeco mee in een vluchtgroep van acht renners. "Het leek wel een truc van David Copperfield", zei Dekker. "Zowel Boogerd als ik had niet in de gaten dat Di Luca was weggesprongen."

Pas op de laatste klim van Castagneto werd het uiterste van de twee Rabobank-kopmannen geëist. Eerst zette Paolo Bettini aan, daarna ging Di Luca tweemaal, vervolgens probeerde Franco Pellizotti het. "Di Luca verraste ons weer", constateerde Boogerd. "Op dat moment reden Erik en ik in eerste en derde stelling van de groep. Ineens demarreerde hij van achteren. Als je niet meteen in zijn wiel zit, moet je heel diep gaan om hem terug te halen."

Dat lukte perfect. Op vijfhonderd meter van de streep zat Dekker na een sublieme rit perfect gepositioneerd in het wiel van Oscar Freire. De bochtige sprint bergop werd aangezet door Massimiliano Gentili. Paolo Bettini kon op tweehonderd meter van de streep overnemen, maar daarna toonde Di Luca voor de zoveelste keer die dag zijn explosiviteit. Met de tweede ritzege, na het machtsvertoon op Rocca di Cambio in zijn regio Abruzzo, onderstreepte de 26-jarige zijn status in het peloton.

Na zijn overwinning in de Ronde van Lombardije rijst de ster van Di Luca snel. De Italiaan wordt in zijn thuisland vergeleken met Michael Boogerd. Beide temperamentvolle renners zijn klein van postuur, kunnen het best op zware parkoersen uit de voeten, rijden steevast aanvallend, hebben een explosieve demarrage in huis en hun achilleshielen zijn de tijdrit en het extreme hooggebergte. "Afgelopen zaterdag heb ik dieper in mijn reserves getast dan ik gedacht had", vertelde Di Luca. "Dat heeft me opgebroken in de tijdrit. Vandaag was ik weer hersteld. Op vier kilometer van de streep probeerde ik het. Maar Boogerd en later ook Dekker kwamen makkelijk terug. Toen besefte ik dat er in het klassement weinig terrein was goed te maken. Ik heb op de ritzege én dus op sprint gegokt. Een goede keuze."

Vandaag in de zware rit naar Montegrenaro aast Di Luca andermaal op de ritzege. "Ik sta in het klassement slechts 22 seconden achter Dekker. Dat biedt perspectief, al zal het moeilijk worden."

Dekker weet na gisteren dat er in de hoog aangeschreven Tirreno geen cadeaus worden weggegeven. Waar hij gisteren afrekende met Ruslan Ivanov, kwam Di Luca vijf tellen dankzij de bonificatie dichterbij. "Per saldo ben ik er op vooruitgegaan. Ik ben immers een dag dichter bij de eindzege. Ik kon vandaag niet harder, maar Di Luca, Zabel, Bettini en al die anderen ook niet. We zijn gewoon weer een dag langer leider. Voorlopig telt dat en niets anders."

Torricella Sicura. Tirreno-Adriatico. Vijfde etappe, Rieti-Torricella Sicura: 1. Di Luca (Ita) 150 km in 3.39.51, 2. Zabel (Dui), 3. Figueras (Ita), 4. Lelli (Ita), 5. Rebellin (Ita), 6. Bettini (Ita), 14. Dekker, 30. Boogerd 0.08, 84. Lotz 3.03, 88. Tankink, 112. Hoffman, 139. Kroon 3.42, 145. Boven 5.28.

Algemeen klassement: 1. Dekker 18.09.05, 2. Di Luca 0.22, 3. Freire Gomez (Spa) 0.23, 4. Ruslan Ivanov (Mol), 5. Trentin (Ita) 0.24, 6. Bettini 0.28, 18. Boogerd 1.05, 84. Lotz 12.34, 89. Kroon 13.07, 97. Boven 14.37, 102. Tankink 16.04, 160. Hoffman 29.19.

UCI-ranglijst, weg: 1. Zabel (Dui) 2296, 2. Dekker (Ned) 2041, 3. Rebellin (Ita) 1779, 4. Simoni (Ita) 1769, 5. Armstrong (VSt) 1713, 6. Ullrich (Dui) 1705, 10. Boogerd (Ned) 1352 (8). Overige Nederlanders: 66. Knaven 597 (59), 82. Van Bon 526 (81), 96. Voskamp 483 (111).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 19 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.