De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 19 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'TAFELZILVER' BELANDT IN ETALAGE NA NIEUWE VERLIEZEN
Onbegrip over
afdanken van
aluminiumtak Corus

Van onze verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (600x593, 57kb)

AMSTERDAM/ LONDEN - Personeel en vakbonden hebben met onbegrip gereageerd op de aanstaande verkoop van de aluminiumdivisie door Corus. Het Brits/Nederlandse staalconcern bevestigde de verkoopplannen voor 'het tafelzilver' gisteren bij de presentatie van nieuwe, zware verliescijfers. Corus zegt dat de stap noodzakelijk is omdat de aluminiumconcurrentie steeds sterker wordt en het fusieconcern de benodigde groei zelf niet meer kan betalen. Corus is met de productie van een half miljoen ton de vijfde Europese speler in de aluminiummarkt. De opbrengt van de aluminiumdivisie, die door Londense analisten op €1,5 tot €1,6 miljard wordt geschat, zal volgens bestuursvoorzitter Tony Pedder worden gebruikt voor het afbetalen van schulden.

Bij de aluminiumtak werken in totaal 5700 werknemers in tien verschillende landen, waaronder Canada, China, België en Duitsland. In Nederland kent deze divisie twee vestigingen: een laboratorium in IJmuiden (ruim 80 werknemers) en de aluminiumfabriek Aldel in Delfzijl (550 werknemers).

De divisie, goed voor een kleine 15% van de concernomzet, was in 2001 de best renderende Corus-activiteit. Aluminium behaalde een operationele winst van £58 miljoen, terwijl de staalactiviteit een verlies leed van £446 miljoen. De derde poot, roestvrij staal, noteerde een winst van £3 miljoen.

Het zijn deze cijfers die bonden en personeel huiverig maken. "Corus heeft geld nodig, dus verkopen ze de hele boel maar. Kortom, het tafelzilver wordt verkocht", aldus vakbond De Unie. Volgens de bond is Corus IJmuiden door de stap kwetsbaarder geworden. Ook CNV Bondgenoten merkt op dat Corus met de verkoop alleen op korte termijn winst boekt. Want juist door de aluminiumopbrengsten blijft de onderneming "nog enigszins drijven".

Schuldsanering (al dan niet opgelegd door de banken) is bij Corus evenwel tot topprioriteit verklaard. En de urgentie wordt door de nieuwste Corus-cijfers bevestigd. Het staalconcern leed over 2001 een verlies van £419 miljoen op een omzet van £7,7 miljard. De resultaten waren slechter dan verwacht. Overcapaciteit en het dure Britse pond speelden Corus opnieuw parten, terwijl de nabije toekomst er evenmin rooskleurig uitziet. Dit jaar zijn de staalprijzen al op een nieuw dieptepunt beland en komende maand wordt de Amerikaanse staalheffing van kracht. Topman Pedder durfde het gisteren dan ook niet aan een prognose voor winst en omzet af te geven.

'De fusie is feitelijk mislukt', zo luidde de harde conclusie van de centrale ondernemingsraad van Corus, die net als de bonden waarschuwde voor de "grote negatieve gevolgen" door de verkoop van de aluminiumtak. Volgens cor-voorzitter Frits van Wieringen verlaat Corus door de voorgenomen verkoop bovendien de meermetalenstrategie, en die was met het oog op risicospreiding een kern van het fusieproduct tussen Koninklijke Hoogovens en British Steel, dat eind 1999 werd geboren.

Corus miste enkele maanden geleden de slag om de overname van de Duitse aluminiumsmelterij VAW. Het Noorse Hydro ging ermee aan de haal, waarmee de rol van Corus op aluminiumgebied in Europa volgens Pedder was uitgespeeld. De enig overgebleven Nederlandse topbestuurder Henk Vrins: "Ik word niet betaald om sentimenteel te zijn. Belangrijk is dat wij een keuze hebben gemaakt voor staalproductie en roestvrij staal. Het was misschien anders gelopen als wij VAW hadden kunnen overnemen. Nu horen we niet meer bij de sterksten."

Vrins vulde aan dat slechts enkele honderden mensen werkzaam zullen blijven in de aluminiumsector, zoals in onderzoek, verkoop voor de bouw en servicecentra. Hij gelooft dat Aldel in Delfzijl na verkoop een betere toekomst zal hebben onder een nieuwe eigenaar, "al hebben wij er als Corus €160 miljoen ingestopt de afgelopen jaren". Behalve Delfzijl worden onder meer fabrieken in Voerde, Koblenz, Vogt, Bonn, Bitterfeld (Duitsland) en Duffel in België verkocht.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 19 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.