LONDEN - De Britse premier Tony Blair is zeer tot zijn ongenoegen het middelpunt van een ongekend harde rel over een donatie van de tot Brit genaturaliseerde Indiase zakenman Lakshmi Mittal aan de Labourpartij. Ook wordt Blair verweten de Britse staalindustrie te schaden door de zakelijke handelwijze van de miljardair Mittal niet kritisch genoeg aan de kaak te hebben gesteld. Zowel de media als de Conservatieven hebben alle remmen losgegooid om Blair en de regering aan te vallen.
Zij beschuldigen hem en de partij ervan vorig jaar "smerige handen" te hebben gemaakt voor een donatie van 205.000 euro in de verkiezingskas van Labour. Blair had op verzoek van de Britse ambassadeur in Roemenië een briefje ondertekend waarin hij pleitte voor verkoop van de Roemeense staalonderneming Sidex aan Mittal's LNM Holdings, dat op de Nederlandse Antillen staat geregistreerd. De Britse premier voldeed aan het verzoek omdat het om een Brits bedrijf zou gaan, waarvan het hoofdkantoor in Londen is gevestigd.
Volgens zijn critici is het briefje geschreven in ruil voor de donatie. Blair ontkent dit en noemt de beschuldigingen een vorm van 'garbagegate' ofwel vuilspuiterij. Ook hebben de Conservatieven en diverse media kritiek op de zachte lening van 70 miljoen pond (115 miljoen euro) van de Oost-Europabank aan Mittal. De lening, waarvan zeven miljoen pond Brits geld is, dient als steun voor de privatisering van de Roemeense staalindustrie. Het is een beleid dat al meer dan elf jaar in Oost-Europa wordt uitgevoerd.
De opposanten van premier Blair vinden dat onder meer de Brits/Nederlandse staalgigant Corus lijdt onder deze steun. Corus heeft de afgelopen jaren vele duizenden arbeiders moeten ontslaan. Blair krijgt er bovendien de schuld van dat Mittal in de Verenigde Staten heeft gepleit voor een importverbod op Brits staal.
De Conservatieve partijleider Iain Duncan Smith zegt dat de donatie de enige mogelijke reden voor Blairs steun aan de overname was, gezien de zwakke banden van LNM met Groot-Brittannië. Het bedrijf heeft er volgens hem wel een kantoor, maar slechts weinig werknemers.
Blair heeft eerder gezegd dat de overname al was beklonken voordat hij de brief aan de Roemeense premier schreef. "Als ik geweten had dat Mittal de Labour-partij steunde, had dat niks uitgemaakt voor mijn ondertekening van de brief", aldus Blair, die erop wees dat zijn regering donaties aan politieke partijen per wet openbaar heeft gemaakt.
Volgens de Oost-Europabank bestond binnen de raad van bestuur van de bank brede steun voor de overname van de staalfabriek. Britse vakbonden daarentegen hebben de regering ervan beschuldigd een concurrent van de Britse staalindustrie te steunen.
Uit een opiniepeiling blijkt dat inmiddels liefst 97 procent van de Britten denkt dat Blair soms of vaak speciale gunsten verleent aan donateurs van de Labourpartij.