De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 19 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Bondscoach Tsjechen ligt dwars tijdens EK-bespreking
   
 

PRAAG - Als een klein kind voor wie de pot met lollies dicht blijft na er eerder drie te hebben opgepeuzeld, reageerde de dikke vijftiger uit Tsjechië. En petit-comité' sloeg Karel Brückner demonstratief zijn map met paperassen dicht en verweet de Nederlandse delegatie verregaande starheid om vervolgens de bespreking in een Praags hotel na zes uur af te blazen.

Ging het hier om de vredesbesprekingen tussen Tsjechië en Nederland na een 80-jarige oorlog? Nee, het betrof een scène tijdens het samenstellen van het wedstrijdschema in kwalificatiegroep 4 voor het EK voetbal 2004 in Portugal met Tsjechië, Nederland, Oostenrijk, Wit-Rusland en Moldavië. Als het met vijf nationale voetbalbonden al niet lukt om een simpel wedstrijdrooster overeen te komen; hoe kun je dan ooit fiducie hebben in wereldvrede.

Bondscoach Dick Advocaat en teammanager Hans Jorritsma konden bij het toneelstukje van de Tsjechische keuzeheer Brückner de lach maar ternauwernood achter een serieus masker verborgen houden. Uit balorigheid werden de boeken aan Nederlandse kant ook dichtgeslagen. Tegelijkertijd de triestigheid van de gebeurtenis onderkennend.

En dus gingen alle delegaties direct op huis aan zonder wedstrijdprogramma en zal de UEFA het speeltraject bepalen voor groep 4. Geen unicum, wel een zeldzaamheid, wist de eveneens aanwezige KNVB-voorzitter Jeu Sprengers, die het gedrag van de Tsjech als penningmeester van de UEFA zeker zal laten doorklinken in het hoofdkwartier in Nyon. "We hebben diverse zakken met water bij de wijn gedaan, maar deze meneer wilde alles. Zoveel zelfs, dat het wiskundig nauwelijks mogelijk was zo'n wedstrijdschema in elkaar te timmeren."

Ook de andere Tsjechische afgevaardigden kregen Brückner niet op andere gedachte. Uiteindelijk schaarden ze zich noodgedwongen achter de bondscoach om niet al voor de start van het EK-kwalificatietoernooi met een vertrouwensbreuk opgescheept te zitten. Maar wat wilde de opvolger van de aimabele Jozef Chovanec - wiens stoelpoten trouwens niet veilig waren met Brückner als assistent - nou eigenlijk? Hij opteerde en kreeg drie thuiswedstrijden ter afsluiting van de groep. Daarnaast wenste hij om moverende redenen de eerste twee duels niet geconfronteerd te worden met Nederland en Oostenrijk als tegenstander. Tsjechië-Nederland stond echter gepland als tweede duel in oktober van dit jaar, omdat anders z'n andere wensen niet gehonoreerd konden worden.

"Hij hield z'n poot stijf, maar wij evenzeer", kwam het bijtertje van weleer in Advocaat boven. "Het werd helemaal een gevecht toen de werkelijke reden op tafel kwam om niet tegen de Oostenrijkers en ons te willen spelen. Een aantal schorsingen inclusief die van aanvoerder Pavel Nedved."

Hoewel de UEFA nog niet heeft beslist over de lengte van de straffen wordt verwacht dat Nedved en middenvelder Milan Baros minimaal twee interlands aan hun broek krijgen na rode kaarten vanwege wangedrag in de laatste play-offontmoeting tegen België in Praag. Tomas Repka werd na rood in Brussel voorlopig geschorst, miste de tweede ontmoeting in Praag en kan zeker ook nog een interlandschorsing verwachten.

"We hadden een goed schema in elkaar gedraaid tot tevredenheid van Oostenrijk, Wit-Rusland, Moldavië en Nederland, maar de Tsjechische bondscoach heeft de bespreking bewust gefrustreerd uit eigen belang", oordeelde Sprengers hard. "Zulke belangen mogen nooit doorslaggevend zijn. Uiteraard staat het iedereen vrij op te komen voor het eigen belang, vechten voor een ideaalplaatje, maar uiteindelijk moet je er toch als grote mensen uitkomen en daar hoort het maken van een concessie bij. Dit is een afgang."

Achteraf is wel duidelijk geworden waarom de Tsjechen vorige maand bij de loting in Portugal het verzoek van Nederland om het wedstrijdschema in Amsterdam rond te breien, ten koste van alles werd geweigerd door het groepshoofd. De sleutel van groep 4 ligt nu op het hoofdkwartier van de UEFA. Secretaris-generaal Gerhard Aigner gaat hoogstwaarschijnlijk bepalen hoe nu verder. Zo goed als zeker zal hij of de EK-commissie van de Europese voetbalbond het traject in groep 4 dwingend opleggen.

"Of dit uit het niets met een simpel computerprogrammaatje gebeurt of dat de wel bereikte resultaten in Praag mee wegen, weet ik niet", aldus Sprengers. "Maar ik kan je verzekeren dat ik het schema waar vier landen het over eens waren, zal laten rondgaan op de burelen in Nyon."

Tevens zal vanuit Zeist nog een officiële fax die kant opgaan met dezelfde inhoud. Ook de Oostenrijkers waren dit van zins, terwijl Wit-Rusland en Moldavië na afloop lieten weten zich in het 'bereikte' akkoord te kunnen vinden en zich er zonder voorwaarde bij neerleggen.

Besluit de UEFA naar het verlangen van de vier te handelen en de wedstrijd Tsjechië-Nederland op de geplande datum in oktober te laten verspelen, dan is bondscoach Advocaat daarmee meer dan tevreden. "Ik kon me goed vinden in een start in Praag en een afsluitend trio ontmoetingen tegen Oostenrijk thuis, Moldavië uit en Wit-Rusland thuis."

Omdat de vierde en laatste lolly aan de neus van Karel Brückner voorbij ging, is het woord nu aan de UEFA.

De KNVB kan enkele tonnen tegemoet zien van de Europese voetbalbond UEFA. Hoeveel euro de prof- en amateursectie in Zeist mogen verdelen, is niet exact bekend, maar penningmeester Jeu Sprengers van de UEFA verklapte dat de Europese voetbalbond het boekjaar positief afsluit en de zwarte cijfers zal uitkeren aan de leden, de nationale voetbalbonden in Europa. "Een substantieel bedrag. Geen miljoenen, maar denk wel aan enkele tonnen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 19 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.