CALGARY - Marieke Wijsman is door het team de mission van NOC*NSF per direct onder de vleugels geplaatst van TVM-trainer Geert Kuiper. Wijsman, die in Salt Lake City uitkomt op de olympische duizend meter, brak eerder deze week onverwacht met haar trainer Wopke de Vegt vanwege 'communicatiestoornissen'. De sprintster reist morgen al met Kuiper en de rest van de TVM-ploeg van het trainingskamp in Calgary naar het olympisch dorp in Salt Lake City.
|
Marieke Wijsman heeft alle reden tot lachen nu de TVM-ploeg van Geert Kuiper (rechts) haar heeft ingelijfd voor de Spelen.
|
Topsportcoördinator Ab Krook, chef de mission Leo Visser en Joop Alberda, technisch directeur van NOC*NSF, hadden de afgelopen drie dagen uitgebreid overleg met alle betrokken partijen. Zo werd niet alleen Geert Kuiper gepolst over de mogelijkheid om Wijsman tijdelijk aan zijn ploeg toe te voegen, maar ook de beide kernploegcoaches Gerard Kemkers en Ingrid Paul werden gehoord.
Uiteindelijk kwam de TVM-ploeg van Kuiper als beste 'opvangtehuis' voor de 26-jarige Wijsman uit de bus. "TVM is een ploeg met winnaars, waarin ook een winnermentaliteit heerst. Marieke doet er goed aan zich over te geven aan Geert. Sterker, ze mag haar handen dichtknijpen dat ze zich in een omgeving met mannen als Rintje Ritsma, Bob de Jong en Gerard van Velde op de Olympische Spelen mag voorbereiden", verklaarde Joop Alberda. Geert Kuiper neemt de komende periode voor Wijsman de coaching en de wedstrijdvoorbereiding voor zijn rekening, Kuipers assistent Jac Orie gaat haar tijdens de trainingen op het ijs met raad en daad terzijde staan.
Wijsman brak afgelopen maandag met Wopke de Vegt, volgens de officiële lezing vanwege 'communicatiestoornissen'. Doordat de twee hoofdrolspelers zich in hardnekkig stilzwijgen wensen te hullen over de ware toedracht van de breuk, werd hierover in Calgary de afgelopen dagen druk gespeculeerd. Zo zou Wijsman zich tijdens de WK sprint in Hamar, waar ze anderhalve week geleden als laatste landgenote officieel olympische kwalificatie afdwong, geërgerd hebben aan het buitensporige stapgedrag van De Vegt. Op zijn beurt zou De Vegt, die eerder dit seizoen om geheel andere redenen ook al door Marianne Timmer aan de kant was gezet, allesbehalve te spreken zijn geweest over het feit dat Wijsman haar vriendin en ploeggenote Yvonne Leever naar het olympische trainingskamp in Calgary had laten overkomen, zonder hem daarin te kennen.
Dat de werkverhouding tussen de twee was verstoord, bleek feitelijk al na afloop van de WK sprint, toen Wijsman nadrukkelijk Leever en haar vertrouwensman Tjalling van den Bosch, ooit bekend als de sterkste man van Nederland, in haar succes betrok. Hun mentale en fysieke hulp achtte Wijsman kennelijk van groter belang dan de steun die ze had genoten van De Vegt. De laatste vertrok afgelopen maandag, na de aanvaring met Wijsman in Calgary, spoorslags naar huis. Wijsman had vervolgens graag Tjalling van den Bosch over laten komen als vervanger voor De Vegt, maar dat was voor NOC*NSF geen optie. "We hebben wel naar Marieke geluisterd, maar ze verkeert niet in de situatie dat ze voorwaarden kan gaan stellen", vertelde Krook.
Geert Kuiper liet desgevraagd weten geen enkele moeite te hebben zich tijdelijk over Wijsman te ontfermen. "We helpen een sporter uit de brand. De Olympische Spelen is niet de lulligste wedstrijd die je je kan voorstellen. Vanzelfsprekend heb ik overleg gehad met Rintje, Bob en Gerard. Zij bleken geen bezwaar te hebben tegen de komst van Marieke", aldus Kuiper, die ook tweemaal met de rijdster zelf heeft gesproken over de min of meer gedwongen vorm van samenwerking. "Ik heb tegen haar gezegd: 'als er iets is, leg het dan meteen op tafel'. Achteraf wil ik geen gezeur horen. Wat mij betreft mag ze ook best contact hebben met Tjalling van den Bosch, maar het lijkt me vanuit haar oogpunt bezien handiger zich op ons te richten. Ze zal het immers met ons moeten doen."
Overigens ontkenden Krook en het team de mission dat er als soort van dankbetuiging aan het adres van Kuiper cum suis om zich over Wijsman te ontfermen wisselgeld is betaald in de vorm van een extra coachaccreditatie voor assistent-trainer Jac Orie. Dat is geen onderdeel van ons gesprek met Geert geweest", aldus Krook. Het is volgens hem nog onbekend wat er met de olympische accreditatie van De Vegt gebeurt. "Het aanbod van accreditaties is vrij krap. Misschien kunnen we Jac van een accreditatie voorzien, maar misschien ook niet."