De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 19 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Nieuw permanent onderdak voor parlementaire enquête
Eerste steen
voor Derde Kamer

   
 

DEN HAAG - Nu nog steken Kamerleden en ministers het Plein dat grenst aan het Tweede-Kamergebouw doorgaans fluitend over. Aan de overkant wachten immers de terrassen en cafés van de Haagse binnenstad voor een ontspannen drankje of etentje.

Over twee jaar zou dit echter wel eens totaal anders kunnen zijn en wordt het Plein waarschijnlijk veel vaker met 'knikkende' knieën betreden.

Als alles volgens plan verloopt zal eind 2003 het fraaie pand 'Huis van Amsterdam' aan Plein 23 grondig verbouwd zijn en wordt direct daarachter een splinternieuwe 'enquêtezaal' geopend, waar het parlement na vele jaren woekeren met tijdelijke ruimte eindelijk een vaste plek krijgt voor parlementaire enquêtecommissies en eigen onderzoeken.

"Het zal een levendig pand worden", aldus staatssecretaris Johan Remkes (Volkshuisvesting) die gisteren samen met Tweede-Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven het startschot gaf van de 28 miljoen euro kostende verbouwing.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x335, 32kb)
Kamervoorzitter Van Nieuwenhoven en staatssecretaris Remkes laten de eerste steen voor de uitbreiding van de Tweede Kamer zakken.
Het uit 1737 daterende 'Huis van Amsterdam' zal worden omgetoverd tot een multifunctionele vergader- en werkplek voor de Tweede Kamer met naast de nieuwbouw van de ultramoderne enquêtezaal in het oude pand ruimte voor ten minste 300 medewerkers en politici.

"De afgelopen 20 jaar vonden 7 enquêtes en 20 parlementaire onderzoeken plaats, maar steeds moesten we zoeken naar een ruimte, waarbij de vergaderzaal van de Eerste Kamer gelukkig vaak beschikbaar bleek", aldus Van Nieuwenhoven, die dolblij is met het nieuwe vaste onderkomen.

De speciale enquêtezaal verrijst dus achter het statige 'Huis van Amsterdam' en zal niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. De uit verschillende niveaus bestaande zaal - een ontwerp van Erik Knippers van architectenbureau Wouda - heeft glazen gevels en een licht gekromd dak. Voor bezoekers en pers worden aparte tribunes ingericht.

"De onderste steen gaat hier boven komen", zo stelde Van Nieuwenhoven gisteren. "Niet alleen tijdens de komende verbouwing, maar natuurlijk ook bij de enquêtes die hier gaan plaatsvinden."

Voor het 'Huis van Amsterdam', dat al menige keer van functie veranderde, breekt daarmee een nieuwe belangrijke toekomst aan.

Aanvankelijk gebouwd als logement voor Amsterdamse politici deed het pand daarna onder meer dienst als paleis, Rijksarchief en ministerie van Buitenlandse Zaken. In de oorlogsjaren 1940-1945 was het de zetel van de Duitse Rijkscommissaris Seyss Inquart, wiens oorlogsbunker onlangs is gesloopt.

"Maar nu al wordt het pand in de wandelgangen de 'Derde' Kamer genoemd", zo gaf Remkes gisteren aan, duidend op de belangrijke functie en vele nieuwe werkruimtes. Van Nieuwenhoven is blij dat dit het overvolle Kamergebouw aan het Binnenhof straks eindelijk kan ontlasten.

"Toen in 1995 de nieuwbouw van de Tweede Kamer gereed was bleek nog steeds sprake van een tekort aan werkplekken", aldus de Kamervoorzitter. "In andere Europese landen word je verbaasd aangekeken als je zegt dat hier regelmatig twee Kamerleden een werkkamer moeten delen en kleinere partijen niet eens een eigen fractiekamer hebben."

Remkes hoopt wel dat de Tweede Kamer de komst van een permanente enquêtezaal niet zal aangrijpen om veel vaker dan nodig is naar het enquêtemiddel te grijpen. "De parlementaire enquête is een van de belangrijkste wapens van de parlementaire democratie, maar ik hoop niet dat we hier een permanent proces van enquêtes en onderzoeken krijgen. Dit 'mes' moet de politiek selectief gebruiken, anders wordt het bot."

Dat in de toekomst in de nieuwe enquêtezaal menig politieke carrière zou kunnen sneuvelen beseft ook Remkes terdege, maar of hij er ook ooit zelf zal moeten verschijnen liet hij wijselijk in het midden. In ieder geval komt de bouwfraude-enquête te vroeg voor de nieuwe zaal.

"Maar het lukt mij hier nu al om mijn benen bijna te breken. Laat staan als ik hier in de toekomst ooit zou moeten verschijnen", zo besloot de over steigers en bouwmateriaal klimmende bewindsman lachend.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 19 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.