De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 31 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Euronext: even rustig aan

Van een onzer verslaggevers

   
 

LISSABON - Euronext verwacht voorlopig geen nieuwe overnames te zullen doen. De pan-Europese beurs zal zich eerst gaan bezighouden met de integratie van de laatste acquisities. "Nieuwe fusies zijn momenteel niet wenselijk, gezien de marktomstandigheden", zo verklaarde topman George Möller van Euronext Amsterdam gisteren na de overname van de Portugese beurs BVLP.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
George Möller
"Ik heb er weinig van verstaan", gaf ook beurstopman Möller toe na de reeks van Portugese toespraken die voorafgingen aan de ondertekening van het definitieve koopcontract gisteren. Hij was niet de enige. Desondanks zetten alle Euronext-officials snel hun handtekening onder de koop van BVLP. Nog maar enkele maanden geleden werd er namelijk door twee belangrijke Spaanse aandeelhouders (de banken Santander en BBVA) zware druk op de beurs uitgeoefend om toch maar vooral de onderhandelingen met Euronext te breken. Aanleiding vormde een gapend gat in de waardebepalingen van de beurs waartoe enerzijds de Portugezen en anderzijds Euronext gekomen was.

De Spaanse beurs wilde niets liever dan dat BVLP zich aansloot bij de samenwerking van de Iberische aandelenbeurzen. Euronext verhoogde echter snel het bod. Uiteindelijk zorgde dat ervoor dat de BVLP-aandeelhouders deze week voor de volle 100% akkoord gingen met de koop. Desondanks meent Möller dat er niet teveel betaald is voor de piepkleine beurs. "De prijs was redelijk. Bovendien moesten we niet alleen de aandeelhouders over de streep trekken, maar ook rekening houden met de trotse aard van het Portugese volk. Je moet ze niet afschepen met een deal waar ze geen goed gevoel bij hebben." Euronext betaalde deels in contanten (€5,83 per aandeel) en deels in aandelen (per aandeel 0,806475 nieuwe aandelen Euronext).

Möller erkent dat de directe betekenis van BVLP, voortaan Euronext Lissabon geheten, voor Nederlandse beleggers niet groot is. "Strategisch is de aankoop echter van groot belang. Onder meer omdat de beurs op het Iberisch schiereiland gevestigd is, met lijnen naar zowel Spanje als Latijns-Amerika. Daarnaast ontstaat er nu een platform waar bedrijven die ontstaan uit grensoverschrijdende fusies in Europa niet langer omheen kunnen."

De nieuwe aanwinst van Euronext staat op de dertiende plaats van Europa met een marktkapitalisatie van slechts 3% ten opzichte van Euronext. In handelsvolume stelt de markt zelfs nog minder voor. Op de beurs staan 57 bedrijven genoteerd. Een van de bekendste bedrijven is de bank BCP, partner van de Nederlandse bankverzekeraar Achmea binnen het pan-Europese Eureko dat hoogstwaarschijnlijk nog dit jaar naar de beurs gebracht zal worden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 31 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.