De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 19 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Zware criminelen zagen tralies door
Verbijstering over
vlucht uit Curaçaose
gevangenis

   
 

door John van den Heuvel WILLEMSTAD (Curaçao) - De even simpele als succesvolle ontsnappingspoging afgelopen weekeinde van zes gevaarlijke criminelen uit de Curaçaose Bon Futuro-gevangenis heeft de Nederlandse gemeenschap op de Antillen met afschuw vervuld. Een van de ontsnapten is de 24-jarige Antilliaan Edje J. die een levenslange gevangenisstraf kreeg opgelegd voor de gruwelijke roofmoord op de Nederlandse zakenman Pleumeekers en zijn vrouw op Bonaire in juni 2000. De psychiater oordeelde destijds dat J. een gevaar is voor de samenleving en dat de kans op herhaling groot is.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
De Bon Futuro-gevangenis, de voormalige Koraal Specht-gevangenis, op Curaçao waar afgelopen weekeinde zes criminelen wisten te ontsnappen. (Foto: ANP)
De zus van Pleumeekers reageerde gisteren diep geschokt. "Hoe is het mogelijk dat zo'n gevaarlijke misdadiger zo makkelijk de gevangenis uitwandelt." Ook de Nederlandse officier van justitie mr. Ernst Wesselius, die op Bonaire is gestationeerd en het onderzoek naar de moord op het echtpaar Pleumeekers leidde, is zeer ontstemd. "Dit is verschrikkelijk. We waren dolblij dat we Edje J. konden arresteren. Dat de man nu weer vrij rondloopt, is een ramp."

Ook de vijf overige ontsnapte gedetineerden zaten lange celstraffen uit wegens geweldsmisdrijven. Op Curaçao is de politie inmiddels in hoogste staat van paraatheid gebracht. De mannen hebben de tralies van hun cel doorgezaagd en slaagden erin door een gat in de omheining weg te komen. De politie vermoedt dat de mannen hulp van buitenaf hebben gehad. Bij de vlucht werd een auto gebruikt die enkele dagen eerder was gestolen.

De Bon Futuro-gevangenis, de voormalige Koraal Specht-gevangenis, heeft van alle onder Nederlandse vlag opererende gevangenissen veruit het meest bedenkelijke imago. De inrichting, die, getuige de talrijke uitbraken zo lek is als een mandje, is al jarenlang inzet van knallende ruzies tussen de Nederlandse en Antilliaanse regering.

Nederland doet dan ook nu weer een klemmend beroep op de Antillen om de beveiliging snel in orde te maken. "De geloofwaardigheid van de Antillen staat op het spel", waarschuwde staatssecretaris De Vries (Antillen) gisteren. De VVD-bewindsman heeft de Antilliaanse premier Pourier opgeroepen om snel een noodplan voor de gevangenis te maken.

De Tweede Kamer reageerde gisteren woedend en zeer verontrust. VVD en CDA willen volgende week in spoedoverleg met de staatssecretaris horen of de Antillen de zaak nog wel zelf aankunnen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 19 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.