AMSTERDAM - Balanceren op een dunne kabel. Zo kan de financiële huishouding van de clubs in het betaalde voetbal het best worden omschreven. Winst maken is niet de bedoeling, want het kapitaal moet op het veld staan. Vanuit sportief oogpunt is op het randje begroten - en liefst er nog iets overheen - gewenst. Aan het einde van de rit levert dit echter niet zelden een nijpend tekort op. De koorddansers van het betaalde voetbal zijn dit seizoen meer dan eens ten prooi gevallen aan evenwichtsstoornissen. Voor de KNVB is de huidige situatie zelfs aanleiding om volgende week een noodbijeenkomst te organiseren. "We willen de clubs, die zélf beseffen dat het zo niet verder kan, wat instrumenten aanreiken om de ontwikkelingen bij te sturen", geeft directeur betaald voetbal Henk Kesler aan als doel van de bijeenkomst.

|
Nog geen twee jaar geleden speelde MVV in de ArenA tegen Ajax. (Foto: Hans van Tilburg)
|
In de Gouden Gids Divisie zijn dit seizoen achtereenvolgens MVV, Emmen en TOP Oss hardhandig op de grenzen van hun mogelijkheden gestuit. De traditierijke club uit Maastricht kreeg uiteindelijk na een maandenlange crisis de helpende hand geboden door de gemeente. In Emmen en Oss duurt de onzekerheid nog voort. "In algemene zin kun je echter niet zeggen dat de moeilijkheden het grootst zijn in de Gouden Gids Divisie. Ook in de KPN Eredivisie zijn er problemen", weet Kesler.
De crisissfeer in het betaalde voetbal wordt momenteel versterkt door een opeenvolging van onheilspellende berichten. Zo verklaarde het CFK (Stichting Contractspelersfonds KNVB) in het jaarverslag dat de 36 clubs een betalingsachterstand van ruim 10,8 miljoen euro hebben, spraken diverse zaakwaarnemers de verwachting uit dat zeker tweehonderd profs voor volgend seizoen geen emplooi meer zullen vinden en maakte Ajax gisteren bekend over de eerste helft van het boekjaar 2001/2002 een negatief resultaat van 4,7 miljoen euro te hebben behaald.
Als klap op de vuurpijl maakte de voetbalbond gisteren wereldkundig dat de 36 clubs gezamenlijk over het vorige seizoen een verlies van 26,2 miljoen euro hebben geleden. Statistisch is zo'n optelsom van alle plussen en minnen op de jaarrekeningen een hachelijke zaak, want zo'n getal kan op tal van manieren zijn samengesteld. Eén ding staat echter als een paal boven water: de mededeling van de KNVB versterkt het gevoel van naderend onheil.
"Van dat bedrag komt niet meer dan 15% op het conto van de Gouden Gids Divisie", denkt Simon Kelder, secretaris van de Coöperatie Eerste Divisie (CED). Toch zijn het vooralsnog voornamelijk clubs uit het voorportaal van de eredivisie die direct in hun voortbestaan worden bedreigd. Daarom ook gaan de clubs uit de Gouden Gids Divisie, voordat ze volgende week op audiëntie gaan in de Zeister bossen, komend weekeinde eerst gezamenlijk om de tafel. "Er moet collectief wat aan de problemen worden gedaan. De clubs kunnen niet iedere keer naar de gemeente stappen", vindt Kelder.
"Er zijn de afgelopen jaren structureel te hoge salarissen betaald. Bruin moet het nog wel kunnen trekken. Het zou goed zijn als de salarissen teruggaan naar het niveau van vier/vijf jaar geleden", betoogt Edwin Lugt, de onlangs aangetreden directeur van de verzamelde eerste-divisieclubs. "Het probleem is heel simpel, maar de oplossing niet", beseft Kelder, "Een 'salary cap' zou een oplossing kunnen zijn, maar ik zet me daar niet meer voor in. Dat heb ik de afgelopen twee jaar al vergeefs gedaan."
Twaalf van de achttien clubs in de Gouden Gids Divisie gaan komend seizoen terug in begroting. Over de hele linie zal in het betaalde voetbal met kleinere selecties gewerkt gaan worden. In de Gouden Gids Divisie zal de trend zich doorzetten dat oudere, duurdere spelers sneller plaats maken voor spelers uit de eigen jeugd of het amateurvoetbal.
Volgens Gerard Slager, directeur van werkgeversorganisatie FBO, is bezuinigen en snoeien in de selectie niet de oplossing waar het betaalde voetbal zich op moet richten. "Het enige waar het in het voetbal om gaat is de eeuwige strijd om het talent. Clubs moeten niet aan kostenmatiging doen, maar aan vergroting van de omzet. Anders raak je de goede spelers kwijt. Als ze dat meer oplevert gaan spelers gewoon in de Serie C voetballen." Iets waar Kelder niet bang voor is. "Als we allemaal teruggaan in salarissen, houden we voor 85% dezelfde spelers, daar ben ik van overtuigd."
Hoewel de KNVB gisteren zelf bijdroeg aan de paniek- sfeer door niet exact te duiden cijfermateriaal als alarmerend bewijs voor de crisis te presenteren, roept Kesler het betaalde voetbal op het hoofd koel te houden. "De situatie is zorgwekkend, niet alleen bij ons maar binnen de hele Europese voetbalfamilie. Maar we moeten waken voor een angstpsychose."