De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 19 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  ad scheepbouwer ziet telecomconcern weer als normaal bedrijf
KPN na miljardenverlies
2001 nu 'op goede weg'

Van een onzer verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (599x593, 63kb)

AMSTERDAM - Telecomconcern KPN krijgt het eigen huis weer op orde. Er werd over 2001 weliswaar nog een recordverlies van €7,5 miljard geleden (het grootste dat ooit door een Nederlands bedrijf werd gemeld), maar volgens topman Ad Scheepbouwer is KPN weer op de goede weg. "Bij mijn aantreden vorig jaar september zaten we in een diepe crisis. Er werd toen zelfs gevreesd voor het voortbestaan van de onderneming. De aandelenkoers was nog maar net iets meer dan €2, we keken aan tegen een nettoschuld van bijna €23 miljard. De creditrating voor ons aandeel was zo slecht, dat we dicht in de buurt van een junkbond kwamen. Die periode is gelukkig voorbij", stelde Scheepbouwer gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers.

Scheepbouwer's optimistische woorden vertaalden zich gisteren echter niet direct in de koers van het aandeel: die steeg aanvankelijk licht tot €5,41, maar sloot met een verlies van per saldo 4 eurocent op €5,22.

De nieuwe ceo straalde gisteren zelfverzekerdheid uit. Hij is het immers, die KPN weer uit het slop heeft getrokken door een drastische koerswijziging, gepaard gaande met massaontslagen (in totaal moet 5200 man weg, waarvan het grootste deel nu gerealiseerd is) en verkoop van een groot aantal buitenlandse belangen.

Zoals bekend richt KPN zijn pijlen nu op drie markten: Nederland, Duitsland en België. Alles wat daarbuiten valt, is het concern eigenlijk liever kwijt dan rijk. Het afgelopen jaar leverde verkoop van de niet-kernactiviteiten €3 miljard op. Dat was aanzienlijk minder dan de €5 miljard die de concerntop aanvankelijk voor ogen stond. De markt ligt volgens Scheepbouwer echter moeilijk.

Welke activiteiten er nu nog moeten worden verkocht en wat die moeten opbrengen wilde Scheepbouwer niet zeggen. Volgens hem zou dat de onderhandelingspositie schaden. Voorlopig wordt niet meer gedacht aan de verkoop van de torens voor mobiele telefonie. "Daar is nu geen voordeel voor ons van te behalen". Ook zei hij geen haast te hebben met de eventuele verkoop van het belang in Hutchison, ook al wordt dat niet tot de kernactiviteiten gerekend. "We zien wel", aldus Scheepbouwer.

De toekomst ziet hij vol vertrouwen tegemoet. "We zijn weer een normaal bedrijf. Alle signalen wijzen weer de goede kant uit", zei hij. De nettoschuld, die het afgelopen jaar dankzij de verkoop van activiteiten en een aandelenemissie is teruggebracht van €22 tot €15,7 miljard, zou dit jaar verder moeten dalen tot €14,9 miljard, de investeringen worden met nog eens 25% verlaagd tot €2,2 miljard.

De omzetgroei zal dit jaar waarschijnlijk minder dan 10% zijn, maar de stijging van de operationele winst (de zgn. ebitda: winst voor afschrijvingen en goodwill) zou met dubbele cijfers geschreven kunnen worden, voorspelde hij. Het afgelopen jaar steeg die met 5,5% tot €3,6 miljard, bij een omzet van €12,9 (v.j. 13,5) miljard.

Het megaverlies was vooral het gevolg van boekhoudkundige wijzigingen, met name in verband met de Duitse dochteronderneming E-Plus. Deze werd twee jaar geleden overgenomen ten tijde van de mobiele telefonie- en internethype. Dat had tot gevolg dat het belang voor een veel te hoog bedrag in de boeken van KPN werd opgenomen. Daarop moest nu een forse afboeking plaatsvinden. Bij de aankoop van het belang van ruim 77% in E-Plus betaalde KPN indertijd €20,3 miljard aan goodwill. Na de afboeking is dat (nu voor een 100%-belang) nog 'slechts' €6 miljard. De licentie voor umts (de technologie die snel internet via het mobieltje mogelijk maakt) en waarvoor €8,4 miljard is neergeteld, staat nog steeds voor dit bedrag in de boeken. Voor een afboeking is geen enkele reden, verzekerde Scheepbouwer, de licentie is dat nog steeds waard.

E-Plus werd een volledige KPN-dochter na de verkoop van het resterende aandelenpakket door de Amerikaanse BellSouth. Daarvoor kregen de Amerikanen volgens afspraak in totaal 234,7 miljoen aandelen KPN. Die aandelen kan BellSouth vanaf vandaag verkopen, zij het dat dit 'in goed overleg' met het Nederlandse telecomconcern zal gebeuren, verzekerde KPN's financiële topman Maarten Henderson.

Die aandelen waren bij overname van het 77,5% belang in E-Plus twee jaar geleden nog €7,6 miljard waard. Samen met de €9,1 miljard in cash en een warrant op de KPN-aandelen ter waarde van €2,3 miljard kwam de totale verkoopprijs van E-Plus uit op €19 miljard.

Dat E-Plus wordt verkocht, verwijst Scheepbouwer echter naar het rijk der fabelen. "Dat zijn spookverhalen. Het gaat goed met E-Plus, de marges zijn mede door de verschuiving naar meer zakelijke klanten verbeterd." En met de introductie van I-mode (een in Japan ontwikkelde technologie die snel dataverkeer via het mobieltje mogelijk maakt) kan dat eigenlijk alleen maar verbeteren. I-mode wordt volgende maand in ons land geïntroduceerd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 19 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.