AMSTERDAM - MKB-Nederland bestrijdt de vakbeweging met zijn eigen wapens. De belangenorganisatie van het midden- en kleinbedrijf roept de eigen cao-onderhandelaars op de loondoorbetaling van 100% in het eerste ziektejaar van een arbeidsongeschikte werknemer in de nieuwe wao ter discussie te stellen.

|
President Nout Wellink van DNB uit op de valreep zijn bezwaren tegen het wao-voorstel van de SER. (Foto: Dijkstra bv)
|
Dit blijkt uit een brief van voorzitter Hans de Boer van MKB-Nederland aan de aangesloten branche-organisaties. De koepel is woedend op de vakcentrales FNV, CNV en Unie MHP. De vakbeweging wil dat arbeidsongeschikte werknemers die in het tweede ziektejaar gedeeltelijk weer aan het werk gaan, meer betaald krijgen dan 70% van het laatstverdiende loon. Zo is het ook opgenomen in het wao-voorstel van de Sociaal-Economische Raad (SER), aldus de vakcentrales. Maar MKB-Nederland ontkent dat ten stelligste.
"De vakbeweging is een onbetrouwbare partner", zegt wao-onderhandelaar Alfred van Delft van MKB-Nederland. "Er is geen twijfel mogelijk over deze bepaling in de teksten. Als de vakbeweging aan deze bepalingen gaat morrelen, dan doen wij dat ook. Een koekje van eigen deeg. Als de vakcentrales die 70% in het nieuwe wao-bestel ter discussie stellen omdat ze vinden dat werk moet lonen, dan kunnen we toch ook de andere kant op redeneren?"
Volgens Van Delft betekent dat dat als een werknemer in het eerste ziektejaar bijvoorbeeld twee of drie maanden niet werkt, hij ook minder dan 100% loon moet krijgen. Voor kortstondige griepjes is dat natuurlijk anders, merkt hij op. "Dan ga je bijvoorbeeld uit van een loon van 70% in het eerste ziektejaar en moet er in cao-onderhandelingen om meer loon gevochten worden. Dat zal ten koste gaan van reïntegratiemaatregelen omdat er meteen over poen zal worden gepraat."
Voorzitter Doekle Terpstra van vakcentrale CNV vindt het "buitengewoon teleurstellend" waarmee De Boer bezig is. "Afspraak is afspraak", zegt Terpstra. "Als De Boer hier weer over begint, begint de discussie weer van voren af aan."
Binnen de SER wordt vandaag nog vergaderd over het wao-voorstel waarin alleen werknemers die volledig en duurzaam (vijf jaar) arbeidsongeschikt zijn, een wao-uitkering krijgen. Vrijdag moet de balans worden opgemaakt en zullen de sociale partners volgens betrouwbare bronnen binnen de SER, ondanks de geluiden van de afgelopen tijd, hun handtekening onder het akkoord zetten, al dan niet met het opnemen van bezwaren in een voetnoot.
Tot op het laatste moment blijven de partijen zich roeren. Na MKB-Nederland heeft president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank op de valreep zijn bezwaren tegen het wao-voorstel van de SER bekendgemaakt. Hij ziet niets in de verhoging van de wao-uitkering van 70 naar 75% van het loon in de nieuwe wao zolang de instroom van wao'ers nog niet is teruggedrongen. Ook biedt het plan volgens Wellink te weinig financiële prikkels om werknemers weer aan het werk te houden. Zo is hij tegenstander van het afschaffen van de zogeheten Pemba-boete die werkgevers krijgen opgelegd als zij een hoger dan gemiddelde wao-instroom hebben.
Ook de andere kroonleden, Robin Linschoten (oud-staatssecretaris) en Casper van Ewijk namens het Centraal Planbureau, kunnen eventuele bezwaren tegen het wao-voorstel van de SER dat naar het kabinet gaat, laten opnemen.