De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 19 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Wachten op Fed

Van een onzer verslaggevers

   
 

NEW YORK - Beleggers hielden zich gisteren gedeisd in afwachting van uitspraken van de Federal Reserve (Fed) over de toestand van de Amerikaanse economie en daarmee het uitzicht op mogelijke renteverhogingen later dit jaar. Bovendien nam een deel op Wall Street de winst van de koersstijgingen die zich afgelopen week voordeden. De Dow sloot zodoende licht lager op 10577,75 punten, ofwel een verlies van 29,48 punten. De technologiezware Nasdaq won 8,76 punten op 1877,06 ofwel een kleine 0,5%

De toon die voorzitter Alan Greenspan van het stelsel van centrale banken zal gebruiken bij het beschrijven van de conditie van de economie in de VS zal vandaag door beleggers op een goudschaaltje gewogen worden, voorspelt een analist van Prudential-Bache Securities. "Als hij zich buitengewoon positief uit, dan zal de angst voor een spoedige renteverhoging onherroepelijk een daling op Wall Street tot gevolg hebben. Is Greenspan daarentegen negatief over het herstel, dan zijn de rapen helemaal gaar. Kortom, het is een buitengewoon slap koord waarop de Fed morgen moet balanceren."

Analisten op Wall Street toonden zich gisteren hoopvol over het doorzetten van het economisch herstel. Reeds in het eerste kwartaal zal de groei vijf tot zes procent bedragen, meent Bruce Steinberg van Merril Lynch. Volgens een andere beursman is het bovendien niet aannemelijk dat een verhoging van de rente de aandelenmarkt nu al zal schaden, met de huidige extreem lage rentevoet van 1,75%.

De hete adem van een rentebesluit had gisteren al een duidelijk zichtbaar drukkend effect op Amerikaanse bouwbedrijven. De Home Builders index viel 2,5% terug.

De verklaring is simpel: een stijgende rente zal ook hypotheekproducten duurder maken, zodat de vraag naar (nieuwbouw)huizen afneemt. Het tegenovergestelde effect was tijdens de elf (!) eerdere renteverlagingen evenzeer zichtbaar. Bouwbedrijven konden forse koersstijgingen laten zien. Nu moest bouwer Lennar Corp $1,55 achteruit op $53,00, evenals Beazer Homes (-$2,57 op $80,11).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 19 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.