Door technische blunders van het waterbedrijf zijn de twee identiek ogende waterstromen de afgelopen maanden enkele malen verwisseld. Tientallen bewoners dronken hierdoor nietsvermoedend 'vervuild' water dat eigenlijk door hun toilet had moeten vloeien. Dat leidde bij enkele tientallen tot besmetting met de e-colibacterie die onder meer buikloop veroorzaakt. Een kleine duizend huishoudens moesten wekenlang hun drinkwater koken voorafgaand aan consumptie.
Bewoners willen nu dat het waterbedrijf Hydron een kleurtje geeft aan het huishoudwater, zodat eventuele nieuwe fouten onmiddellijk kunnen worden ontdekt. Het waterbedrijf ziet dit geenszins zitten. "De was wordt er niet erg wit van en de tuin sproeien met blauw water staat ook een beetje gek", aldus een zegsman.
De optie om sterk riekend chloor aan het huishoudwater toe te voegen is nog onderwerp van studie. In dat geval kunnen mensen onmiddellijk ruiken met welk water ze te maken hebben. Toch verwacht Hydron meer van een grote discipline van haar technisch personeel.
De gemeente Utrecht, mede-aandeelhouder van Hydron, neemt komend voorjaar een besluit over het al dan niet doorgaan met het experiment. De verantwoordelijke bestuurders menen dat de gezondheid van de bewoners op geen enkele wijze gevaar mag lopen. Alvorens een besluit te nemen, wacht de gemeente op een rapport van de Inspectie Milieuhygiëne over de kwestie.