De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 19 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Delfzijl is
'zachtjes blij'

Van een onzer verslaggevers

   
 

DELFZIJL - In IJmuiden is men somber, maar in Delfzijl wordt gematigd positief op een naderende verkoop van de aluminiumtak gereageerd. Staalellende tegenover aluminiumperspectief. Misschien wordt er straks weer in Aluminium Delfzijl geïnvesteerd, zo is de hoop. Maar wie wordt de koper?

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Aldel heeft altijd moeten vechten voor zijn bestaan. (Foto: ANP)
"Niet negatief", zo omschrijft Ger Vos, voorzitter van de ondernemingsraad van Aldel (zoals Aluminium Delfzijl in de volksmond heet), de stemming onder de 550 werknemers. De Corus-dochter staat sinds gisteren officieel te koop en dat bevalt het personeel opvallend genoeg wel. "Ik ben blij dat we in de etalage zijn gezet", zegt Vos. "Dat biedt meer kansen dan als we zo blijven doormodderen. Corus is vanaf dag een na de fusie verliesgevend geweest. En het is alleen maar in zwaarder weer terechtgekomen."

Ook in Delfzijl heeft men de afgelopen twee jaar de negatieve gevolgen van het door Londen gevoerde cash management moeten ervaren. Investeringen werden concernbreed op een laag pitje gezet en groeimogelijkheden nauwelijks bekeken. Toch toonde Aldel aan uit knokkers te bestaan. Dezer dagen ligt er zelfs nog een investeringsverzoek bij de raad van bestuur.

"We zijn vanaf 1965 bij Hoogovens en nu Corus", vertelt de cor-voorzitter. "Het is altijd een haatliefde-verhouding geweest. We hebben altijd moeten vechten voor ons bestaan, ook tegen het toenmalige Hoogovens. Begin jaren negentig was het sluitingsbesluit voor Aldel al geschreven. We hebben keihard gevochten om dat ongedaan te maken."

Anno 2002 bestaat Aldel nog steeds. Sterker nog, het is onderdeel van de meest winstgevende divisie van fusieconcern Corus. Het bedrijf is dan ook 'zachtjes blij' om aansluiting te kunnen zoeken bij een krachtige aluminiumpartij. "Er zijn nog vier grote jongens en die voeren nu allemaal gesprekken met Corus over de aluminiumtak. Voor 11 juli moet alles onderzocht zijn. Het liefst zou ik overgenomen worden door VAW/Norsk Hydro. Dat zal het beste passen."

Deze Duits/Noorse combinatie is de op twee na grootste aluminiumproducent met een productie van 1,3 miljoen ton. Marktleider is Alcoa/Reynolds (2,7 miljoen ton), gevolgd door Alcan/Alusuisse (2,1 miljoen ton). Corus is met 0,5 miljoen ton op afstand het kleinste jongetje van de klas. Het kan verkeren, want onlangs jaagde Corus zelf nog op VAW.

Vrees voor banenverlies bij Aldel heeft de cor-voorzitter vooralsnog niet. "Ik zie qua werkgelegenheid weinig veranderen." Bezorgd is hij wel over de toekomst van de rest van het vroegere Hoogovens-concern. "Voor Corus Nederland is dit desastreus. Persoonlijk denk ik dat Corus IJmuiden uiteindelijk ook in de etalage komt te staan. De verliezen zijn namelijk in Groot-Brittannië maar daar worden geen verdere maatregelen genomen."

In dat geval zal vooral oud-Hoogovens-topman Fokko van Duyne zich verbijten. De twee jaar geleden weggestuurde Corus-topman ging de fusie met British Steel juist aan om een raider buiten de IJmuidense deur te houden: die wilde Hoogovens na een vijandig bod namelijk in delen verkopen. Dat geschiedt alsnog. Vos: "Het is een heel wrang verhaal. Ongelooflijk, eigenlijk, dat het zo verknald is."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 19 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.