De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 19 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Melkert: Verbod op
sluiten bankfilialen
in de kleine dorpen

Van onze parlementaire redactie

   
 

GOUDERAK - Banken moeten verplicht vestigingen openhouden in kleine dorpen, zodat ook bejaarden en gehandicapten zelfstandig hun bankzaken kunnen blijven doen. Banken die dit weigeren, riskeren een boete en kunnen in het ergste geval hun vergunning verliezen.

PvdA-lijsttrekker Melkert wil de verplichting om loketfuncties aan te blijven bieden aan de inwoners van kleine gemeenten of afgelegen woonwijken wettelijk vastleggen. Hij komt daarom met een initiatiefwet, zo kondigde hij gisteren aan op een partijbijeenkomst in zijn geboortedorp Gouderak. De overheid is nog in overleg met de banken en postagentschappen over het probleem, maar volgens Melkert gaat het hier om 'vrijblijvend gekeuvel'.

"Met name ouderen en gehandicapten zijn in toenemende mate de dupe van het sluiten van banken en postagentschappen in kleine kernen. Het is óók een verantwoordelijkheid van de politiek om ervoor te zorgen dat mensen dicht genoeg bij een bank zitten. De gesprekken die aan de gang zijn duren te lang", aldus de PvdA-leider.

Verder wil Melkert wettelijk regelen dat klanten niet worden verplicht om aan het loket torenhoge bedragen op te nemen, zoals nu vaak het geval is. Voor kleinere biljetten worden ouderen en gehandicapten nu naar de pinautomaat verwezen. "Soms gaat het om bedragen die bijstandsgerechtigden of ouderen niet eens maandelijks op hun bankrekening gestort krijgen." Als het aan de PvdA ligt moet iedere Nederlander binnen een straal van vijf kilometer een bank- of postbankloket vinden.

Melkert realiseert zich dat niet iedere bank in ieder dorp een vestiging kan openhouden. "Maar de banken kunnen wel samenwerken", aldus de PvdA'er.Volgens de lijsttrekker is de bank in de buurt heel belangrijk voor de leefbaarheid in dorpen.

Hij maakt zich ook zorgen over het wegtrekken van de winkeliers uit dorpen als Gouderak, waar zijn vader nog altijd een kapperszaak runt. "De bakker heeft hier ook al de deur dichtgedaan. De kleine kernen moeten voldoende voorzieningen houden. We moeten voorkomen dat het platteland leegloopt."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 19 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.