De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 19 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Kwart ouderen met longontsteking niet behandeld
Verpleeghuis onthoudt
patiënten antibiotica

   
 

door Ina Eggink AMSTERDAM - Een kwart van de demente ouderen in verpleeghuizen, die een longontsteking krijgt, wordt niet behandeld met antibiotica om de infectie de kop in te drukken. Zo'n 93 procent van deze groep patiënten overlijdt aan de gevolgen van de ziekte. Ouderen lijden bovendien veel erger onder de longontsteking dan tot nu toe werd aangenomen.

De infectie brengt bij ouderen weinig zichtbare symptomen met zich mee. Dat was een reden om aan te nemen dat ze er ook weinig last van hadden. De bejaarden zijn gedurende hun ziekte echter angstig en benauwd.

Dat constateert epidemiologe Jenny van der Steen van het VU medisch centrum in Amsterdam op basis van onderzoek onder ruim 700 zwaar demente patiënten in 61 verschillende verpleeghuizen.

De onderzoekster vroeg ruim 200 verpleeghuisartsen patiënten met een longontsteking in hun tehuis nauwkeurig te observeren. De artsen zagen onder meer angstige gelaatsuitdrukkingen bij de patiënten, zenuwachtige bewegingen en vooral luidruchtiger ademhaling dan normaal.

In 77 procent van de gevallen werd de patiënt behandeld met antibiotica. Desondanks overleed van deze groep 39 procent van de patiënten binnen drie maanden. De grootste kans om aan een longontsteking te overlijden hadden de patiënten die snel ademden, weinig dronken, versuft waren en hulp nodig hadden bij het eten. Van der Steen die deze week promoveert op de resultaten van haar studie, benadrukt echter dat een prognose nooit met honderd procent zekerheid te stellen is.

Wilsverklaring

Artsen en familieleden weten vaak niet zeker of de demente patiënt zelf zou kiezen voor een behandeling met antibiotica. Er is zelden een duidelijke wilsverklaring voorhanden. De keuze van de arts om al dan niet te behandelen is voornamelijk gebaseerd op de verwachting dat de patiënt ondanks medicamenten toch zal overlijden.

Van der Steen heeft op basis van haar onderzoek een lijst met aandachtspunten ontwikkeld die verpleeghuisartsen helpt bij het nemen van een beslissing over al dan niet behandelen.

Verder pleit ze voor meer aandacht om het lijden van dementerende bejaarden als gevolg van een longontsteking te verlichten. "Slechts de helft van de patiënten die antibiotica krijgt toegediend, krijgt ook medicijnen tegen bijvoorbeeld koorts en benauwdheid. Hier is nog veel winst te behalen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 19 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.