De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 19 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Bolkestein: Kabinet
met Fortuyn valt
binnen twee jaar

   
 

door Sjuul Paradijs DEN HAAG - Voormalig VVD-leider Bolkestein vindt dat Pim Fortuyn meteen na een verkiezingsoverwinning moet gaan regeren zodat de Rotterdammer met zijn Lijst-Fortuyn snel door de mand valt. Een kabinet met Fortuyn valt binnen twee jaar, verwacht de Europees Commissaris.

De liberaal stelt dat de kiezer zal afrekenen met Fortuyn na een mislukt avontuur in een kabinet. "Zo'n kabinet met Fortuyn duurt niet lang. Hooguit twee jaar. Daarna zeggen de kiezers: 'Wat heb je gedaan?' Dan rekent het Nederlandse volk wel met hem af", zegt Bolkestein deze week in een interview met het weekblad Nieuwe Revu. "Je moet hem verantwoordelijkheid geven. Dan moet hij besluiten nemen! Dan moet hij met de billen bloot. Gaat hij vanzelf fouten maken. Pim merkt vanzelf dat zijn standpunten gewoon niet te realiseren zijn. Het succes van Fortuyn heeft iets weg van een soufflé. Die zakt uiteindelijk in elkaar. Zeker als je het mes erin zet."

Bolkestein doet Fortuyn af als een 'politiek zwaailicht'. De huidige Europees commissaris heeft Fortuyn persoonlijk de deur gewezen bij de VVD. "Omdat de man au fond een ruziezoeker en een scheurmaker is. Een fractie is een team, en als de heer Fortuyn iets niet is, is het teamspeler."

Zotte ideeën

Volgens Bolkestein slaat Nederland een modderfiguur als Fortuyn premier wordt. "Het zou slecht zijn voor Nederland. Ik zie hem met zijn zotte politieke ideeën ook niet zo goed internationaal opereren, met regeringsleiders als Schröder en Blair," aldus Bolkestein, die Fortuyn eerder ziet als staatssecretaris voor Minderheden.

De VVD'er deelt rake klappen uit aan zijn opvolger Dijkstal. Bolkestein laat doorschemeren dat Dijkstal te weinig heeft gedaan om zich te onderscheiden. De rechterflank van zijn partij is door Dijkstal slecht bediend. Ook is niet meer duidelijk in de ogen van Bolkestein waar de VVD precies voor staat. "Om de ideologische plaatsbepaling helder te krijgen, moet je een intern intellectueel-politiek debat durven voeren. Anders loopt het slecht af met je partij," zegt Bolkestein in het weekblad. De VVD-fractievoorzitter moet zijn partij in de kijker spelen. "Wil je jezelf als partij nog kunnen profileren, dan moet dat gebeuren vanuit de Tweede Kamer."

Ook ziet Bolkestein niets in de aarzeling van Dijkstal over het premierschap. "Ik vind dat hij op dit punt duidelijker moet zijn".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 19 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.