De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 19 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  FINANCIËLE WAARDEN GEVRAAGD; MOODY'S ZET VNU TERUG
Damrak positief
gestemd

   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs heeft de stijgende lijn van afgelopen vrijdag weten vast te houden. Mede door de positieve stemming op Wall Street gingen gisteren ook op het Damrak de koersen over een breed front omhoog. Vooral de financiële waarden lagen goed in de markt.

De AEX-index sloot uiteindelijk 4,93 punten (oftewel 1,0%) hoger op 522,50. De Midkap won 8,69 punten (1,7%) op 516,79 punten.

Alle ogen zullen vandaag gericht zijn op president Alan Greenspan van de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten. De algemene verwachting is dat 'Big Al' de rente vanavond onveranderd zal laten op 1,75%. "Later dit jaar gaat Greenspan de rente echter zeker verhogen", denkt handelaar Danny Markens (Effectenbank Stroeve).

De 'financials' deden het gisteren goed op het Damrak. Dat kwam mede dankzij een positief rapport van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers over de Europese verzekeringssector. Vooral ING (+2,2% op €30,23) en Aegon (+1,7% op €27,70) profiteerden hiervan. ABN Amro (+0,6% op €21,57) en Fortis (+1,6% op €25,41) wisten eveneens de weg omhoog te vinden.

KPN maakte gisterochtend bekend in 2001 een nettoverlies van €7,5 miljard te hebben geleden. Dat is het grootste verlies dat een Nederlandse onderneming ooit heeft moeten incasseren.

Het verlies wordt met name veroorzaakt door het afboeken van goodwill op KPN-dochter E-Plus. Beleggers lieten zich dan ook niet van de wijs brengen en zetten het aandeel KPN aanvankelijk 2,9% hoger op €5,41. Later op de dag namen sommigen van hen winst. KPN sloot daardoor de dag af met een verlies van 0,8% op €5,22.

Bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer is optimistisch over de toekomst van KPN. Hij verwacht dat de ebitda (winst vóór rente, belastingen en afschrijvingen) van het telecomconcern dit jaar met minimaal 10% gaat stijgen. "We zijn op de goede weg", zei Scheepbouwer gisteren. Op dit optimisme wist ook KPN's concurrent Vodafone-Libertel 5,2% te winnen op €7,86.

KPNQwest noteerde 1,3% in de plus op €4,05. Het datacommunicatiebedrijf meldde de overname van de Europese glasvezelkabelactiviteiten van het Amerikaanse GTS te hebben afgerond. KPNQwest heeft bij een bankenconsortium een kredietfaciliteit van €525 miljoen afgesloten voor de financiering van de overgenomen onderdelen.

Wolters Kluwer sloot met een winst van 2,4% op €25,90. De uitgever presenteert vandaag de resultaten over 2001. Branchegenoot VNU eindigde 2,7% lager op €35,40. Tijdens de handel gaf Moody's aan de zogenoemde 'outlook' voor de kredietwaardigheid van VNU te verlagen van 'neutraal' naar 'negatief'. Dit maakt de kans groter dat het gezaghebbende bureau bij een volgende kredietbeoordeling de rating van het informatieconcern verlaagt.

Volgens Dagblad De Limburger is de verkoop van de petrochemische fabrieken van DSM bijna rond. Een akkoord met Saudi Basic Industries wordt op korte termijn verwacht, aldus de krant. Het aandeel DSM dikte 1,0% aan op €46,50.

Zoals verwacht maakte Corus (+0,7% op €1,39) gisteren bekend zijn aluminiumtak van de hand te willen doen. Het Brits-Nederlandse staalconcern kondigde dit aan bij de publicatie van de jaarcijfers. Corus leed vorig jaar een verlies van 419 miljoen pond (€683 miljoen).

Draka (+0,7% op €43,30) gaat binnenkort een achtergestelde converteerbare obligatielening uitgeven. Deze lening is onderdeel van een poging van de kabelproducent om kortlopende leningen om te zetten in langlopende schulden. Supermarktconcern Laurus moest een verlies van 4,0% incasseren. Een duidelijke reden was daar niet voor.

De jaarcijfers van Blue Fox (+7,5% op €12,25) werden positief ontvangen door beleggers. De ict-aanbieder maakte bekend dat de nettowinst vorig jaar met 45% steeg naar €3,3 miljoen. Dat kwam overeen met de begin september afgegeven winstverwachting.

Via Networks kreeg er 1,9% bij op €1,07. Het internetbedrijf ziet wederom enkele topmensen vertrekken. Deze keer zijn het president Michael Simmons en financieel directeur Catherine Graham die opstappen. Afgelopen januari besloot bestuursvoorzitter David D'Ottavio al op zoek te gaan naar een andere baan.

Ajax liet weten over het gebroken boekjaar 2001/2002 een verlies van €4,7 miljoen te hebben geleden. Over dezelfde periode van het vorig boekjaar werd nog een winst behaald van €300.000. Het aandeel Ajax won 0,8% op €4,95. Bernard Vogelsang




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 19 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.