door Willem Kool LONDEN - Slecht nieuws voor lezers die houden van roddels over beroemdheden in de Britse tabloids. Het is gedaan met de avontuurtjes van Mick Jagger, Boy George, David Beckham, Cher, George Michael, Elton John, Kylie Minogue, ex-Spice Girl Mel B en Ronan Keating. Althans met de publicatie van hun echte of vermeende buitenechtelijke relaties als het aan supermodel Naomi Campbell ligt.
|
Naomi Campbell. (Foto: REUTERS)
|
Campbell is voor alle beroemdheden op de bres gesprongen door een rechtszaak aan te spannen tegen de roddelkrant The Mirror. Zij vindt het onjuist dat de krant vorig jaar heeft onthuld dat zij een drugsverslaafde is. Campbell werd gefotografeerd toen zij een kliniek van Anonieme Drugsverslaafden in Londen verliet. Zij claimt vele miljoenen ponden van de krant en het recht op privacy.
Duidelijk is dat Naomi in ieder geval sinds 1997 verslaafd is. Zij bevestigde tevens tegenover de rechter dat haar leefwijze vaak chaotisch is en zij soms onbeschoft optreedt tegenover derden. Ook erkende het model over haar verslaving te hebben gelogen door altijd te stellen dat zij geen drugs gebruikte.
The Mirror vindt dat Campbell als beroemdheid een voorbeeld voor de samenleving dient te zijn. Iemand die altijd in de spotlights staat, kan bovendien verwachten dat niet alleen goed nieuws, zoals haar modellenwerk, de kolommen haalt. Ook slecht nieuws is volgens de krant nieuws. Het proces dat al een week duurt, zal ongetwijfeld nog enige tijd voortduren. Woensdag was Campbell zelfs even per Concorde naar New York gevlogen om daar de Fashion Week bij te wonen en op de catwalk te lopen.
Affaire
Het bestaansrecht van de tabloids is verder ernstig aangetast nu een rechter de krant Sunday People heeft verboden foto's en details te onthullen van een getrouwde profvoetballer, die tegelijk een affaire had met twee andere vrouwen. Na een lang lopende rechtszaak over de publicatie oordeelde rechter Jack dat volgens de mensenrechten de privacy van de beroemde voetballer in het geding was. En een verbod volgde.
Maar de Sunday People zou geen echte tabloid zijn, als het verhaal toch niet was gepubliceerd. Maar zonder hoofden op foto's en zonder namen. Ook de voetbalclub bleef anoniem. Volgens critici heeft rechter Jack een gevaarlijk precedent geschapen. Niet alleen blijven lezers verstoken van sappige verhalen maar in de toekomst bijvoorbeeld ook van premier Tony Blair's mogelijke bezoek aan een prostituee, dat het landsbelang in gevaar zou kunnen brengen.
Onaantastbaar
Ook zouden beroemdheden bevoordeeld worden, omdat zij met hun welgevulde zakken geld advocaten kunnen inschakelen om de gang naar de rechter te maken. Het zou in de praktijk betekenen dat beroemdheden onaantastbaar zullen zijn. Of zoals een criticus zei over de voetballer: "Deze rechter heeft 350 jaar persvrijheid om zeep geholpen om een getrouwde voetballer te beschermen, die zijn beroemdheid gebruikte om twee meisjes seksueel te gebruiken, terwijl hij beter zou moeten weten."
Tot genoegen van de gehele Britse roddelpers is er een onvermoede medestander. De waakhond voor de pers, Lord Wakeham (inmiddels tijdelijk opgestapt vanwege de Enron-affaire), is voor de pers op de bres gesprongen.
Hij meent dat het publicatieverbod de wortels van de persvrijheid aantast. Privacywetgeving dient in zijn ogen door het parlement te worden geregeld en niet door ongekozen rechters.
Lord Wakeham hoopt dat het vonnis in de affaire van de voetballer in hoger beroep alsnog zal sneuvelen. Dat hoopt in Groot-Brittannië bijna iedereen. Want de vraag die op ieders lippen brandt, is: Wie is de beroemde voetballer? Speculaties alom. |