De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 19 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Moslimscholen bron
van haat


Adelmund wil onderzoek OM en inspectie

Van onze verslaggevers

   
 

DEN HAAG - Staatssecretaris Adelmund (Onderwijs) wil dat de Onderwijsinspectie en het Openbaar Ministerie op korte termijn een diepgaand onderzoek starten naar het Islamitisch basisonderwijs in Nederland. Minimaal tien van de 32 Islamitische scholen worden er namelijk van verdacht dat zij zich bezighouden met het aanzetten tot haat en discriminatie bij de moslimleerlingen.

Bovendien blijkt dat een groot deel van deze scholen vanuit Saoedi-Arabië worden gefinancierd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
Staatssecretaris Adelmund (Onderwijs). (Foto: MATTY VAN WIJNBERGEN)
,,Ik wil niet dat ze aan onze kinderen komen", aldus een diep geschokte Adelmund gisteravond in het televisieprogramma Nova. ,,Dit is niet goed voor onze kinderen. Het zet aan tot haat. Als ze een grens overgaan, dan kunnen ze hun borst natmaken."

Volgens Adelmund wordt het anti-discriminatieartikel uit de Nederlandse Grondwet door deze scholen aan de laars gelapt. De bewindsvrouw eist bovendien dat er op de 32 Islamitische scholen in de Nederlandse taal wordt lesgegeven.

De Binnenlandse Veiligheidsdienst komt morgen met een uitgebreid rapport over het omstreden Islamitisch onderwijs in Nederland. Het openbaar ministerie onderzoekt momenteel de vertoning van een videoband op een Islamitische school waarin wordt opgeroepen tot jodenhaat. ,,Als je kinderen opvoedt met haat dan ga je een grens over", aldus Adelmund.

Ook wil Adelmund dat de Onderwijsinspectie meer mogelijkheden krijgt om de godsdienstlessen op de Islamitische scholen te controleren. ,,Als het gaat om de godsdienstlessen was er altijd sprake van een zekere afstandelijkheid. Maar als er een grens wordt overschreden dan moet de inspectie ook daar naar gaan kijken", zegt de PvdA-bewindsvrouw.

Vooral de stichting Al Ouakf Al Islami uit Eindhoven, waarvan de voorzitter Abdullah Al Hussaini in Jeddah in Saoedi-Arabië woont, spekt de Nederlandse islamscholen. De organisatie zou bovendien opruiende teksten tegen alle niet-moslims verspreiden.

De Arabieren hebben ten minste 300.000 dollar geïnvesteerd in het Nederlandse islamonderwijs. De stichting blijkt tevens financier van de omstreden Al Ouakf moskee in Eindhoven, de thuisbasis van de twee Eindhovense moslims die vorige maand bij de grens in de Indiase deelstaat Kashmir werden doodgeschoten door een grenspatrouille. De politie in Kashmir beweert dat zij de grenspatrouille wilden aanvallen met messen.

Ook de overkoepelende organisatie ISBO voor moslimscholen in ons land kent banden met Al Ouakf. ISBO-voorzitter Mohamed Douiyeb is met de gemeente Helmond in onderhandeling over de bouw van een nieuwe Al Ouakf-moskee in die plaats.

Douiyeb werd overigens enkele weken geleden gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de moord op de Helmondse/Marokkaanse softdrugssmokkelaar Rachid El Oiryachi (34). Na zes dagen intensief verhoor moest hij wegens gebrek aan bewijs weer vrijgelaten worden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 19 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.