De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 19 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Israëlische ex-militairen zijn geweld beu
Het lange tijd zieltogende Israëlische vredeskamp heeft ondanks aanhoudend Palestijns geweld dat gisteren weer aan vijf mensen het leven kostte, een flinke steun in de rug gekregen. Een groep van hoge reserve-officieren en binnenlandse veiligheidsagenten riep het Israëlische leger op zich terug te trekken uit de bezette gebieden in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever.
De 'Raad voor Vrede en Veiligheid', met daarin invloedrijke ex-generaals (onder wie ex-premier Ehoed Barak) en vooraanstaande oud-leden van de Mossad en de Shin Bet, zegt verder een voorstander te zijn van vredesbesprekingen met de Palestijnen en de stichting van een Palestijnse staat, of de Palestijnen hun aanslagen nu staken of niet. Die stellingname is een klap in het gezicht van de Israëlische premier Ariel Sjaron, die altijd heeft gezegd onder geen beding te onderhandelen zolang er ook maar één kogel op Israëlische posities wordt afgevuurd.
Volgens de raad leidt de politiek van Sjaron, die elke Palestijnse aanslag vergeldt, slechts tot het kweken van meer haat en dus meer terreurdaden vanuit het Palestijnse kamp. De groep wil ook alle Israëlische nederzettingen in de Gazastrook en een deel daarvan in de Westoever ontmantelen. Het Israëlische leger, dat die nederzettingen bewaakt, krijgt dan meer ruimte om de Israëlische 'grens' van voor de oorlog in 1967 in de gaten te houden. De groep denkt ook dat de Palestijnen door hun voorstel in de problemen gebracht worden omdat hen een belangrijk wapen in de strijd om de wereldopinie, de Israëlische bezetting, uit handen wordt genomen.
Het plan is weer een barst erbij in het 'bastion van nationale eenheid' dat door Sjaron wordt aangevoerd. Nu blijkt dat ook Sjaron geen echte oplossing voor het conflict biedt, neemt de onvrede onder de bevolking toe. Dat uitte zich voor het eerst toen 250 reserve-officieren een petitie ondertekenden waarin ze verklaarden niet meer te willen dienen in bezet gebied in wat ze ",een missie voor onderdrukking' noemden.
Afgelopen weekeinde trok een vredesdemonstratie in Tel Aviv onverwacht veel mensen. De onvrede van de Israëli's komt voor een klein deel voort uit sympathie voor de Palestijnse bevolking, die voor sommige Israëli's wel erg te lijden heeft onder de afsluiting van steden en de harde militaire maatregelen. Het overgrote deel van de bevolking is het echter vooral zat dat er geen einde komt aan het bloedige conflict en de economische malaise.
Gisteren werd bekend dat het werkloosheidscijfer een nieuw hoogtepunt had bereikt met 10,2 procent. Sjaron beweert dat de verdeling in de bevolking de Palestijnen de moed geeft om meer aanslagen te plegen.


Gewelddadig

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - Ook gisteren was het weer een gewelddadige dag. In de Gazastrook werden drie Israëli's gedood toen hun konvooi met auto's door een Palestijnse schutter onder vuur werd genomen. De man werd door het toegesnelde leger doodgeschoten. Op de Westoever vlak bij Jeruzalem kwam een Israëlische politieman om toen hij een verdachte Palestijnse auto wilde controleren. De Palestijnse bestuurder blies zichzelf en zijn wagen op toen hij tot stoppen was gedwongen. De politie vermoedt dat de man op weg was om een aanslag te plegen in Jeruzalem.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 19 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.