De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 31 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  NEDERLANDERS KRIJGEN DUITSE DOCHTER E-PLUS VOLLEDIG IN HANDEN
Veel KPN-stukken boven
markt na BellSouth-deal

Van een onzer verslaggevers

   
 

DEN HAAG - KPN krijgt het bij zijn Duitse mobiele telefoniedochter E-Plus volledig voor het zeggen. Het Amerikaanse telecomconcern BellSouth ruilt zijn belang van 22,51% in E-Plus om voor 234,7 miljoen nieuwe aandelen KPN. BellSouth, dat al eerder heeft aangegeven Europa niet meer als een belangrijke regio voor de onderneming te beschouwen, kan op elk gewenst moment van dit belang van 9,42% in KPN af. Volgens KPN-bestuurder Maarten Henderson is er namelijk geen formele overeenkomst gesloten voor het geval dat BellSouth de stukken zou willen verkopen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (330x212, 12kb)
Getuige het koersverloopvan KPN was Ad Scheepbouwer gisteren meer opgetogen dan de beleggers.
"Zij zijn eigenaar van de aandelen", liet de financiële topman gisteren weten. Wel zal er volgens hem door beide partijen gesproken worden als het zover zou komen dat BellSouth aandelen wil afstoten. Daarbij wordt het belang van de aandeelhouders in het oog gehouden, aldus Henderson.

Dat er door de transactie met BellSouth miljoenen stukken KPN boven de markt komen te hangen, heeft de beurskoers van het telecomconcern onder druk gezet. Het aandeel KPN sloot gisteren 4,3% lager op €5,41. Dat gebeurde bij een omzet van maar liefst 58 miljoen stukken.

BellSouth wordt naast de Nederlandse staat de tweede grote aandeelhouder van KPN. Door de uitgifte van de nieuwe aandelen verwatert het belang van de staat van 34,7% naar 31,4%.

Bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer was gisteren opgetogen dat KPN de volledige zeggenschap over E-Plus krijgt. "Het is een zegen voor KPN", zei Scheepbouwer. "BellSouth heeft vorig jaar aangegeven dat ze weg willen uit Europa. Zij hebben dus een andere agenda dan KPN. Nu kunnen we vol verder met E-Plus, bijvoorbeeld met de introductie van i-mode."

De overeenkomst met BellSouth heeft nogal wat financiële gevolgen. Naast het verstrekken van 234,7 miljoen aandelen neemt KPN de schuld van €2,1 miljard over die E-Plus bij de Amerikanen heeft. Deze betaalt de Nederlandse telecomonderneming de komende twee jaar in drie termijnen terug. Volgens Henderson heeft KPN daarvoor genoeg geld in huis. "We hebben zo'n €8,8 miljard in kas."

Verder heeft KPN gisteren een schuld van €484 miljoen afgelost, die het nog bij BellSouth had staan. Het eigen vermogen van KPN neemt door het verwerven van het resterende belang in E-Plus met €6 miljard toe. De nettoschuld van het concern stijgt echter eveneens met €930 miljoen.

Volgens Henderson ligt de schuld van KPN op dit moment rond de €16,5 miljard. Hij streefde ernaar dat dit negatieve saldo aan het einde van dit jaar zou zijn teruggebracht tot €14 miljard. Door de volledige consolidatie van E-Plus gaat dit vermoedelijk niet lukken. De schuld van KPN zal eind 2002 naar verwachting €14,9 miljard bedragen.

KPN Mobile beschikte al over een belang van 77,49% in E-Plus. Dat belang kocht het twee jaar geleden voor €9,1 miljard. Voorlopig houdt moederconcern KPN het resterende aandeel in de Duitse dochter. Mogelijk wordt dit doorgeschoven naar het mobiele telefonieonderdeel van KPN. "Maar daarover zal eerst met NTT Docomo moeten worden gesproken", verklaarde Henderson. De Japanners beschikken namelijk over een belang van 15% in KPN Mobile.

E-Plus moet op de zeer competitieve markt in Duitsland opboksen tegen giganten als Vodafone en Deutsche Telekom. Scheepbouwer heeft gisteren echter wederom verklaard dat KPN niet van plan is de Duitse dochter van de hand te doen.

Financiële analisten schatten de kans dat KPN bij onze oosterburen een partner zal vinden groter in nu BellSouth uit E-Plus stapt. "Bij onderhandelingen hierover krijgt KPN het gemakkelijker. Ze hoeven niet meer rekening te houden met BellSouth", stelt Peter Olofsen (Stroeve).

Als meest voor de hand liggen partner noemt hij Orange, de dochteronderneming van France Télécom. "Die hebben in Duitsland wel een umts-licentie, maar zijn er niet actief op het gebied van gsm. Ze moeten er vanaf nul beginnen."

Volgens Olofsen zal de opwaartse potentie van het aandeel KPN de komende tijd beperkt zijn. "Voor BellSouth is het nog wachten op de Europese Commissie, die toestemming moet verlenen voor de transactie met KPN. Als de Commissie het licht op groen zet, is het onwaarschijnlijk dat de Amerikanen vanaf dag één hun aandelen KPN gaan dumpen. Beleggers houden echter in hun achterhoofd dat dit pakket boven de markt zweeft."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 31 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.