SINT-MICHIELSGESTEL - De hele winter liep en fietste Richard Groenendaal achter de feiten aan. De oud-wereldkampioen veldrijden uit Sint-Michielsgestel moest in alle grote wedstrijden zijn meerdere erkennen in de Belgen, maar afgelopen zondag liet Groenendaal in Heerlen zien, dat het WK vooraf geen uitgemaakte zaak is. In Zolder, op een steenworp afstand van Nederland, zijn de Belgen uiteraard favoriet, maar ze kunnen rekenen op een tot in de tenen gemotiveerde Richard Groenendaal.
|
In Zolder zal er bij het WK veldrijden niet zoveel gelopen worden als in Heerlen, maar dat is Richard Groenendaal om het even. Ook daarom rekent hij zichzelf tot de favorieten.
|
De Belgische crossers hebben het veldritseizoen tot nu toe volledig gedomineerd. Bart Wellens, Sven Nys, Mario de Clercq en wereldkampioen Erwin Vervecken verdeelden onderling de hoofdprijzen en de Nederlanders keken op een afstand toe. Richard Groenendaal was de enige veldrijder die de strijd met de Belgen aan kon, maar de Brabander kende een erg ongelukkig seizoen. Door een flinke griep viel zijn hele voorbereiding in het water. Het was dan ook niet verrassend dat hij in de eerste topcrossen genoegen moest nemen met plaatsen in het achterveld.
"Mijn tijd komt nog wel dit seizoen", kondigde Groenendaal toen vastberaden aan. Maar op het moment dat het conditioneel wel in orde was, kreeg de Rabobank-renner met de ene tegenslag na de andere af te rekenen. Richard Groenendaal reed dit seizoen meer lekke banden, dan een andere renner in zijn hele carrière. Bovendien kwam hij vlak voor Kerstmis nog enkele keren hard ten val, waardoor hij ook lichamelijk niet in orde was.
Het was voor de Nederlandse bondscoach Herman Snoeijink daarom een meevaller, dat Gerben de Knegt deze winter zijn doorbraak realiseerde. De 26-jarige crosser uit Goirle reed zich met talrijke ereplaatsen in de kijker en won in Zeddam de Nederlandse titel. Oud-wereldkampioen Adri van der Poel ziet in De Knegt zelfs een gevaarlijke outsider en de Rabobank-renner is zich daar zelf ook van bewust. "Ik ben ervan overtuigd, dat ik nog beter kan, want mijn voorbereiding was door rugproblemen niet optimaal. Ook tijdens het seizoen kreeg ik daar regelmatig last van, zoals afgelopen zondag in Heerlen. Op zo'n zwaar parcours heeft de rug het zwaar te verduren. Gelukkig is het in Zolder niet zo modderig en dat is in mijn voordeel."
Ook Maarten Nijland maakte dit seizoen veel progressie en reed al enkele keren bij de toptien in een wereldbekerwedstrijd. Het talent uit Hengelo komt eindelijk tot ontbolstering en is niet ver meer van de top verwijderd. Maar vergeleken met het grote arsenaal topcrossers in België steekt deze ontwikkeling in Nederland mager af.
In Heerlen werd wel duidelijk, dat de Nederlandse veldrijders op tijd in de juiste conditie zijn. Richard Groenendaal zal uiteraard de onbetwiste kopman van Oranje zijn, want hij lijkt de enige echte concurrent van de Belgen. Dat liet hij de laatste weken zien. Met als klap op de vuurpijl zijn overwinning in de laatste Wereldbekerwedstrijd in Heerlen.
"Ik ben klaar voor het WK, maar we moeten wel reëel zijn. Het parcours in Zolder is niet hetzelfde als in Heerlen. In de Limburgse klei moesten we veel lopen en door de modder ploegen, terwijl we in Zolder een snel en waarschijnlijk droog parcours krijgen voorgeschoteld. Het is een zandparcours, waar het water snel de bodem intrekt. Maar ook dat parcours ligt me wel."
De kanshebbers voor de wereldtitel bij de eliterenners zijn op de vingers van één hand te tellen. Groenendaal hoeft eigenlijk alleen rekening te houden met de zes deelnemende Belgen, waarbij voor Tom Vannoppen en Ben Berden waarschijnlijk een helpersrol is weggelegd.
"Het zal ongetwijfeld een tactische wedstrijd worden, waarbij misschien een cruciale rol is weggelegd voor Wim de Vos. Als ploegmaat van Wellens en Vervecken bij SpaarSelect heeft hij ook belangen bij een Belgisch succes. Daarnaast mag de Nederlandse ploeg van hem verwachten dat hij voor mij rijdt. Op een snel parcours kan hij dus een belangrijke rol opeisen, want Wim rijdt de laatste weken erg sterk. Dat geldt trouwens ook voor Gerben de Knegt, Maarten Nijland en Camiel van den Bergh. Ons voordeel in vergelijking met de Belgen is, dat in principe ik de enige kanshebber voor de regenboogtrui ben. Dat maakt het tactisch eenvoudiger en daardoor is er minder voedingsbodem voor een conflict. Ik moet nog zien dat de Belgen het samen eens worden, want een wereldtitel geef je niet zomaar cadeau."
"Als één Belgische supporter mij in Zolder van de fiets durft te slaan, wordt er niemand wereldkampioen. Dan is het oorlog." Dat zegt Richard Groenendaal in een spraakmakend interview deze week met het Belgische weekblad Humo. Groenendaal beklaagt zich in het interview over de houding van een aantal Belgische fans de afgelopen maanden. In Diegem sloeg hij een Belg die hem had uitgescholden. "Dat was fout van mij en mag nooit meer gebeuren. Maar wij zijn als crossers ook vogelvrij. Ik kan mij dus niet verdedigen. Moet ik de volgende keer tegen mijn supporters zeggen, dat zij die kerel in elkaar moeten slaan? Wil de UCI daar naartoe?" Groenendaal zegt in een reactie dat in het verhaal zijn uitspraken uit hun verband zijn gerukt. "Mijn voorbeelden zijn als dreigementen vertaald. Ik heb alleen willen aangeven dat de UCI ervoor moet zorgen, dat het juist géén oorlog wordt tussen de fans en dat ze het voor de renners moeten opnemen."